REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paaiškėjo 13 iš keturiolikos galimų naujų ministrų pavardžių. Jas būsimoji premjerė Ingrida Šimonytė atskleidė apsilankiusi pas prezidentą Gitaną Nausėdą. Net pusę būsimosios Vyriausybės, panašu, sudarys moterys.

Paaiškėjo 13 iš keturiolikos galimų naujų ministrų pavardžių. Jas būsimoji premjerė Ingrida Šimonytė atskleidė apsilankiusi pas prezidentą Gitaną Nausėdą. Net pusę būsimosios Vyriausybės, panašu, sudarys moterys.

REKLAMA

Tarp kandidatų į ministrus – ir Gabrielius Landsbergis, Dainius Kreivys, Aušrinė Armonaitė. Aistros jau kyla – vadovauti karštajai Sveikatos apsaugos ministerijai Šimonytė siūlo buvusį valstybės kontrolierių Arūną Dulkį, kurį Nausėda vos prieš pusmetį nesutiko skirti antrai kadencijai. Skvernelis pareiškė, kad „su tokia komanda vandenynu neplauktų net kaip keleivis“. Beje, jei Nausėda paskirs Šimonytės siūlomus kandidatus, Vyriausybė bus išskirtinai jauna, daugumai būsimų ministrų nėra 40-ies.

Dar vienas rytas pas prezidentą, tik šįkart pokalbio rezultatai aiškūs ir visuomenei. Vis dar nežinomas tik kandidatas vadovauti Žemės ūkio ministerijai, likusias 13 pavardžių būsimoji premjerė Ingrida Šimonytė jau atskleidžia.

REKLAMA
REKLAMA

„Noriu pabrėžti, kad tai nėra galutinis sprendimas ar oficialus statusas. Tai yra mano matymas“, – sako kandidatė į premjerus Ingrida Šimonytė.

REKLAMA

Oficialios pavardės taps, kai pačią Šimonytę Nausėda Seimui pateiks kaip kandidatę į premjerus, o tai atsitiks rytoj. Kol kas daugiausia aistrų kelia Šimonytės sprendimas į karštąją sveikatos apsaugos ministerijos vadovo kėdę deleguoti Arūną Dulkį, buvusį valstybės kontrolierių, kurio antrajai kadencijai pats Nausėda prieš pusmetį nebepaskyrė. Jei nepasitikėjo kaip kontrolieriumi, ar patikės kaip ministru?

„Sveikatos apsaugos ministrui nėra reikalinga, būtina skirti vaistus, operuoti ar diagnozuoti ligas. Reikia labai gerai išmanyti sistemą, jos problemas. Aš manau, kad Arūnas Dulkys yra sukaupęs gerą patirtį būdamas valstybės kontrolieriumi, gerą išmanymą apie sistemų problemas“, – pasakoja I. Šimonytė.

REKLAMA
REKLAMA

Pats 48-erių Dulkys savo gebėjimais neabejoja, esą nereikia tikėtis rasti tobulą kandidatą kovai su koronavirusu, nes toks tiesiog neegzistuoja.

„Tokios krizės, kokią turim su Covid, apskritai abejoju, ar kas nors tokią patirtį turi. Čia yra svarbesnis visos komandos darbas. Jaučiu, kad esu pakankamai gerai susipažinęs su sveikatos apsaugos sistemos negalavimų priežastimis“, – teigia kandidatas į sveikatos apsaugos ministrus Arūnas Dulkys.

„Tikrai žmogus, kuris turi tokią patirtį valstybėj kontrolėj, labai praverstų sveikatos sistemai, bet vargu ar šiuo metu“, – kalbėjo laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak politologės Rimos Urbonaitės, Dulkio kandidatūra taps iššūkiu pačiam Nausėdai. Jei paskirs – visi klaus, kodėl netiko kontrolieriumi, bet tinka ministru.

„O jei atmes, tai bus klausimas, o kodėl atmeta, nes tai žmogus, turintis labai daug pasitikėjimo ir visuomenėje, kurie stebi, vertinamas pakankamai neblogai“, – sako politologė Rima Urbonaitė.

Dulkys – vienintelis Šimonytės kandidatas ne politikas. Iš likusiųjų dvylikos – net 7 konservatoriai. Dešiniąja ranka – finansų ministre – Šimonytė renkasi ne itin visuomenei pažįstamą parlamentarę Gintarę Skaistę. Tiksliau, žinoma ji dėl praeities dėmės. Prieš septynerius metus ji, tuometė Kauno miesto tarybos narė, pričiupta prie vairo išgėrusi, įpūtė 0,8 promilės.

REKLAMA

„Niekada šito fakto neslėpiau, labai dėl to gailiuosi, tai buvo viena iš klaidų mano gyvenime, iš kurių labai smarkiai pasimokiau“, – pasakoja kandidatė į finansų ministrus Gintarė Skaistė.

Prieš dvejus metus kilo skandalas dėl šios – Skaistės vyro tėvo – žemės, kuri pasirodė esanti visai ne tėvo, o valstybinė. Vaizdingoje vietoje uošvis tąkart be leidimo įsirengė priėjimą prie ežero ir dar valstybinę žemę užsisodino pomidorais ir kitomis sodo gėrybėmis.

„Aš tiesiog su juo pasikalbėjau, manau, kad jis įvertino savo poelgio pasekmes ir daržo nebėra“, – teigia G. Skaistė.

39-erių politikė praėjusią kadenciją dirbo Seimo Biudžeto ir finansų bei Socialinių reikalų ir darbo komitetuose. Ar užteks patirties sunkiu metu, rekordiškai išaugus ir skolai, valdyti visos šalies finansus?

REKLAMA

„Esu ekonomikos mokslų daktarė, manau, kad turiu analitinį požiūrį į šalies ekonomiką“, – kalbėjo G. Skaistė.

Klausimų kelia ir Liberalų sąjūdžio atstovo 36-erių Simono Gentvilo kandidatūra į aplinkos ministrus, paaiškėjusi kone pirmoji, dar rinkimų naktį. Dar likus metams iki „Grigeo“ teršalų skandalo, Gentvilas prastūminėjo įstatymą kurį priėmus „Grigeo Klaipėda“ miestiečių sąskaita būtų sutaupiusi milijonus išleidžiamus nuotėkų valymui.  Dabartinis ministras sako – tai dėmė Gentvilui.

„Grigeo“ klausimas, kuris buvo diskutuotas, siūlymai daugiau atstovaujantys teršėjui, atliekų įstatymai, kurie taip pat nemažai kėlė abejonių“, – sako laikinasis aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mano įstatymo pasiūlymas buvo pritaikytas 700 Lietuvos įmonių, kad jos jungtųsi prie centralizuotų miestų ir gyvenviečių valymo tinklų ir savivaldybės kontroliuotų kas yra per vamzdį išleidžiama“, – pasakoja kandidatas į aplinkos ministrus Simonas Gentvilas.

Paslapties šydas nukrito ir nuo konservatorių pirmininko Gabrieliaus Landsbergio. Šimonytė jį siūlo į užsienio reikalų ministrus, nors pastaruoju metu jis nudavė esąs labiau susitelkęs į frakcijos reikalus ir teigė postų nesišildantis.

„Nebuvo kalbama taip. Buvo kalbama, kad nėra iki galo aišku“, – teigia kandidatas į užsienio reikalų ministrus Gabrielius Landsbergis.

REKLAMA

Tad, jei pritars Nausėda, 38-erių partijos pirmininkas taps nepartinės Šimonytės pavaldiniu Vyriausybėje.

„Aš manau, kad diplomatinės patirties turiu, džiaugiuosi, kad į politiką atėjau būtent iš diplomatinės tarnybos, kurioje pradirbau daugmaž 10 metų“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Tvarkyti švietimo reikalus turėtų buvusi laikinoji Kauno technologijos universiteto rektorė 48-erių Jurgita Šiugždinienė, prisidėjusi prie partijos programos kūrimo.

Į Socialinės apsaugos ir darbo ministrus kandidatuoja antrą kadenciją į Seimą išrinkta 39-erių Monika Navickienė.

Energetikos imtis turėtų buvęs ūkio ministras 50-metis Dainius Kreivys. Tiesa, 2011-aisiais posto jis neteko, nes buvo pripažintas supainiojęs interesus – pasirašė įsakymą dėl europinių lėšų mokyklų renovacijai, o konkursą laimėjo bendrovė, kurios akcininkė buvo Kreivio motina. Skandalą sukėlė su MG Baltic susiję žurnalistai, kai šios įmonės teniso kortams Kreivys nenorėjo skirti Europos sąjungos paramos.

REKLAMA

Krašto apsaugos ministro postą užimti gali 57-erių Arvydas Anušauskas, ilgametis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys.

„Kada sulaukiau pasiūlymo – pastarosiom dienom. Ar pasiruošęs – kai 12 metų dirbi šitoje srityje, visada galvoji, kad pasiruošęs, bet niekada iki galo nepasiruoši tiems iššūkiams“, – sako kandidatas į krašto apsaugos ministrus Arvydas Anušauskas.

Vidaus reikalų ministre gali tapti Antikorupcijos komisijose Seime dirbusi 38-erių Agnė Bilotaitė. Perėmusi ministerijos vadžias iš Lenkų rinkimų akcijos atstovės Tamašunienės ji jau žada inicijuoti išsamų auditą.

Tuo metu Liberalų sąjūdžiui atiteko ir dar vienas pačių pageidautas postas. Buvęs Kauno vicemeras 36-erių Simonas Kairys pretenduoja diriguoti kultūrai ir jau žada kelti klausimą, ar dabartiniai „valstiečių“ įvesti ribojimai kultūros įstaigoms yra pagrįsti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O dar trims ministerijoms proveržį žada jaunieji Laisvės partijos kandidatai. Sėstis į Ekonomikos ir inovacijų ministro kėdę siekia pati partijos pirmininkė, 31-erių Aušrinė Armonaitė. Tarptautinius santykius ir politikos mokslus baigusi Armonaitė žada telkti pagalbą verslui, nukentėjusiam nuo pandemijos.

Susisiekimo ministerijai vadovauti siekia šiemet į Seimą patekęs 37-erių Kasparas Adomaitis, ekonomistas, buvęs Vilniaus miesto tarybos narys.

O teisingumo ministre, jei pritars Nausėda, taps 32-ejų Evelina Dobrovolska, šiandien jau suspėjusi pabuvoti Prezidentūroje ir pasikalbėti su Nausėdos patarėjais. Iki šiol Dobrovolska dirbo žmogaus teisių srityje. Ji, kaip ir visa Laisvės partija, žada siekti partnerystės įteisinimo.

REKLAMA

„Mano netgi kandidatavimas į Seimą buvo su šūkiu „Teisė – žmogui, o ne žmogus teisei“, – pasakoja kandidatė į teisingumo ministrus Evelina Dobrovolska.

Skvernelis pastaruoju metu pamėgo skambias frazes apie varžovus.

„Su tokia komanda audringu vandenynu aš neplaukčiau net kaip keleivis“, – teigia Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis.

„Neteikčiau tokių kandidatūrų, kurių gebėjimu susitvarkyti abejočiau“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Jeigu Skvernelis iš pat pradžių formavo vadinamąją profesionalų Vyriausybę, ši – kitokia.

„Tai yra jau tikrai politinė Vyriausybė, faktiškai visas kabinetas sudarytas iš Seimo narių, išsiskiria tik pono Dulkio pavardė, kuris nėra nei partijos narys, nei Seimo narys“, – sako R. Urbonaitė.

REKLAMA

Pasak politologės Urbonaitės, nors jaunas dalies kandidatų į ministrus amžius savaime nieko nereiškia, dalies jų patirtis kelia abejonių.

„Nors kai kurie iš jų tos profesionalios politikų etiketės ne visai nusipelnė, nes tiesiog patirties trūkumas. Susisiekimo ministro taip pat situacija tokia, kad ne vienas ėjo „pagooglinti“, kas jis toks“, – pasakoja R. Urbonaitė.

Dar ši Vyriausybė bus kitokia lyčių lygybės balansu. Jei Skvernelis po ilgų bandymų surado vieną moterį ministrę, Šimonytės, Čmilytės-Nielsen ir Armonaitės vadinamasis „triummoteratas“ jau siūlo šešias.

„Manau, kad man šitame kabinete pavyko kartais pagerinti premjero Skvernelio pasiektą rezultatą“, – teigia I. Šimonytė.

Viešai išdėsčiusi, ką siūlo į ministrus, Šimonytė sako, kad šioks toks akmuo nusirito:

„Ir man palengvėjo, nes dabar ne aš viena, o dar 13 žmonių turės atsakinėti į jūsų klausimus.“

Kandidatą ar kandidatę į Žemės ūkio ministrus Šimonytė atskleisti žada artimiausiomis dienomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų