REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Du dideli kvapūs didžkukuliai už 3 ar 18 litų? Bokalas putojančio alaus už 21 litą? O gal už 1,8 lito? Apsikirpti už 20 litų ar už dešimteriopai daugiau? Tokį pasirinkimą galima rasti Lietuvoje, rašo "Lietuvos rytas".

REKLAMA
REKLAMA

Paprastai kainos sostinės centre ar Nidoje būna didesnės nei, pavyzdžiui, Pakruojyje, kur pilstomo alaus bokalas tekainuoja 1,8 lito.

REKLAMA

Tačiau alaus išgerti už 2,7 lito galima tame pačiame Vilniaus senamiestyje. Visai šalia pilstomas ir 21 litą kainuojantis gėrimas.

Rinkodaros specialistai teigia, kad tas patiekalas ar gėrimas, prie kurio suraityta aukštesnė kaina, vartotojų bus įvertintas kaip gardesnis. Net jei antrasis, pigesnis, bus lygiai toks pat.

Vartotojų sąmonėje kaip dailesnė įsirėžia ir šukuosena, už kurią tenka pakloti ne vieną šimtinę litų, užuot atseikėjus dešimtinę.

REKLAMA
REKLAMA

Žemaitijos gilumoje esančių Kulių (Plungės r.) kavinėje „Karčiama" paskrudinti vakarykščiai cepelinai piniginę patuštins vos 3 litais. Šviežiai virtų cepelinų porcija – 5 litai.

Jų kaina šiemet – tokia pat, kaip ir prieš trejus metus. Kai kurie plungiškiai pavalgyti į šią kavinę važiuoja 20 kilometrų.

Tuo tarpu sostinės Senamiestyje įsikūrusiame „Žemaičių" restorane už cepelinus teks pakloti jau 18 litų.

„Lemia ir dydis, ir kitos restorano išlaidos: darbo jėga, pastato nuoma. Arba tai, kad nededame pakaitalų, tik gryną mėsą. Neverdame cepelinų iš anksto, iškart tiekiame į stalą", – kas išaugina kainą, aiškino „Žemaičių" restorano technologė Rūta Dūdaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Karčiamos" savininkė bendrovės „Kulių prūdai" vadovė Valentina Alčauskienė pasakojo, kad patiekalų savikainą mažina tai, jog daržoves – bulves, morkas, kopūstus – kavinės savininkai užsiaugina patys.

„Negalime parduoti porcijos cepelinų už 10 litų, kai kiti mūsų patiekalai kainuoja ir 40, ir 60 litų. Negali tiek skirtis kainos", – kainodaros vingrybes atskleidė „Žemaičių" administratorius Aurelijus Liutvinas.

Kiaulienos kepsneliai čia atsieina 33 litus, elnienos didkepsnis – 60 litų.

A.Liutvinas tikino, kad restorane kainos nekito jau trejus metus. Jų neapkarpė net viską trumpinusios krizės žirklės.

REKLAMA

Brangiausias patiekalas Kulių „Karčiamoje" – 18 litų kainuojantis žuvies kepsnys. Nugarinės kepsnių kaina čia svyruoja nuo 11 iki 13 litų.

„Kainas šiek tiek kilstelėjome, nes pabrango mėsa. Bet kepsnys juk vis tiek yra kepsnys: dedi į keptuvę ir kepi.

Galbūt restoranuose jų kainą į aukštumas iškelia kokie nors ypatingi prieskoniai?" – svarstė V.Alčauskienė.

„Pastaruosius kelerius metus cepelinų porcija kainuoja 6 litus. Anksčiau kaina buvo puse lito mažesnė. Bet dabar pigiau išvirti cepelinų nebeįmanoma.

REKLAMA

Vasaros karščiai apyvartos nepadidino. Nežinau, kaip ištversime žiemą", – liūdnai kalbėjo Vilkaviškio rajone, Paežerių kaime, esančios kavinės „Aukso ragas" savininkas Zenius Savickas.

Dienos pietūs šioje kavinėje – 5 litai. Brangiausias patiekalas – 12 litų kainuojantis „Šventinis" kiaulienos kepsnys.

„Nugarinės kepsnys pas mus kainuoja 8,5 lito. Ir morkas, ir bulves, ir kitas daržoves auginame patys", – sakė Z.Savickas.

Pusės litro alaus bokalas čia kainuoja 3 litus, rašo "Lietuvos rytas".

Vengia „litinių" klientų

Tačiau ne visos kaimuose įsikūrusios kavinės klientus vilioja mažesnėmis kainomis.

Pakruojo rajone, Linksmučių kaime, įsikūrusi šašlykinė „Klevas" buvo pradėjusi pardavinėti vietinį alų po vieną litą, nes taip norėjo pamaloninti savo lankytojus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet po kelių dienų kainą padidino penkiskart. Kodėl?

„Mes renkamės klientus. Kai pasiūlėme gerti alų už litą, pradėjo rinktis „litiniai" klientai. Mums tokių nereikia", – neieškodama aptakesnių frazių paaiškino barmenė Inga.

Linksmučių kaime atsipūsti ir pavalgyti sustoja pravažiuojantys klientai – čia susikerta Panevėžio, Šiaulių, Pasvalio keliai. Neretai stabteli ir namo iš pajūrio skubantys atostogautojai.

„Nemažiname kainų, nes mūsų vieta gera – sustoti traukia. Tiesa, žiemą liūdniau, tenka gyventi iš to, ką vasarą uždirbome", – vėl paaiškino barmenė.

Cepelinus „Klevas" siūlo tik žiemą – tuomet kaina sukasi apie 10 litų.

Paklausesnis tarp lankytojų tas patiekalas, kuriuo itin didžiuojasi kavinės šeimininkai, – šašlykai. Jų kaina – 16,9 lito. Ji menkai kuo besiskiria nuo didmiesčių kainų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų