Mėgaudamiesi maistu, pjaustydami jį į gabaliukus ir mirkydami į įvairius prieskonius ir pagardus dažniausiai nesusimąstome, kaip tas maistas atrodė prieš patekdamas ant mūsų stalo. Jei valgydami mėsainį pagalvotumėte, kaip atrodė gyvūnas, iš kurio jis pagamintas, tikriausiai taptumėte vegetarais.
Būna atvejų, kai tai, ką valgome ir kuo netgi gardžiuojamės, atrodo baisiai. Toptenz.net pristato 10 tokių pavyzdžių.
10. Velniažuvė
Šiai žuviai toks pavadinimas labai tinka – jos gana plonas kūnas padengtas spygliais ir gumbais, odos spalva primena vėmalus, o didžiulė burna pilna aštrių kaip skustuvas dantų.
Velniažuvės laikomos tokiomis baisiomis, kad kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Prancūzijoje, buvo uždrausta jas pardavinėti: žmones šokiruodavo jų išvaizda, todėl jie nebegalėdavo ieškoti kitų prekių. Sprendimas? Nukapoti toms žuvims galvas.
Pačių žuvų nebuvo atsisakyta dėl ypatingo skonio. Velniažuvės yra sparčiai populiarėjantis patiekalas daugelyje kultūrų. Jų uodega labai mėsinga, sultinga ir nekaloringa. Kalbant apie tekstūrą ir skonį, daugelis šios žuvies mėsą lygina su omaru.
9. Atlantinis pjūklapilvis
Giliavandenius padarus pradėta gaudyti ir dėl to, kad nuolat brangsta tunas. Taigi pradedama valgyti tokius mutavusius pakaitalus kaip atlantinis pjūklapilvis. Ši žuvis nėra tokia baisi kaip velniažuvė, bet jos spalva primena žalią kraujuotą mėsa, o toks vaizdas ne vieną priverčia raukytis.
Jei nekreipsite dėmesio į spalvą ir išvaizdą, sužinosite, kad tai viena labiausiai vertinamų žuvų pasaulyje. Virėjai jas dievina.
8. Afrikinis karpotis
Afrikinis karpotis – keistas gyvūnas. Žvelgiant į gyvūną didžiulėmis iltimis nosies šonuose, netvarkingais gaurais ir randais bei karpomis ant viso kūno jis neatrodo labai mielas.
Tačiau Afrikoje, kur gyvena, afrikiniai karpočiai laikomi delikatesu. Jautresnių nervų ir skrandžių keliautojams po Afrikos safarį reikėtų pasidomėti, ką jiems pietums ar vakarienei paruošė vietiniai, nes jų noras pagerbti svečius gali nederėti su jūsų pasirinkimu.
7. Šliužai
Padarai, kuriuos matote savo sode ir kurie palieka bjaurias gleivėtas šliūžes ant namų takų ir kitur, kelia pasišlykštėjimą, tačiau tik tol, kol yra neišvirti.
Pirmiausia svarbu suprasti, kad tai netolimas sraigės giminaitis, o šias ir jų „ikrus“, galima rasti prabangiausių pasaulio restoranų meniu. Svarbiausia taisyklė gaminant šiuos padarus patiems yra juos plauti ir virti kelis kartus, nes šie padarai būna įvairiausių bakterijų, taigi ir ligų, nešiotojai.
6. Kalakutinis grifas
Dėl grifo bjaurumo tikriausiai niekas nesiginčytų. Kam jis galėtų patikti? Raukšlėta plika galva, tamsios pasišiaušusios plunksnos ar dvėselienos dieta? Iš tikrųjų grifo mėsos skonis labai primena vištieną.
Vis dėlto valgyti šį paukštį daugelyje kultūrų yra tabu. Grifų kaimynystėje gyvenantys žmonės tiki, kad šie paukščiai yra prakeikti arba bent jau nuodingi, nes minta padvėsusiais gyvūnais.