REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Europa Komisija (EK), Lietuvai prognozuojanti spartų gyventojų skaičiaus mažėjimą, naudojasi klaidingais ir per trumpais istoriniais duomenimis, teigia „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas.

REKLAMA
REKLAMA

„EK prognozuoja, kad per ateinančius 15 metų grynoji emigracija Lietuvoje sieks vidutiniškai 30,6 tūkst. gyventojų per metus. Tokia projekcija daroma, remiantis 2010-2011 metų statistika, kai per dvejus metus emigravo 116 tūkst. gyvento jų. Tačiau didelė dalis tų emigrantų iš Lietuvos buvo išvykę jau seniau, o tik atsiradus prievolei ir bedarbiams mokėti privalomojo socialinio draudimo mokestį, savo emigraciją įteisino“, - BNS teigė Nerijus Mačiulis.

REKLAMA

Jo teigimu, 2013 metais grynoji emigracija Lietuvoje sudarė tik 17 tūkst. gyventojų, o pernai - 12 tūkstančių.

„Tuo pačiu metu stebimas ir spartus imigracijos augimas – ji pernai buvo keturis kartus didesnė nei 2010 metais, ir tai daugiausiai yra grįžtantys lietuviai. Ignoruodama šiuos faktus, EK nepagrįstai „nurašė“ 250 tūkst. Lietuvos gyventojų, kurie tariamai bus prarasti iki 2060 metų“, - tvirtino N.Mačiulis.

EK antradienį paskelbtoje ataskaitoje nurodoma, kad Lietuvos gyventojų skaičius mažės sparčiausiai ES ir 2060 metais šalyje gyvens mažiau nei du milijonai žmonių. Briuselio ekspertų skaičiavimais, Lietuvai prognozuojamas 38 proc. nuosmukis - jei ši prognozė pasitvirtins, šalyje po 45 metų bus 1,8 mln. gyventojų.

Statistikos departamento duomenimis, dabar Lietuvoje gyvena 2,908 mln. gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų