REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kol vieni bijo žengti į Kiniją, kiti ten jau šeštą mėnesį pardavinėja cepelinus, šaltibarščius, gintarus ir lietuvišką alų.

REKLAMA
REKLAMA

Pasaulinėje „Expo“ parodoje Šanchajuje viešėję LTV naujienų tarnybos žurnalistai pasidomėjo, kuo Kinijoje kvepia pinigai.

REKLAMA

20 tūkst. cepelinų ir beveik 50 tūkst. šaltibarščių porcijų – maždaug tiek tradicinių lietuviškų patiekalų jau parduota Lietuvos paviljone per penkis mėnesius nuo „Expo“ atidarymo pradžios. 20 litų už du cepelinus ir po 8 – už rožinę sriubą. Kinai negaili atverti piniginių. Tiesa, cepelinai be grietinės.

„Iš tikrųjų Kinijoje pieno produktai įeina į rinką, skiriama daugiau reklamos, nes kinai pieno produktų nevalgydavo, tad mes gal šiek tiek pakoregavom meniu spirgučiais, nes jie mėgsta riebų maistą. Ir grietinės mes nedėsime į patiekalą“, – pasakojo Zita Tarankevičienė, restorano vadovė.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmą kartą parodų istorijoje lietuviai paviljone siūlo paragauti vietinės virtuvės patiekalų. Tiesa, už „Expo“ parodos ribų Kinijoje lietuviškų produktų nerasi. Lietuvos verslininkai dažniau čia gamina ar tiesiog importuoja produktus iš šios šalies. Pasak Lietuvos ekspozicijos Šanchajuje komisaro, lietuviai verslininkai galėjo geriau pasinaudoti šio paroda kaip tramplinu vietinei rinkai pasiūlyti savo produktą.

REKLAMA

„Ne viename paviljone matau, kaip laisvai liejasi jų nacionaliniai gėrimai, žinoma, nedideliais kiekiais; vykdamos įvairiausios reklaminės akcijos. Ir šalia pat įrodymas, kad parduotuvėje yra perkami masiškai tie gėrimai, mokama tiek, kiek savo šalyje už tą patį produktą tikrai negautų“, – kalbėjo Romas Jankauskas, Lietuvos ekspozicijos „Expo 2010“ generalinis komisaras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gintaro papuošalai jau buvo pristatyti „Expo“ parodose Hanoveryje ir Japonijoje.

Šįkart verslininkams teko sudėtingesnė užduotis. Anot jų, neturint vadinamo savo šalies valstybinių institucijų stogo Kinijoje beveik neįmanoma pradėti verslo.

„Pusantro mėnesio mūsų krovinys stovi muitinėje. Taisyklės keičiasi kasdien ir negalim atsiimti. Ir nežinai, kur problemos esmė, čia sunkiausia. O paskui nelengva, kad konkurencija didelė – pasiūlyti naują produktą sunku, bet nepaprastai įdomu“, – patirtimi dalinosi verslininkas Algimantas Miknevičius.

REKLAMA

Paklausti apie pelną paviljone prekiaujantys verslininkai atsako šypsena ir teigia, jog visus galus bus galima suvesti dar po mėnesio, kai paroda užsidarys.

„Įvedus bent vieną produktą, tarkim, lietuviškus saldžius sūrelius, tai pritrūktų mūsų karvių žalmargių ir jų pieno“, – tikino R. Jankauskas.

Įvairių rūšių „Expo“ pasai kainuoja po 12 Lt. Tačiau kartais norint gauti galingos valstybės antspaudą tenka eilėje prie paviljono laukti šešias valandas. Bet, pasirodo, verta, mat pasas su visų šalių žymomis yra vertas daugiau nei 1000-io litų.

LRT

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų