Lietuvoje veikiančios turgavietės, kaip ir kiti maisto tvarkymo subjektai, pačios atsako už maisto saugą ir kokybę. Užtikrinti teisės aktuose nurodytų reikalavimų laikymąsi privalo turgaviečių administracija.
Siekiant palengvinti administracinę naštą verslui ir atsižvelgus į Europos Sąjungos valstybių patirtį, 2006 m. turgavietėse buvo panaikinti veterinarijos gydytojų – inspektorių, vykdančių nuolatinę valstybinę kontrolę, etatai.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) žiniomis, pasitaiko atvejų, kai turgaviečių darbuotojai, kontroliuojantys maisto saugos, sanitarijos ir higienos reikalavimų laikymąsi jose, tapatinami su VMVT specialistais, tačiau jie nėra šios tarnybos inspektoriai ir nepavaldūs VMVT.
VMVT nuolat vykdo rizikos vertinimu pagrįstą valstybinę veterinarinę kontrolę turgavietėse, kurios tikrinamos atsižvelgiant į rizikos grupes. Turgavietės suskirstytos į mažos, vidutinės ir padidintos rizikos grupes pagal tai, kokie pažeidimai ir trūkumai nustatomi kontrolės metu ir kaip operatyviai jie pašalinami. Mažos rizikos turgavietės tikrinamos 1 kartą per 2 metus, vidutinės – 1 kartą per metus, o padidintos rizikos – 2 arba 3 kartus per metus. Esant būtinumui ar gavus vartotojų nusiskundimus, prekybininkai turguose gali būti tikrinami ir dažniau.
Lietuvoje užregistruota 101 turgavietė. Per 2008 metus VMVT atliko 468 patikrinimus šiose prekybos vietose. Įvairių pažeidimų buvo užfiksuota per 53 proc. patikrinimų. Turgavietėse daugiausiai buvo nustatyta maisto produktų ženklinimo ir bendrų higienos laikymosi pažeidimų (po 25 proc.), taip pat produktų atsekamumo ir laikymo sąlygų pažeidimų (po 13 proc.). Maisto produktų kokybės pažeidimai sudarė 8 proc.
Pastaruoju metu VMVT itin sugriežtino maisto produktų ženklinimo ir higienos reikalavimų laikymosi kontrolę turgavietėse, ypač atkreipiant dėmesį į produktų kilmės šalies nurodymą ženklinimo etiketėse. Per du šių metų mėnesius atlikti 144 turgaviečių patikrinimai (iš jų 22 – pagal vartotojų skundus). Pažeidimų nustatyta per 43 proc. patikrinimų. Daugiausia (30 proc.) tai buvo ženklinimo pažeidimai (vartotojai buvo klaidinami dėl produktų kilmės šalies, prekeiviai nepateikė įsigijimo dokumentų, nenurodė vaisių daržovių klasės, veislės ir kt.).
Turgaviečių prekiautojams ir atsakingiems darbuotojams už teisės aktų reikalavimų nevykdymą 2008 metais buvo skirtos 144 baudos, 10 įspėjimų, 20 atvejų laikinai sustabdytas produktų tiekimas į rinką, 68 atvejais uždrausta prekiauti nesaugiais ar nekokybiškais maisto produktais. Šiais metais skirtos 79 baudos ir 3 įspėjimai.