REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Keturiasdešimtmetei moteriai po koronaviruso testo iš nosies pradėjo tekėti smegenų skystis, rašoma naujame ligos atvejo aprašyme. Paaiškėjo, kad ji turėjo kaukolės ydą.

Keturiasdešimtmetei moteriai po koronaviruso testo iš nosies pradėjo tekėti smegenų skystis, rašoma naujame ligos atvejo aprašyme. Paaiškėjo, kad ji turėjo kaukolės ydą.

REKLAMA

Medicinos darbuotojai dažnai nosiaryklės tepinėlius – itin ilgus pagaliukus su vatiniais antgaliais, naudojamus koronaviruso testavimui – juokaudami vadina „smegenų krapštymo įrankiais“.  Tačiau vienai moteriai iš Ajovos valstijos, JAV, toks juokas buvo pernelyg tikras. 

Netrukus po to, kai pasitikrino dėl COVID-19, moteriai iš nosies pradėjo tekėti skystis, skaudėti galvą, netrukus ją ėmė pykinti ir pasidėjo vėmimas. 

Kai ji pajuto galvos ir kaklo sustingimą, o burnoje – metalo skonį, moteris kreipėsi į gydytoją, o jo atliktas tyrimas parodė, kad jos kaukolės apačioje yra ertmė. 

REKLAMA
REKLAMA

Cerebrospinalinis skystis – skaidrus apsauginis skystis, supantis smegenis ir stuburą – varvėjo jai iš nosies. Tai – pirmas kartas, kai gydytojai užfiksuoja nerimą keliantį ir galima pavojingą tokio skysčio tekėjimą, sukeltą visų bijomo nosiaryklės tepinėlio, rašoma „Daily Mail".

REKLAMA

Tačiau naujame paskelbtame Ajovos universiteto gydytojų ligos atvejo aprašyme pastebima, kad skysčio pratekėjimą sukėlė ne tik tepinėlis. Moteris turėjo nediagnozuotą kaukolės defektą, o kai tepinėlis į jį bakstelėjo, ertmė labiau praplatėjo ir pradėjo tekėti smegenų skystis. 

Nuo tada, kai JAV ligų ir kontrolės prevencijos centras vasario mėnesį išsiuntė pirmą seriją (brokuotų) koronaviruso testų, nosiaryklės tepinėliai buvo atlikti beveik 104 milijonų amerikiečių. 

Per tą patį laiką daugiau nei septynių milijonų amerikiečių testai buvo teigiami. Skaičiuojama, kad maždaug penki procentai teigiamų testų buvo klaidingi, o taip pat netiksliais laikomas tam tikras kiekis neigiamų. 

REKLAMA
REKLAMA

Kai Niujorke koronaviruso testų trūko, o atrodė, kad koronavirusas labai išplitęs, valdžios pareigūnų buvo rekomenduojama dėl koronaviruso eiti tirtis tik tuo atveju, jei simptomai labai aiškūs arba jei būta kontakto su sergančiu žmogumi. Taip buvo elgiamasi tam, kad būtų sunaudojama mažiau testų ir kad žmonės neužsikrėstų patikros punktuose. 

Tačiau sveikatos problemų dėl paties nosiaryklės tepinėlio dar nebuvo užfiksuota. 

Šiai moteriai, kurios tapatybė neatskleidžiama, liepos mėnesį turėjo būti atlikta stuburo išvaržos operacija. Tuo metu visose Jungtinėse Valstijose neskubios ir nebūtinos operacijos ir vėl buvo pradėtos vykdyti, tačiau prieš gulantis į ligoninę operacijai buvo reikalaujama pasidaryti koronaviruso testą, siekiant apsaugoti gydytojus, slaugytojus ir visą sveikatos apsaugos sistemą nuo koronaviruso protrūkių. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabar koronaviruso testai atliekami vienu iš trijų būdų – nosiaryklės tepinėliu, apatinių šnervių tepinėliu arba paimant seilių mėginį. Moteriai buvo paskirtas visų bijomas nosiaryklės tepinėlis, kuriuo pasiekiamos viršutinės šnervių dalys, kur nosies kvėpavimo takai susijungia su gerkle. 

Virš šios vietos yra raumenų ir jungiamųjų audinių sluoksnis, o virš jo – kaukolės kaulai – bent jau daugeliui žmonių. Netrukus po tepinėlio moteris pajuto pykinimą, ne tik slogavimą. 

Simptomai vis sunkėjo, kol galiausiai jai sustingo galva ir kaklas, burnoje ji ėmė justi metalo skonį ir pasidarė jautri šviesai. 

Jos gydytojas atliko kaukolės kompiuterinę tomografiją bei padarė nosiaryklės ertmės nuotraukų. 

REKLAMA

Šie atvaizdai parodė, kad jos kaukolės apačioje yra ertmė, siekianti iki pat tos vietos, iš kurios buvo paimtas tepinėlis testui dėl koronaviruso. 

2017 metais jai atlikti tyrimai parodė, kad šis defektas jau buvo, o smegenų skystis pradėjo tekėti dėl to, kad tepinėlis sužeidė ten buvusius audinius. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų