REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Estijai paskelbus apie pirmąjį koronaviruso atvejį, nerimas dėl galimo susirgimo vis didėja ir Lietuvoje, tai pastebi ir pirkėjai, ir prekybininkai. Mat jau trečiadienį kai kuriose parduotuvėse aktyviau buvo perkamos kruopos arba jų net pritrūko.

Estijai paskelbus apie pirmąjį koronaviruso atvejį, nerimas dėl galimo susirgimo vis didėja ir Lietuvoje, tai pastebi ir pirkėjai, ir prekybininkai. Mat jau trečiadienį kai kuriose parduotuvėse aktyviau buvo perkamos kruopos arba jų net pritrūko.

REKLAMA

Apie tai, kaip artėjant nepažįstamam virusui elgiasi gyventojai ir kaip tam pasiruošę prekybininkai, naujienų portalo tv3.lt studijoje kalbame su „Maxima LT“ atstove spaudai Rima Aukštuolyte ir prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Indre Baltrušaitiene.

Trečiadienį naujienų portalas tv3.lt skelbė, kad trečiadienio rytą patikrinus „Barboros“ asortimentą, į akis krito daugelio kruopų trūkumas. Prekybininkai atsiprašė šiuo metu neturintys kai kurių rūšių grikių, perlinių, manų, avižinių kruopų, tačiau tai paaiškino vykstančiomis akcijomis ir nuolaidomis, o ne žmonių nerimu dėl koronaviruso.

„Rimi“ viešųjų ryšių vadovė Renata Keršienė trečiadienį taip pat pripažino, kad jos atstovaujamame tinkle taip pat padidėjo prekyba negendančiais produktais.

REKLAMA
REKLAMA

Italijoje kilus koronaviruso protrūkiui, kai kuriuose prekybos centruose žmonės ėmė masiškai pirkti produktus, dalies jų neliko, tačiau lentynos yra nuolat papildomos.

REKLAMA

Atmintinė. Kaip saugotis koronaviruso ir ką daryti užsikrėtus

Toliau plintant koronavirusui ir nerimui dėl galimybės juo užsikrėsti, specialistai primena, kada išties reikėtų sunerimti ir trumpai pateikia pagrindinius patarimus, kaip saugotis užkrato.

Koronavirusas yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai. 

Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinės rekomendacijos:

Jei 14 dienų laikotarpiu keliavę į Šiaurės Italijos regionus ar Kiniją arba turėję artimą kontaktą su ten buvusiais asmenimis, pajutote minėtuosius panašius į gripo simptomus, kreipkitės į Bendrąjį pagalbos centrą, telefonu 112.

Taip pat prašoma registruotis užpildant Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) interneto svetainėje pateikiamą anketą bei dvi savaites vengti artimų socialinių kontaktų.

Esant galimybei reikėtų dirbti iš namų, šiam laikotarpiui gali būti išduodamas ir nedarbingumas. Daugiau informacijos apie tai galima rasti NVSC puslapyje; nesilankyti dideliuose renginiuose, nesinaudoti viešuoju transportu ir pan.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat – stebėti savo sveikatos būklę (matuoti kūno temperatūrą, stebėti, ar nepasireiškia kvėpavimo takų infekcijoms būdingi simptomai – kosėjimas, dusulys ir kt.).

Jei kitaip sunegalavote, bet nesilankėte minėtose šalyse, dėl sveikatos būklės reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų