REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus Pilaitės mikrorajone planuojama statyti naujus laidojimo namus, kurių numatoma vieta – individualių namų kvartalas. Dėl tokio sprendimo gyventojai piktinasi ir mano, kad laidojimo namams statyti galima rasti ir nuošalesnių vietų.

Vilniaus Pilaitės mikrorajone planuojama statyti naujus laidojimo namus, kurių numatoma vieta – individualių namų kvartalas. Dėl tokio sprendimo gyventojai piktinasi ir mano, kad laidojimo namams statyti galima rasti ir nuošalesnių vietų.

REKLAMA

Lapkričio 21 d. Vilniaus savivaldybės puslapyje buvo paskelbti laidojimo namų projektiniai pasiūlymai. Juose nurodoma, kad Čekoniškių g. 12 sklype projektuojamas vieno aukšto, 450 kv. m. paslaugų paskirties pastatas. Šiame pastate numatomos trys šarvojimo salės, ritualinių paslaugų reikmenų parduotuvė, gėlių parduotuvė, patalpa administracijai bei pagalbinės patalpos.

Projektiniuose siūlymuose aiškinama, kad laidojimo namų vieta pasirinkta atlikus visų laidojimo namų Vilniuje išsidėstymo analizę, įvertinant salių skaičių. Kaip svarbus faktorius nurodomas tai, kad miesto pusėje, kurioje planuojami naujieji laidojimo namai, yra Karveliškių kapinės. Visgi Pilaitės gyventojai nėra patenkinti tokiu projektu ir galimybe, kad individualių namų kvartale atsiras tokios paskirties pastatas.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes, kaimynai, gyventojai, nepritariame nes, Pilaitės mikrorajone šarvojimo salės jau yra Vilniaus Šv. Juozapo Pilaitės parapijoje, dar viena šarvojimo salė bus ir naujai statomoje bažnyčioje. Yra tikrai nuošalesnių vietų laidojimo namams. Laidojimo namai bus individualių namų kvartale, prie pat namų. Laidojimo namų kaimynystė žmonėms ir jų sveikatai daro neigiamą įtaką“, – laiške piktinasi gyventojas.

REKLAMA

Jis taip pat nurodo, kad Pilaitės gyventojai, kurie priešinasi šio pastato statybai, jau surinko 180 parašų ir perdavė juos Vilniaus miesto savivaldybei.

Kita gyventoja taip pat neslepia pasipiktinimo: „Laidojimo namai numatyti pačiame Pilaitės centre, kur aplink gyvenamieji namai.  Apie patį projektą Pilaitės gyventojai sužinojo atsitiktinai, nes gruodžio 6 d. Vilniaus miesto savivaldybėje, buvo viešasis svarstymas. Žmonės yra tikrai pasipiktinę, kad dėl pasikeitusio įstatymo dėl sanitarinių normų, dabar šarvojimo salės Lietuvoje gali būti nors ir daugiabutyje ar kur tik nori. Čia tikrai yra problema. Žmonės Pilaitėje tikrai nenori kiekvieną dieną matyti laidojimo ceremonijas, žmonių skausmą patyrus netektį. Čia tikrai nėra vieta tokiam pastatui. Yra daug nuošalesnių vietų Laidojimo namams.“

REKLAMA
REKLAMA

Vyko viešasis svarstymas

Gruodžio 6 d. vyko viešasis projektinių pasiūlymų svarstymas. Projekto vadovas Vincas Brezgys teigia, kad šio svarstymo metu sklypų, kurie ribojasi su numatomų laidojimo namų vieta, savininkai išsakė savo pasiūlymus ir į tai bus atsižvelgta. Kiti gyventojai, pasak jo, pateikė pretenziją raštu, tačiau ji nėra argumentuota.

„Artimiausi kaimynai, kurių sklypai ribojasi su planuojamo pastato sklypu, iš esmės diskutuoja konstruktyviai ir į jų pasiūlymus ir pastebėjimus dėl atraminių sienelių, dar didesnio atsiribojimo tvora ir gyvatvore tikrai atsižvelgsim ir bendrausim rengiant techninį projektą. Tai mes pažadėjom, kaip projektuotojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita dalis gyventojų yra iš tolimesnės aplinkos, ir išreiškė vienintelę nuostatą, kad nepritaria laidojimo namams šiame komercinės paskirties žemės sklype. Jie įteikė pretenziją raštu, kur prisistatė, kaip Pilaitės rajono bendruomenė, bet ne kaip juridinis asmuo. Advokatas, atstovavęs sklypą pardavusio savininko tris giminaičius, iš esmės nepateikė jokių teisiškai pagrįstų argumentų, tik deklaravo kad yra „prieš“ ir surinko 87 parašus, nors svarstymo metu gavome keturis puslapius su 56 parašais. Pareiškę savo poziciją, kad nepritaria ir pastato projektas jiems neįdomus, dalis viešo svarstymo dalyvių išėjo iš svarstymo“, – apie vykusį viešąjį projektinių siūlymų svarstymą kalba V. Brezgys.

REKLAMA

Jis teigia, kad su likusiais svarstyme gyventojais, tarp kurių buvo ir gretimų sklypų savininkai, diskusija tęsėsi dar 45 min. Tačiau pabrėžia: „Reikėtų paminėti, kad tarp aplinkinių gyventojų, sklypą pardavusių savininkų ir greta sklypo Čekoniškių g. 12 esančių kaimynų, mūsų žiniomis, yra nesutarimų, kurie irgi gali turėti įtakos šiame procese.“

V. Brezgys pasakoja, kad žvelgiant teisiškai, pastatas komercinės paskirties žemės sklype nepažeidžia nustatytų reglamentų, yra vieno aukšto, nuosaikios architektūros, apželdintas gyvatvore nuo gretimų sklypų ir siekiama suprojektuoti taip, kad procesijos, vykstančios laidojimo namų kieme, būtų kuo mažiau pastebimos iš išorės: tiek iš gretimų sklypų, tiek iš kitos Čekoniškių gatvės pusės.

REKLAMA

„Kaip buvo kalbėta svarstymo metu, daugumos įsivaizdavimas, kad laidojimo namai yra blogis ir didžiausias klausimas, kaip paaiškinti vaikui, kad žmonės kažkada miršta. Tačiau paaiškinimas, pavyzdžiui, apie alkoholio vartojimą vakare namuose, randamas nesunkiai. Tai mūsų visų mentaliteto klausimas“, – svarsto projekto vadovas.

Galės statyti tik gavę statybos leidimą

Laidojimo namų Čekoniškių g. 12 projektas vis dar yra projektinių siūlymų stadijoje ir leidimų statybai Vilniaus miesto savivaldybė dar nėra išdavusi.

„Laidojimo namus Čekoniškių gatvėje esančiame komercinės paskirties sklype statyti investuotojas galės tik gavęs statybos leidimą. Vilniaus miesto savivaldybė leidimo, kuris leistų šiame sklype statyti laidojimo namus, dar nėra išdavusi. Gruodžio 6 dieną vyko viešas projekto pristatymas visuomenei, gyventojai iki susirinkimo pradžios ir jo metu galėjo teikti motyvuotus pasiūlymus, pretenzijas ar pastabas dėl numatomų statybų. Tik įvertinę viešojo projektinių pasiūlymų pristatymo protokolą, gyventojų ir kaimynų pastebėjimus, bus priimtas sprendimas dėl laidojimo namų statybų“, – sako Vilniaus vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis pastebi, kad savivaldybė neturi galimybės uždrausti legalios veiklos sklype, jei kaimynų atžvilgiu elgiamasi padoriai – tai yra, jeigu nepažeidžiami teisėti kaimynų interesai.

„Šiuo atveju sklypas yra palei intensyvią gatvę, komercinės paskirties, yra detalusis planas, projekto architektūra tvarkoj, kaimynystės atžvilgiu irgi atrodo, kad viskas tvarkoj. Pamatysim gyventojų pastabas, kaimynų reakciją. Iš architektūrinės pusės man projektas atrodo pagarbiai ir padoriai“, –  svarsto M. Pakalnis.

Jis teigia, kad galutinai viskas bus vertinama tuomet, kai bus turimas viešo projektinių pasiūlymų pristatymo protokolas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų