REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dar vienas didžiulis korupcijos skandalas sudrebino pačią Generalinę prokuratūrą – sulaikyti du šios institucijos prokurorai, taip pat vienas Kauno apygardos prokuroras. Specialiųjų tyrimų tarnybai įkliuvo aštuoni asmenys: sulaikymai susiję su Ūkio banko turto iššvaistymo byla.

Dar vienas didžiulis korupcijos skandalas sudrebino pačią Generalinę prokuratūrą – sulaikyti du šios institucijos prokurorai, taip pat vienas Kauno apygardos prokuroras. Specialiųjų tyrimų tarnybai įkliuvo aštuoni asmenys: sulaikymai susiję su Ūkio banko turto iššvaistymo byla.

REKLAMA

Šiandien ryte apie pusšimtis Specialiųjų tarnybos agentų atliko didelę operaciją – buvo sučiupti net trys prokurorai dar aštuoni asmenys. Atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl prekybos poveikiu, papirkimo, piktnaudžiavimo ir kyšininkavimo.

„Šiandien iš ankstaus ryto buvo atlikta didelio masto operacija, dalyvavo apie 50 specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų, buvo atlikta apie 30 kratų – kalbant apie bylos apimtį, turiu paminėti, kad byloje tiriama ne mažiau kaip 30 nusikalstamų veikų“, – sako STT direktorius Žydrūnas Bartkus.

Visi pareigūnai: ir prokurorai, ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos darbuotojas yra nušalinti nuo pareigų.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien buvo sulaikyti Generalinės prokuratūros baudžiamojo persekiojimo departamento du prokurorai, tai Nerijus Marcinkevičius ir Ugnius Vyčinas, taip pat Kauno apygardos prokuratūros skyriaus prokuroras Donatas Puzinas“, – pasakoja generalinis prokuroras Evaldas Pašilis.

REKLAMA

Štai vienas sulaikytųjų prokuroras Ugnius Vyčinas nufilmuotas šių metų sausio pabaigoje, kai Generalinėje prokuratūroje žurnalistams pristatytas baigtas ikiteisminis tyrimas Ūkio banko turto iššvaistymo byloje. Aiškėja, kad korupcija apraizgė bankrutavusį banką.

„Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas gavus duomenų, kad minėti prokurorai, taip pat FNTT pareigūnas, susitikinėja su minimu advokatu, aptarinėja jų žinioje esančias bylas, bylų eigą, aptarinėja neviešintinus duomenis, kurie gali būti naudingi tretiesiems privatiems asmenims“, – teigia E. Pašilis.

REKLAMA
REKLAMA

Greičiausiai sulaikytieji  įkliuvo ne vien dėl Ūkio banko reikalų.

„Kalbam apie finansines, ūkines bylas. Tyrimo metu korupciniai veiksmai reiškėsi dėl įvairių procesinių veiksmų, tai kalbam apie siekius vilkinti ikiteisminius tyrimus, kalbam apie tikslus nutraukti ikiteisminius tyrimus. Kalbam apie neteisėtai derinamas įtariamųjų parodymus ar poziciją ikiteisminiuose tyrimuose. Kalbama ir apie bausmių mažinimą, prašant, kad prokuroras kreipdamasis į teismą prašytų mažesnės bausmės“, – kalbėjo Ž. Bartkus. 

Be trijų prokurorų Specialiųjų tyrimų tarnybai įkliuvo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnas Nerijus Valatka, taip pat anksčiau toje pačioje tarnyboje dirbęs ir dabar Kaune praktikuojantis advokatas Šarūnas Mickevičius. Teisėsaugininkai praneša, kad sulaikyti ir šeši privatūs asmenys. Kokią įtaką turėjo ir kaip sulaikytieji mėgino paveikti Ūkio banko bylos eigą, teisėsaugininkai nesako.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kokią… Leiskit man šiandien neatsakyti į šitą klausimą, nes tai yra ikiteisminio tyrimo aplinkybė ir taktiniais sumetimais negaliu detalizuoti“, – sako Ž. Bartkus. 

Prieš septynerius metus žlugusio Ūkio banko turto iššvaistymo byloje yra 13-a kaltinamųjų, tarp jų – didžiausias banko akcininkas Vladimiras Romanovas. 

Tai tik viena bylų, kurioje kaltinimai pareikšti dėl 40 milijonų eurų, kita, didesnė byla yra dar vis tebetiriama. Pirminiais skaičiavimais, turto iššvaistyta kone dešimt kartų daugiau. Apie 65 procentus banko akcijų valdęs Romanovas 2013 metų gegužę jis išvyko į Rusiją ir ten pasislėpė. Paskelbta jo tarptautinė paieška, tačiau jokių naujienų dėl jo sugrąžinimo Lietuvai teisėsaugininkai neturi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų