REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
(nuotr. https://www.facebook.com/ike.gazaryan) (nuotr. facebook.com)

Gegužės 25-ąją Mineapolio pareigūnas sulaikymo metu panaudojo kovinius veiksmus prieš juodaodį George’ą Floydą dėl kurių šis netrukus mirė. Kilus protesto akcijoms per savaitę JAV virto vandalų siautėjimo ir smurto vieta, privertusi šalies valdžią netgi pasitelkti kariuomenę. 

6

Gegužės 25-ąją Mineapolio pareigūnas sulaikymo metu panaudojo kovinius veiksmus prieš juodaodį George’ą Floydą dėl kurių šis netrukus mirė. Kilus protesto akcijoms per savaitę JAV virto vandalų siautėjimo ir smurto vieta, privertusi šalies valdžią netgi pasitelkti kariuomenę. 

REKLAMA

Tačiau amerikiečiai ir patys imasi ginti savo turtą nuo chaosu besinaudojančių užpuolikų. Socialiniuose tinkluose išplito nuotrauka, kurioje matyti šalia vieno restorano stovintys ginkluoti vyrai, saugantys turtą nuo galimų išpuolių. Prierašas ironiškai skelbė, kad „rusų mafija ginasi iš visų jėgų“. „Baza.io“ pasidomėjo, kokia yra šios nuotraukos istorija.

Pasirodo, kad restoranas iš tiesų priklauso prieš daugiau nei 20 metų į JAV emigravusiam rusui Ike'ui Gazarianui. Pastarosiomis dienomis jam teko saugoti savo verslą San Diege su ginklu rankose. Emigrantas papasakojo apie tai, kas vyksta jo aplinkoje ir savo požiūrį į protestų akciją.

REKLAMA
REKLAMA

Apie restoraną ir 2020-ųjų problemas

Restoraną „Pushkin“ San Diege jis įkūrė prieš 5 metus. Pagrindiniai klientai – rusų virtuvę mėgstantys amerikiečiai, dažnai turintys kokių nors rusų pažįstamų. Daug yra tų, kurie įsivaikino rusų vaikus. Savininko teigimu, visi draugiškai sugyvena.

REKLAMA

„Amerikiečiai, jeigu tik kas, iškart galvoja: „Rusų mafija“. Net kai ateina pas mus į restoraną: „O, rusų mafija“. Priešais gyvena amerikiečiai. Kai mes stovėjome ir minia į mus ėjo, kaimynas (juokais) parašė, kad rusų mafija saugo savo restoraną“, – nuotraukos atsiradimo istoriją pasakojo jis. 

Koronavirusas, anot verslininko, sukėlė problemų, tačiau jis rado paprastą išeitį krizės laikotarpiu: nutraukė maisto tiekimą visiškai ir pradėjo prekiauti maisto produktais. JAV valstijoms įvedus karantiną parduotuvėse sutriko produkcijos tiekimas, todėl gyventojai noriai pirko iš restorano. Rusų emigranto teigimu, krizės metu jiems pavyko uždirbti net daugiau negu iki jos. 

REKLAMA
REKLAMA

Restoranas buvo uždarytas nuo kovo 18-osios iki pat gegužės pabaigos. „Padirbome savaitę ir vėl teko užsidaryti. Mūsų kaimynystėje niekas nedirba: visų restoranų ir barų durys ar langai užkalti. Ir, akivaizdu, miestas vėl mirė. <...> Kas spėjo šiandien užsikalti – užsikalė. Kas nespėjo – tiems (viską) sulaužė“, – cituojamas I. Gazarianas.

Kaip prasidėjo protestas ir plėšimai

San Diege protesto akcija prasidėjo praėjusį šeštadienį ir iš pradžių nieko bloga nežadėjo.

„Išėjo protestuojantieji paprasčiausiai išreikšti savo nuomonę, be pogromų, be nieko. Prasidėjo viskas gana civilizuotai. Tačiau vėliau labai greitai peraugo į puolimą. Žmonės pradėjo plėšti mašinas, padeginėjo bankus. La Mesos rajone jie padegė „GP Morgan“, padegė „US Bank“, padegė porą pastatų, didelį architektūros biurą San Diege. Visiems matant padegė tą pastatą. Sudaužė juvelyrinę parduotuvę, viską išvogė, o ta parduotuvė priklauso šeimai. Tai net ne korporacija. Iš pradžių galvojo, kad tik bankus padeginės, bet vėliau dalis protesto dalyvių pradėjo grobti faktiškai viską paeiliui“, – pasakoja įvykių liudininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žmonės jau kitą rytą ėjo tvarkyti aplinkos, tačiau buvo aišku, kad viskas tuo nesibaigs, nes visuose kituose miestuose taip pat prasidėjo plėšimai. 

„Policija bandė protestuojančius suskaldyti į grupes. Tačiau kai tai pavykdavo padaryti, sukontroliuoti minią būdavo dar sunkiau. Nes jeigu jie prieš tai turėjo kontroliuoti vieną grupę, tai dabar trys ar keturios tokios grupės vaikšto, tik mažesniu kiekiu. Vyrukai (protestuojantys), kurie ten buvo, labai koordinuotai veikė – jiems nešė vandenį, buvo daug žmonių, kurie nešė pieną, kad ašarines dujas nuo akių nusiplautų, siūlė maistą. Buvo aišku, kad čia net labai gerai tarpusavyje suderintas procesas. Ten buvo daug žmonių, kurie kurstė. „Grįžkit atgal, grįžkit atgal, jūs ne su mumis, – šaukė stambi juodaodė moteris. – Jūs ne su mumis, jeigu nepuolate policininkų“, – cituojamas vyras. 

REKLAMA

Jis taip pat akcentavo, kad vandalizmu ir plėšimais užsiima ne vien juodaodžiai, kaip dažnai priimta manyti. „Iš esmės tai ten net ne juodaodžiai, kurie tai daro (kursto smurtui ir užsiima plėšimais), nors tarp jų labai daug juodųjų, afroamerikiečių. Tačiau būtent kurstytojai yra baltieji – meksikiečiai, tokie čia žmonės“, – pasakojo I. Gazarianas. 

Ginklai ir gynyba

Vyras, pamatęs, kas vyksta susisiekė su draugais. Jis suprato, kad ir iki restorano, kuris įsikūręs pačiame miesto centre, ateis vandalizmo banga.

„Pas mus ginklai legalūs, tai aš ir visi mano draugai atvažiavo su koviniais ginklais, su pistoletais saugoti restorano, saugoti mūsų kaimynų – šalia mūsų yra alkoholio parduotuvė, kurios savininkas – nuostabus senukas. Jis pats už save jau negali pastovėti. Atvažiavo 10-12 mano draugų. Kiekvienas jų turi kelis ginklus. Mes pradėjome saugoti savo restoraną, išėjome į lauką. Buvome pasirengę, vaikinai lauke stovėjo.

REKLAMA

Į mus ėjo apie tūkstantį žmonių. Labai daug. Prieš ateidami pas mus, jie sulaužė krūvą parduotuvių: sportbačių, drabužių parduotuves, juvelyrinę parduotuvę, mažmeninės prekybos parduotuvę. Kuomet jie iki mūsų atėjo, mes jiems neleidome nieko daryti. Ir iki dviejų ryto jie (protestuotojai) vaikščiojo ratais. Kelis kartus mums teko juos nuvyti – jie su plaktukais veržėsi į kaimyninę parduotuvę. Mes išbėgome su ginklais ir juos išgąsdinome“, – prisiminė tos dienos įvykius verslininkas.

„Mūsų šalyje tu turi teisę ginklu ginti tai, kas yra tavo. Mes neleisime jiems išlošti šioje situacijoje. Aišku, man labai gaila, kad taip nutiko, ir mums visiems labai gaila. Aš už tai, kad jie protestuotų, – prašom, protestuokit, žmonės, tačiau nelaužykite to, ką mes turime. Ir taip koronavirusas mus atidaužė, tai dabar dar ir jūs… Kam išvis to reikia?“ – piktinosi restorano savininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie policiją, Floydo mirtį ir karantino efektą

Rusų emigrantas pagarbiai atsiliepė apie JAV policiją. Jo teigimu, iš esmės policija saugo žmones. „Tai, buvo tas įvykis, policininkas buvo kaltas, jį reikia griežtai teisti. Tačiau deginti žmonių namus, deginti tų pačių žmonių, kurie gyvena jūsų rajonuose, parduotuves, restoranus, – na, tai yra paprasčiausiai kvaila“, – pasakojo jis. 

Jis taip pat apgailestavo, kad juodaodžių bendruomenė tik tokiu būdu gali kažkaip šią temą iškelti. „Kiekvieną sykį, kai tik kas nors miršta nuo policininko, kai kažkuris juodaodis miršta nuo policininko (nors baltieji irgi miršta) – tai jiems tampa pretekstu išeiti ir protestuoti. Ir tokių protestų metu, akivaizdu, jie pradeda siaubti visus tuos restoranus, vogti pinigus, daiktus. Jau net ne todėl, kad juodaodis vaikinas mirė, o todėl, kad paprasčiausiai apiplėšti norisi viską“, – pažymėjo I. Gazarianas.

REKLAMA

Verslininko teigimu, prie to prisidėjo ir koronavirusas.

„Tie žmonės du mėnesius sėdėjo namie, jiems neleido išeiti, ir staiga – laisvė. Visi jau išvis užmiršo, kas tas koronavirusas. Toks jausmas, kad koronavirusas Amerikoje paprasčiausiai išnyko. Niekas daugiau nekalba apie koronavirusą, kalba tik apie pogromus. Lyg kas atšaukęs būtų: pusė žmonių be kaukių, didžiulės žmonių minios“, – aiškino susiklosčiusią situaciją vyras.

JAV tebesitęsiantys protestai išsiplėtė jau į 140 miestų, 21 valstijoje neramumams suvaldyti pasitelkta kariuomenė. Dėl George’o Floydo mirties kilę protestai virsta masine betvarke, chaotišku parduotuvių plėšimu bei deginimu ir net ginkluotu pareigūnų puolimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų