REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teismas ruošiasi pradėti nagrinėti bylą, kurioje iš pernai atleistų medžio plaušo plokščių, kartono ir popieriaus gamybos grupės „Grigeo“ antrinės bendrovės „Grigeo Klaipėda“ vadovų bei kitų su jais susijusių asmenų reikalaujama atlyginti milijoninę žalą. 

Teismas ruošiasi pradėti nagrinėti bylą, kurioje iš pernai atleistų medžio plaušo plokščių, kartono ir popieriaus gamybos grupės „Grigeo“ antrinės bendrovės „Grigeo Klaipėda“ vadovų bei kitų su jais susijusių asmenų reikalaujama atlyginti milijoninę žalą. 

REKLAMA

„Grigeo Klaipėda“ ir jos tiekėja „Algol Chemicals“ iš buvusių vadovų bei kitų asmenų reikalauja atlyginti maždaug 1,6 mln. eurų žalą.  

Kauno apygardos teismas sausio 14 dieną į vieną sujungė dvi bylas ir perdavė jas nagrinėti teisėjai Albinai Rimdeikaitei, pranešė teismo atstovė Milda Bučnytė. Pasak jos, pratęsus laiką šalims pateikti atsiliepimus teismo posėdžio data dar nepaskirta. 

Teismo atstovė pranešė gruodį ir sausį pateiktų ieškinių esmę, tačiau nenurodė atsakovų pavardžių – jos nurodytos informacinėje teismų sistemoje „Liteko“.   

REKLAMA
REKLAMA

„Grigeo Klaipėda“ prašo priteisti 1,383 mln. eurų žalos atlyginimo iš buvusio įmonės generalinio direktoriaus Vido Beržonskio, buvusio gamybos direktoriaus Jono Garaliaus, bendrovės „ChemTrade LT“, jos vadovo ir akcininko Rolando Palčiausko bei buvusio įmonės „Algol Chemicals“ vykdomojo direktoriaus Vaidoto Kizelevičiaus.  

REKLAMA

Tuo metu bendrovė „Algol Chemicals“ teismo prašo iš „ChemTrade“, V. Beržonskio, V. Kizelevičiaus ir R. Palčiausko solidariai atlyginti 197,4 tūkst. eurų nuostolių bei 20 tūkst. eurų už žalą reputacijai. 

„Algol Chemicals“ taip pat prašė laikinai areštuoti visų jų turtą ir turtines teises, tačiau teismas sausio 8 dieną prašymą atmetė. 

Savo ruožtu „ChemTrade“ teisme reikalauja, kad „Algol Chemicals“ jai sumokėtų 84,1 tūkst. eurų skolą už pernai gegužę parduotas prekes. Sprendimą Kauno apygardos teismas numato skelbti sausio 28-ąją.  

REKLAMA
REKLAMA

Visuose ieškiniuose, be to, prašoma priteisti 5-6 proc. metines palūkanas nuo priteistų sumų. 

Klaipėdos apygardos prokuratūra „Grigeo Klaipėdos“ ir „Algol Chemicals“ prašymu pernai vasarą atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl didelės vertės šių įmonių turto iššvaistymo. Abi bendrovės tokius prokurorų veiksmus apskundė Klaipėdos apygardos teismui, tačiau šis nepakeitė prokurorų sprendimo. 

„Klaipėdos apygardos teismas pernai rugsėjo 17 dieną nepakeitė prokurorų sprendimo atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą, konstatavęs, kad tai yra civiliniai, o ne baudžiamieji santykiai“, – sakė teismo atstovė Dovilė Saulėnienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Verslo žinios“ pernai rugsėjį rašė, kad „Grigeo Klaipėda“ dažus ir krakmolą – žaliavą popieriaus gamybai – anksčiau pirko tiesiogiai iš „Algol Chemicals“, o įsteigus „ChemTrade“, kaip įtariama, žaliavos buvo perkamos kur kas brangiau per šią bendrovę ir jos antrinę įmonę „Sago Industries LTD“.

Abi šias įmones įsteigė buvę „Grigeo Klaipėdos“ ir „Algol Chemicals“ vadovai ir su jais susiję asmenys. 

„Grigeo“ prezidentas ir savininkas Gintautas Pangonis tuomet „Verslo žinioms“ patvirtino šią informaciją. Pasak jo, galimas nusikaltimas truko devynerius metus – nuo 2011-ųjų iki 2019 metų pavasario, ir per šį laiką abiem įmonėms buvo padaryta kelių milijonų eurų žala. 

REKLAMA

G. Pangonis „Verslo žinioms“ aiškino, kad buvo perkamas pigesnis produktas, tačiau klastojant dokumentus jis virsdavo brangesniu, o skirtumas „nusėsdavo“ lengvatinių mokesčių zonoje registruotoje įmonėje.

Tai išsiaiškinus pernai gegužę V. Beržonskis buvo atleistas iš „Grigeo Klaipėdos“ generalinio direktoriaus pareigų. Panašiu metu atleisti J. Garalis ir V. Kizelevičius.

Pakeitus abiejų įmonių vadovus ir atnaujinus žaliavų pirkimo sutartį, „Algol Chemicals“ produkcijos kaina „Grigeo“ gamyklai sumažėjo trečdaliu, rašė „Verslo žinios“. 

Klaipėdos prokuratūra prieš dvi savaites pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl įtarimų, kad „Grigeo Klaipėda“ leido nevalytas atliekas į Kuršių marias. Įtarimai pareikšti „Grigeo Klaipėdai“ ir trims jos darbuotojams, įskaitant buvusį įmonės vadovą, kurio  pavardės prokurorai neatskleidė.  

Prokurorų teigimu, žala aplinkai gali siekti „dešimtis milijonų“ eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų