Donna Ventura paskutinėmis gyvenimo dienomis savo artimiesiems sakė nesanti tikra, ar jai pavyks išgyventi.
2023 m. balandį 64 metų moteris iš Montanos, JAV, sunkiai susirgo apsinuodijusi maistu, kai netoliese esančiame restorane „Dave‘s Sushi“ suvalgė suktinuką, įdarytą lašiša ir briedžiukais, grybais iš Kinijos.
Grybų nuodai pamažu alino jos kepenis ir inkstus. Sekančias dvi savaites Donna praleido Bozemano Deaconess regioninio medicinos centro intensyviosios terapijos skyriuje. Moters gyvybė kybojo ant plauko, rašo mirror.co.uk.
64-erių moteris mirė suvalgiusi grybų briedžiukų
Liga taip smarkiai pažeidė jos gerklę, kad ji nebekalbėjo ir galėjo tik rašyti žinutes. „Nesu tikra, kad ilgai galėsiu ištverti, skausmas nebepakeliamas“, – rašė ji vyrui.
„Paskutinės jos žinutės buvo skirtos man ir mūsų sūnui, – sakė Jonas Ventura. – „Myliu tave“, rašė ji man, o sūnui – „Aš tave myliu, pone C“.
Pasak Gallatino apygardos sveikatos departamento, atlikus tyrimą paaiškėjo, kad Donna Ventura buvo viena iš dviejų asmenų, mirusių nuo virškinamojo trakto ligos po apsinuodijimo maistu. Tada buvo užregistruota virš 51 susirgimų.
Ligų kontrolės ir prevencijos centras pranešė, kad tyrimo metu nustatyta, jog labiausiai tikėtina protrūkio priežastis – iš Kinijos importuoti briedžiukai. Nors paprastai šie grybai laikomi valgomais, tarnyba įspėja, kad norint išvengti galimo kenksmingo poveikio, juos reikia kruopščiai išvirti.
„Buvo sunku patikėti, kad po eilinių pietų ji atsidurs intensyviosios terapijos skyriuje“, – sakė moters vyras. Pasak J. Venturos, paskutinėmis žmonos gyvenimo dienomis organizme kaupėsi skysčiai ir ją kankino siaubingi skausmai.
Merdinčiai žmonai jis prisiekė padarysiąs viską, kad kaltieji būtų nubausti. Po oficialaus tyrimo J. Ventura pateikė restoranui ieškinį dėl žmonos mirties. Po protrūkio „Dave‘s Sushi“ buvo uždarytas, tačiau po mėnesio vėl atsidarė.
„Aš labai nerimauju dėl žmonių, kurie valgo „Dave‘s Sushi“, – sakė J. Ventura. – Gallatino apygardos sveikatos departamento tyrimo duomenimis, šioje įstaigoje buvo nustatyta daugybė sveikatos kodekso pažeidimų.“
Nepaisant to, kad briedžiukai laikomi valgomais, jie gali sukelti virškinimo trakto sutrikimus. Nustatytas ryšys tarp grybų dozės ir organizmo atsako, ir, pasak Ligų kontrolės ir prevencijos centro, valgant termiškai neapdorotus briedžiukus gresia didesnė rizika apsinuodyti, nei vartojant bent šiek tiek apdorotus grybus.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!