REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
669
Koronavirusas plinta (nuotr. SCANPIX)

Irano užsienio reikalų ministro patarėjas, dalyvavęs 1979 metų JAV ambasados įkaitų krizėje, mirė nuo koronaviruso, pranešė oficialioji naujienų agentūra IRNA.

669

Irano užsienio reikalų ministro patarėjas, dalyvavęs 1979 metų JAV ambasados įkaitų krizėje, mirė nuo koronaviruso, pranešė oficialioji naujienų agentūra IRNA.

REKLAMA

Hosseinas Sheikholeslamas, „veteranas ir revoliucinis diplomatas“, mirė vėlai ketvirtadienį, sakoma pranešime.

Iranas stengiasi suvaldyti spartų viruso plitimą. Užsikrėtimo atvejų šalyje jau yra 4 747, o mirties atvejų – mažiausiai 124. Šeši mirę žmonės buvo politikai ar vyriausybės pareigūnai.

Prieš mirtį H. Sheikholeslamas patarinėjo Irano diplomatijos vadovui Mohammadui Javadui Zarifui.

H. Sheikholeslamas, buvęs ambasadorius Sirijoje, 1981–1997 metais buvo užsienio reikalų viceministras.

1979-aisiais jis kaip vienas iš studentų dalyvavo Irano įkaitų krizėje. Tais metais, praėjus mažiau nei devyniems mėnesiams po JAV remto šacho nuvertimo, iraniečių studentai įsiveržė į JAV ambasadą Teherane ir paėmė įkaitais 52 amerikiečius.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl to Vašingtonas 1980-aisiais nutraukė diplomatinius ryšius su Iranu.

Įkaitai buvo išvaduoti 1981 metų sausį, po 444 nelaisvės dienų.

Naujasis koronavirusas taip pat pražudė kitų garsių Irano pareigūnų, tarp jų Mohammadą Mirmohammadi iš Tikslingumo tarybos, patarinėjančios aukščiausiajam šalies lyderiui ajatolai Ali Khamenei.

REKLAMA

Tarp kitų nuo koronaviruso mirusių pareigūnų yra parlamentaras Mohammadas Ali Ramezani ir Žemės ūkio ministerijos pareigūnas Mojtaba Pourkhanali. Abu jie yra iš Gilano – vienos labiausiai protrūkio paveiktų Irano provincijų.

Taip pat mirė teismų sistemos vadovo patarėjas Ahmadas Toyserkani, buvęs pasiuntinys Vatikane Hadi Khosroshahi ir vieno įtakingo dvasininko sekretorius Mojtaba Fazeli.

Užsikrėtusi parlamentarė Fatemeh Rahbar šiuo metu yra ištikta komos, pranešė naujienų agentūra ISNA.

Virtinė kitų pareigūnų užsikrėtė, jiems taikomas karantinas. Tarp jų yra viceprezidentė Masoumeh Ebtekar, sveikatos apsaugos viceministras Irajas Harirchi ir didysis ajatola Musa Shobairi Zanjani, kuris laikomas vienu iš didžiausių religinių autoritetų.

REKLAMA
REKLAMA

Stengiantis stabdyti virusą visame Irane uždarytos mokyklos ir universitetai, atšaukti dideli kultūriniai ir sporto renginiai, sutrumpintos darbo valandos. Virusas jau yra išplitęs į visas Irano provincijas, kurių yra 31.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų