Parodos naujovė - pažintinų degustacijų ir seminarų ciklas „Europa daro vyną“. Jo metu galima susipažinti su pagrindinėmis Europos Sąjungos šalimis, kuriose gaminamas vynas, šiai temai skirtos paskaitos ir degustacijos. Naujas akcentas - derinimo sesija „Europos vynas ir muzika" su dr. Artašes Gazarian, „Muzikos magija" steigėju ir dr. Arūnu Starkumi, „Vyno klubo" įkūrėju. Vyndariai iš Italijos, Ispanijos bei Vokietijos ves specialias pažintines degustacijas.
Parodos atidarymo ceremonijoje apdovanoti Lietuvos vyno čempionato medalininkai, taip pat specialiųjų nominacijų: „Geriausias Pinot Noir“, „Metų vyninė“ ir t.t. laimėtojai, pagerbti ir geriausieji Lietuvos vyndariai. Kaip visada, pirmos parodos dienos pusdienis buvo skirtas profesionalams: restoranų, vyninių, viešbučių, specializuotų vyno parduotuvių, vyno importo įmonių savininkams ir darbuotojams, someljė.
Kaip ir kiekvienais metais „Vyno dienos“ dėmesį skiria menininkams. Šį kartą ekspozicijų erdvė skirta geriausiems humoristinių piešinių ir karikatūrų autoriams, kurie kūrė darbus konkursui „Vynas ir kava“.
Vyno dienose – gurmaniški alaus ir desertų deriniai
Parodoje bus degustuojami ne tik vynai, bet ir alus bei desertai: veiks „Švyturio alaus ir desertų baras“, kuriame rengiamos alaus ir desertų degustacijos su alaus someljė Donatu Dabrovolsku.
„Vynas dažnai derinamas su skirtingu maistu, o aš noriu vieniems patvirtinti, o kitus ir nustebinti, kad alus, nors dažnai mėgstamas prie sunkesnio ir aštresnio maisto, su desertais puikiai tinka“, – teigia virtuvės šefas ir alaus someljė Donatas Dabrovolskas.
Degustacijos metu ragaujamos trys skirtingos alaus rūšys ir trys skirtingi desertai. Lankytojai galės paragauti Hefeweizen stiliaus šviesiojo kvietinio alaus „Švyturio Baltas“, škotiškojo elio „Švyturio Old Port Ale“ bei Märzen/Oktoberfest stiliaus tamsiojo lagerio „Švyturio Baltijos“.
Vyno dienose ABBI pristato Europos vynus
Vyno dienose ABBI klasteris pristatys specialią Europos vynų degustacinę informacinę salę bei specialius edukacinius stendus, kuriuose vyno mėgėjai galės susipažinti su Europos Sąjungos vynų sistema bei Lietuvoje iš konkrečių vynuogių veislių gaminamais vynais.
Gėrimų pramonę vienijančio ABBI klasterio prezidento Romo Apulskio teigimu, gėrimų pramonės įmonės suinteresuotos pardavinėti išskirtinės kokybės, brangesnius produktus. Tam reikalingas vynus suprantantis vartotojas, todėl ABBI siekia pristatyti Europoje galiojančią vynų klasifikavimo ir kontrolės sistemą, supažindinti vartotojus su Europos vynų įvairove ir specifika.
„Tai, ko gero, pirmas kartas Vyno dienų organizavimo istorijoje, kai vynais prekiaujančios bei juos gaminančios įmonės rengia bendrą vynų pristatymo programą ir dirba kartu“ – teigia R. Apulskis.
Pasak organizacijos vadovo, Vyno dienose ABBI pristatys Vyno akademijos edukacinį stendą, kurio vienas pagrindinių tikslų – pateikti kuo išsamesnę teorinę informaciją žmonėms apie vynus, jų gamybą, Europos vynų regionus, juose gaminamų vynų specifiką. Norintiems bus vedami trumpi seminarai, specialistai papasakos naujienas iš vynų pasaulio.
Kitame klasterio stende bus pristatomi iš konkrečių vynuogių veislių Lietuvoje gaminami putojantys vynai. R. Apulskis tikisi, kad šis stendas bei jame atliekamas vynų pristatymas paskatins Lietuvos vyno gamintojus orientuotis į aukštesnės pridėtinės vertės vynų gamybą.
ABBI pristatymo akcentas – Europos vynų degustacinė salė, kurioje atskirai bus pristatomi skirtingų valstybių ir regionų vynai. Čia vyno mėgėjai galės degustuoti ir lyginti vynus, išdėstytus pagal valstybes ir regionus, o ne pagal gamintojus ar platintojus, kaip tai buvo dažnai daroma ankstesniuose renginiuose.
2009 metais įkurtas ABBI klasteris vienija vyno gamintojus: įmonių grupę „Alita“, UAB „Italiana Lt“, UAB „Boslita“ ir Ko, grupę vyno platintojų, Kauno technologijos universitetą, Somelje asociaciją bei kitas su gėrimų pramone susijusias įmones. Klasterio įmonių bendra metinė apyvarta siekia apie 1,5 mlrd. litų.
2013 metų tarptautinės parodos „Vyno dienos“ programa Gegužės 24 d., penktadienis
DIDŽIOJI SALĖ
11.00 - 16.00 val. Profesionalų laikas
12.00 val. Parodos atidarymas
12.30 val. Lietuvos vyno čempionato nugalėtojų apdovanojimas
16.00 - 20.00 val. Pasaulio vyno paroda
17:00 val. Humoristinių piešinių ir karikatūrų konkurso „Vynas ir kava“ nugalėtojų apdovanojimas
DEGUSTACIJŲ SALĖ
13.00 - 13.45 val. „Naujos kartos Toskanos vynas". Degustacija su „Cantina di Montalcino" vyninės atstove Gessica di Rosa.
14.30 - 15.15 val. Chereso degustacija - kas sieja šį Ispanijos unikumą su šampanu?
16.00 - 16.45 val. Europos Sauvignon Blanc vyno degustacija.
17.30 - 18:15 val. Riesling vyno degustacija su „Gunderloch" vyninės savininku Fritzu Hasselbachu.
KIEMELIS 12.00 - 20.00 val. Veiks restoranas
Gegužės 25 d., šeštadienis
DIDŽIOJI SALĖ
11.00 - 20.00 val. Pasaulio vyno paroda
20.00 val. Paroda uždaroma
DEGUSTACIJŲ SALĖ
12.00 - 12.45 val. Degustacija „Chardonnay - nuo sauso iki saldaus, nuo tykaus iki gaiviai putojančio".
13.30 - 14.15 val. Degustacija „Seniausiojo Ispanijos DOC regiono - Riochos, vynas" Dalyvauja „La Rioja Alta" vyninės atstovas.
15.00 - 15.45 val. Derinimo sesija „Europos vynas ir muzika" su dr. Artašes Gazarian, „Muzikos magija" steigėju ir dr. Arūnu Starkumi, „Vyno klubo" įkūrėju.
16.30 - 18.00 val. Forumas. „Kokia natūralumo kaina?" Skonis. Garsas. Vaizdas.
18.30 - 18.45 val. Europos Pinot Noir vyno degustacija.
KIEMELIS 12.00 - 20.00 val. Veiks restoranas