Pirmą kartą mokslininkai nustatė, kad metilglioksalis galėjo laikinai išjungti BRCA2 geno gebėjimą apsaugoti nuo vėžio formavimosi ir augimo, skelbia portalas „Daily Mail“.
Nesveikas maistas didina vėžio riziką
Gydytojai jau kelis dešimtmečius žino, kad nesveiko maisto valgymas yra susijęs su daug didesne vėžio rizika, net jei žmogus nėra nutukęs, tačiau tikslus mechanizmas vis dar aiškėja.
Jis bent iš dalies galėtų paaiškinti, kodėl tarp jaunų, tariamai sveikų amerikiečių taip paplitęs vėžys, ypač storosios žarnos augliai.
Komanda taip pat pažymėjo, kad tyrimas prieštarauja seniai egzistuojančiai teorijai, vadinamai knudsono „dviejų smūgių“ paradigma, pagal kurią tokie genai kaip BRCA2 turi būti visiškai neaktyvūs, kad padidintų vėžio riziką.
Šie genai turi padėti apsaugoti organizmą nuo vėžio, nors įrodyta, kad pacientams, paveldėjusiems iš tėvų klaidingas genų kopijas, padidėja tam tikrų vėžio rūšių, pavyzdžiui, krūties ir kasos, rizika.
Organizme esantys genai gali padėti apsisaugoti nuo vėžio
Tyrimo autorius, Singapūro nacionalinio universiteto Vėžio tyrimų centro direktorius, daktaras Ashokas Venkitaramanas sakė „Medical News Today“: „Etilglioksalis sukelia BRCA2 baltymo destrukciją ir sumažina jo kiekį ląstelėse. Šis poveikis yra laikinas, tačiau gali trukti pakankamai ilgai, kad slopintų BRCA2 nuo navikų apsaugančią funkciją“.
Jis pažymėjo, kad pakartotinis poveikis, pavyzdžiui, valgant perdirbtą maistą ir raudoną mėsą, „padidintų tokių genų kaip BRCA2 pažeidimų kiekį“.
Komanda ištyrė metilglioksalio poveikį žmonių, kurie paveldėjo ydingą BRCA2 kopiją ir todėl dažniau sirgo vėžiu, ląstelėms.
Jie nustatė, kad metilglioksalio poveikis neleido slopinti navikų.
„Gerai žinoma, kad kai kuriems žmonėms yra didelė rizika susirgti krūties, kiaušidžių, kasos ar kitu vėžiu, nes jie iš savo tėvų paveldėjo klaidingą vėžio prevencijos geno BRCA2 kopiją, – sakė daktaras A. Venkitaramanas. – Mūsų naujausi rezultatai rodo, kad tokių asmenų ląstelės yra ypač jautrios metilglioksalio, kuris susidaro, kai mūsų ląstelės skaldo gliukozę, kad gautų energijos, poveikiui“.
Daktaras pridūrė: „Mes nustatėme, kad metilglioksalis slopina BRCA2 nuo navikų apsaugančią funkciją, galiausiai sukeldamas mūsų DNR defektus, kurie yra ankstyvieji įspėjamieji vėžio vystymosi požymiai“.
Diabetas daro įtaką didesnei vėžio atsiradimo rizikai
Be to, daktaras A. Venkitaramanas pažymėjo, kad didelis metilglioksalio kiekis būdingas diabetu ir priešdiabetinėmis ligomis sergantiems žmonėms.
„Mūsų naujausi rezultatai rodo, kad metilglioksalis gali laikinai deaktyvuoti tokius vėžio prevencijos genus, o tai rodo, kad pasikartojantys netinkamos mitybos ar nekontroliuojamo diabeto epizodai laikui bėgant gali „susikaupti“ ir padidinti vėžio riziką“, – sakė jis.
Tačiau komanda įspėjo, kad tyrimas buvo atliktas su ląstelėmis, o ne su žmonėmis, todėl reikia atlikti daugiau tyrimų šia tema.
Šis tyrimas papildė ilgą sąrašą anksčiau atliktų tyrimų, kuriuose teigiama, kad mityba gali turėti įtakos vėžio, ypač storosios žarnos vėžio, rizikai.
Pavyzdžiui, Klivlendo klinikoje atlikto tyrimo metu nustatyta, kad jaunesnių nei 50 metų žmonių, kurių mityboje buvo daug raudonos mėsos ir cukraus, organizme buvo mažiau citrato, kuris susidaro, kai organizmas maistą paverčia energija, ir kuris, kaip įrodyta, stabdo navikų augimą.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!