REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybei imantis svarstyti kitų metų biudžeto projektą, Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas ragina atsakingai įvertinti išlaidas dabartinių rizikų akivaizdoje. 

Vyriausybei imantis svarstyti kitų metų biudžeto projektą, Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas ragina atsakingai įvertinti išlaidas dabartinių rizikų akivaizdoje. 

REKLAMA

„Dabar poreikio (didinti išlaidas – BNS) iš tikrųjų nėra, aišku, mes negalime žinoti, kaip pasikeis, bet tai čia irgi reikalingas atsargumas ir ką aš matau, ką finansų ministras komunikuoja pristatydamas biudžeto projektą Vyriausybei – irgi tas atsargumo elementas labai aiškiai yra įdėtas. Taip, manau, ir reikėtų elgtis. Tikrai rizikų ir neužtikrintumų dar yra labai nemažai. Matome, viruso židiniai, na, skaičiai prastesni negu buvo pavasarį“, – lrt radijui trečiadienį sakė V. Vasiliauskas. 

Pasak jo, valdžios atstovai neturėtų pasiduoti impulsui išlaidauti, nevertindami ilgesnės perspektyvos. 

„Be vidutinio laikotarpio perspektyvos matymo, priiminėti greitų sprendimų tikrai nevalia (...) Tokios diskusijos kaip 13-a pensija, arba sakykime, pensijos didinimas (...) Tokie sprendimai neturėtų būti priiminėjami čia ir dabar“, – sakė LB valdybos pirmininkas. 

REKLAMA
REKLAMA

V. Vasiliausko teigimu, biudžeto priėmimo kontekstą komplikuoja ne tik koronaviruso epidemija, bet ir šių metų Seimo rinkimai. 

„2021 metų biudžetas – be pandeminių situacijų, be rizikų, susijusių su pandemija, su, sakykime,  tarptautiniais dalykais – taip pat ir tas vidinis politinio ciklo pasikeitimo faktorius apsunkina procesą. Man asmeniškai, tai reiškia, kad reikia dar daugiau atsargumo, planuojant bent jau kitus metus“, – sako V. Vasiliauskas. 

REKLAMA

BNS skelbė, kad Vyriausybė trečiadienį pradeda svarstyti 2021 metų biudžeto projektą. Jam pritarus, dokumentas bus teikiamas svarstyti Seimui. 

Finansų ministras Vilius Šapoka antradienį lrt radijui sakė, kad 2021 metų valstybės biudžete reikia vengti bet kokių papildomų ilgalaikių finansinių įsipareigojimų, todėl atmetė valdančiųjų siūlomą tryliktos pensijos idėją. Galimą 13-tą pensiją netvariu sprendimu vadina ir prezidentas Gitanas Nausėda.

Tuo metu premjeras Saulius Skvernelis pareiškė, kad jei Seimas priims įstatymą dėl 13-tos pensijos, Vyriausybė privalės surasti tam lėšų. Valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis tvirtina, kad Lietuvos ekonominė situacija leidžia mokėti papildomą fiksuotą 200 eurų pensiją. 

REKLAMA
REKLAMA

Finansų ministras taip pat teigė, jog kartu su biudžetu nebus siūloma jokių mokestinių pakeitimų, tačiau bus atsižvelgta į pažeidžiamiausias visuomenės grupes bei ekonomikos transformavimą. Ministras taip pat pripažino, kad kitąmet viešieji finansai išliks deficitiniai.

Biudžeto projektas Seimui turi būti pateiktas iki spalio 17 dienos. Po pirmojo svarstymo Seime dokumentas paprastai grąžinamas Vyriausybei tobulinti, o galutinai priimamas gruodį.

Šiemet galutinius sprendimus dėl biudžeto projekto priims jau naujai išrinktas Seimas bei nauja Vyriausybė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų