„Darbo našumas“ skamba kaip frazė iš sovietinių laikų, tačiau meluos tas, kas sakys, jog šiandien šie žodžiai neaktualūs.
Nenori prarasti darbo – būk malonus, dirbk daug ir niekada nepakišk darbdaviui nedarbingumo lapelio. Šitą žino visi, bet ne visi žino, kad skirtingų profesijų žmonėms, jei jie nori išlikti sveiki ir darbingi, reikalingas skirtingas maistas.
Visas profesijas galima suskirstyti į sėdimojo, stovimojo pobūdžio, kenkiančias regai, klausai ir „toksiškas“ (darbas su kenksmingomis medžiagomis). Specialistai kiekvienos grupės darbuotojams yra parinkę produktus, jų teigimu, mažinančius profesinių ligų riziką. Suprantama, nebūtina valgyti vien tik juos, tačiau patartina įtraukti į racioną kuo daugiau naudingų medžiagų.
Profesija
Stovimojo pobūdžio – pardavėjai, kirpėjai, mokytojai, chirurgai ir pan.
Rizika
Varikozė. Kojų raumenys nejuda, taigi kraujas užsistovi venose, pakinta jų elastingumas. Dėl to atsiranda kraujagyslių tinklelis ant kojų, venų mazgai, patinimai ir kiti nemalonūs skausmingi simptomai.
Sąnarių ligos. Kojoms tenkantys krūviai dažnai sukelia kelių ir kitų sąnarių osteoartrozę. Geriausiu atveju gali pradėti braškėti sąnariai, blogiausiu – sutrikti jų judrumas.
Mityba
Ribokite riebius produktus. Per dieną galite suvalgyti kelis gabalėlius juodojo šokolado.
– Žuvis ir jūros gėrybės (krevetės, kalmarai, jūrų kopūstai).
– Aronijos, šaltalankiai, juodieji serbentai, graikiniai riešutai, citrusiniai vaisiai, bruknės ir spanguolės (ypač spanguolių morsai).
– Rauginto pieno produktai (pavyzdžiui, išgerti per dieną ne mažiau kaip 0,5 litro kefyro).
Kas gaunama iš tokio maisto
– Lengvai pasisavinamų baltymų, vario, aktyviai dalyvaujančio elastino (jis padeda kraujagyslėms išlikti elastingomis) ir bioflavonoidų.
– Rutino (vitamino P) – antivarikozinio vitamino, padedančio sustiprinti kraujagyslių sieneles, ir vitamino C, padedančio išlaikyti kraujagyslių tonusą. Morsai padeda suskystinti kraują ir apsaugo nuo krešulių formavimosi.
– Šokolade esantys antioksidantai apsaugo kraujagysles nuo pažeidimų.
– Skatina kremzlių ląstelių dauginimąsi, sąnarių atsinaujinimą, padeda numesti svorio.
– Tinka osteoartrozės ir osteoporozės profilaktikai. Raugintuose pieno produktuose esantis kalcis geriau pasisavinamas (ypač vyresniems nei 35 metų žmonėms).
Profesija
Sėdimojo pobūdžio – vadybininkai, tolimųjų reisų vairuotojai, vadovai ir kt.
Rizika
Širdies kraujagyslių ligos. Dėl hipodinamijos – t.y. per mažo judėjimo – ir nuolatinių stresų rizikuojama susirgti hipertonija ir aterosklerozė.
Vidurių užkietėjimas ir hemorojus. Bemaž 70 procentų žmonių, penkerius metus dirbusių sėdimąjį darbą, užklumpa tokie sveikatos sutrikimai. Žarnynas liaujasi normaliai funkcionuoti.
Mityba
Ribokite gyvulinius riebalus: dešras, lašinius, grietinėlę, grietinę, riebų sūrį, sviestą. Gazuotus gėrimus ir alkoholinius kokteilius. Taip pat bandeles, pyragaičius, blynelius ir kitus gardumynus iš baltų miltų.
– Aliejus (geriausia – nerafinuotas).
– Žirniai, pupelės, lęšiai, sojos.
– Daržovės ir vaisiai – valgyti kiek galima daugiau morkų, obuolių, kopūstų, greipfrutų ir pan.
– Augalinis maistas, rauginti pieno produktai. Sėlenos, kaulauogės, birios košės (grikių, perlinių kruopų, sorų). Paprasta ruginė duona (gali būti su sėlenomis).
– Daug vandens, žaliosios arbatos.
Kas gaunama iš tokio maisto
– Polinesočiosios riebiosios rūgštys, esančios aliejuje, padeda atsikratyti blogojo cholesterolio.
– Naudingųjų antioksidantų gausa padeda surišti laisvuosius radikalus, skatinančius aterosklerozės vystymąsi.
– Vitaminai – ypač C, A ir E. Jie taip pat puikūs antioksidantai, be to, gerina kraujotaką.
– Ląsteliena išvalo žarnyną ir jį stimuliuoja. Rauginto pieno produktai laisvina vidurius, grūdiniai produktai – aktyvina žarnyno darbą.
– Kuo daugiau gersite vandens, tuo geriau maistas atsiskies skrandyje ir žarnyne, tuo greičiau bus suvirškintas. O štai alkoholio ir gazuotų gėrimų derėtų vengti. Alkoholis siaurina kraujagysles, o dėl gazuotų gėrimų žarnyne kaupiasi dujos.
– Baltų miltų kepiniai lėtina žarnyno darbą, o sėlenos ir ruginiai miltai jį išvalo.
Profesija
Kenkianti klausai – diskotekų vedėjai, oro uostų darbuotojai ir pan.
Rizika
Anksčiau ar vėliau didelis garsas ir vibracija pažeidžia klausą.
Mityba
Riboti gyvulinius riebalus, druską, atsisakyti marinuotų, raugintų, rūkytų produktų. Taip pat majonezo, sojos padažo, garstyčių ir pan. Gerti mažiau kavos ir arbatos, ir apskritai gėrimų su kofeinu. Visiškai atsisakyti alkoholio.
Tokia dieta vadinama hipocholesteroline. Nesūraus maisto ryšį su klausos pagerėjimu įrodė JAV medikai. Pasirodo, mažas cholesterolio kiekis kraujyje teigiamai veikia klausą.
Profesija
Kenkianti regai – mokytojai, vadybininkai, tarnautojai, daug laiko praleidžiantys prie kompiuterių monitorių.
Rizika
Dėl nuolatinės įtampos ir netinkamo apšvietimo suprastėja regos aštrumas, gali atšokti tinklainė ir susidrumsti lęšiukas.
Mityba
– Valgyti kuo daugiau raudonų ir oranžinių vaisių bei daržovių (morkų, apelsinų, obuolių), grietinėlės ir rauginto pieno pro-duktų.
– Veršiena, jautiena, kalakutiena.
Kas gaunama iš tokio maisto
– Akims būtinas vitaminas A įsisavinamas tik su riebalais. Todėl morkas reikia valgyti su grietine arba grietinėle.
– Mėsoje, ypač veršienoje, yra daug geležies, ji būtina regos aštrumui išsaugoti. Tačiau nepatariama valgyti mėsą su košėmis, nes kai kuriose jų yra medžiagų, trukdančių pasisavinti geležį.
PARENGĖ Ilona STONKUVIENĖ