• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pristatome dar keletą kulinarinių variacijų grikių tema. Pirmąją dalį galite rasti čia.



Grikių blynai su lašinukais




2 stiklinės grikių kruopų, 1 kiaušinis, 0,5 stiklinės pieno, 5 šaukštai miltų, truputis druskos, piprų, aliejaus kepimui, 300 g rūkytos šoninės.

Pristatome dar keletą kulinarinių variacijų grikių tema. Pirmąją dalį galite rasti čia.



Grikių blynai su lašinukais




2 stiklinės grikių kruopų, 1 kiaušinis, 0,5 stiklinės pieno, 5 šaukštai miltų, truputis druskos, piprų, aliejaus kepimui, 300 g rūkytos šoninės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išvirkite birią grikių košę. Kai ji atvės, įmuškite kiaušinį, įpilkite pieno, paskaninkite druska bei pipirais. Po truputį įmaišykite miltus. Iškepkite nedidelius, apvalius blynelius. Šoninę supjaustykite kubeliais, paspirginkite ir užpilkite ant blynų.



Pieniška sriuba su trijų rūšių kruopomis

REKLAMA

2 stiklinės vandens, 1 l pieno, 0,5 stiklinės grikių, 0,25 stiklinės avižinių dribsnių, 2 šaukštai manų, 1 šaukštelis cukraus, truputis druskos, sviesto.

Į pasaldintą ir pasūdytą verdantį vandenį suberkite grikius ir virkite 10 min. Tada maišydami suberkite avižinius dribsnius ir manus. Baigiant virti supilkite pieną. Prieš patiekdami į lėkštes įdėkite po gabalėlį sviesto.

REKLAMA
REKLAMA

Sriuba „Saldumėlis“

1 l pieno, 1,5 stiklinės vandens, 1 stiklinė grikių kruopų, 2 šaukštai medaus, 25 g medaus, truputis druskos.

Grikių kruopas perplaukite tekančiu vandeniu ir 1 val. mirkykite virintame vandenyje. Užvirkite 1,5 stiklinės vandens, pasūdykite ir išvirkite grikius. Tada įdėkite medų, supilkite pieną ir kaitinkite. Kai pienas pradeda kilti, puodą nukaiskite, įdėkite sviesto, uždenkite ir 5 min. palaikykite uždengtą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Karpis su grikių koše

1,2 kg karpio, 300 g grikių, 3 kiaušiniai, 1 stiklinė grietinės, 2 svogūnai, 3 skiltelės česnako, 1 morka, 3 šaukštai citrinų sulčių, citrininių žuvies prieskonių, druskos, pipirų, aliejaus apkepimui.

Karpį nuvalykite, išplaukite ir supjaustykite gabalais. Pabarstykite žuvies prieskoniais, pipirais, druska, apšlakstykite citrinų sultimis ir palaikykite 1 val.

REKLAMA

Morką supjaustykite juostelėmis, svogūnus žiedais, susmulkinkite česnaką ir apkepkite keptuvėje su aliejumi bei prieskoniais. Atskirai apkepkite žuvį.

Į kepimo indą sudėkite apkeptas daržoves, žuvį ir ant jų išvirtus birius grikius su grietine, kiaušiniais bei druska. Kepkite apie 1 val.



Grikių apkepas su vištienos kukuliais

REKLAMA

500 g grikių, 600 g maltos vištienos, 1 stiklinė pieno, 1 stiklinė avižinių dribsnių, 2 kiaušiniai, 1 svogūnas, 100 g sviesto, truputis druskos, pipirų, paukštienos prieskonių.

Padažui: 100 g miltų, 250 g pieno, 50 g sviesto, universalių prieskonių.

Avižinius dribsnius užpilkite pienu ir brinkinkite 0,5 val. Tada sumaišykite su vištiena, įmuškite kiaušinius, sudėkite susmulkintą ir pakeptą svigūną, suberkite prieskonius ir gerai išmaišykite. Iš šios masės suformuokite kukulius, juos sumeskite į pasūdytą verdantį vandenį ir virkite 15 min. Kukulius išgriebkite, o sultinyje, kuriame jie virė, išvirkite birią grikių košę. Ją paskaninkite sviestu. Padažui miltus truputį pakepinkite, atskieskite virintu pienu, įdėkite sviesto, įberkite druskos, prieskonių ir maišydami pavirinkite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kepimo skardą patepkite riebalais, į vidurį sudėkite kukulius, o aplink – grikių košę. Kukulius apipilkite karštu padažu, grikius apšlakstykite lydytu sviestu. Kepkite 200ºC orkaitėje, kol padažas pagels.



Virtų bulvių plokštainis su įdaru

10-12 virtų bulvių, 1 kiaušinis, 0,5 stiklinės pieno, 7 šaukštai miltų, truputis druskos, aliejaus, sviesto.

REKLAMA

Įdarui: 400 g keptų grybų, 2 stiklinės grikių kruopų, truputis druskos, pipirų, aliejaus.

Iš virtų bulvių ir pieno sugrūskite košę, įmuškite kiaušinį ir suberkite miltus. Kepimo formą patepkite aliejumi ir įją sudėkite 3/5 bulvių masės. Prie skardos šonų suformuokite aukštesnius kraštus. Įdarui išvirkite birią grikių košę. Ją pakepkite kartu su jau iškeptais grybais, paskaninkite pipirais ir sudėkite ant bulvių masės. Ant viršaus sudėkite likusią bulvių masę. Kepkite 200ºC orkaitėje apie 20 min. Išėmę plokštainio viršų patepkite sviestu. Valgykite su grietine.

REKLAMA

Grikių kruopų tortas


2 stiklinės grikių kruopų, 5 stiklinės įvairių džiovintų vaisių: obuolių, abrikosų, slyvų ir kt. 3 šaukštai medaus, 1 stiklinė riešutų.

Grikius pakepinkite. Džiovintus vaisius užmerkite ir palaikę 4 val. vandenį nupilkite. Verdančiu vandeniu užpilkite grikius (1:1,5) ir šiltai užkloję palaikykite 4 val. Vaisius sumalkite, įdėkite medaus, riešutų, sumaišykite su koše ir taip paruoštą masę sudėkite į formą. Įstatykite į šaldytuvą, kad sustingtų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų