REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį pranešė, kad kalbėjosi telefonu su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu apie Rytų Ukrainoje vykstantį konfliktą, po to, kai sprogus granatai ten žuvo keturi ukrainiečių kariai.

 

„Nedelsdamas jam paskambinau. Pasakiau jam, kad prie taikos mūsų tai nepriartins“, – sakė V. Zelenskis per spaudos konferenciją. Jis pridūrė, kad paragino V. Putiną liepti Maskvos remiamiems separatistams „liautis žudžius mūsų žmones“.

„Jie – ne žaislai“, – pabrėžė V. Zelenskis.

Jis sakė ilgai kalbėjęsis su Rusijos prezidentu trečiadienio rytą. Tai buvo antras jųdviejų pokalbis telefonu, apie kurį skelbta viešai, nuo balandžio, kai buvęs komikas V. Zelenskis tapo Ukrainos prezidentu.

Ukrainos prezidentas taip pat nurodė, kad ketina telefonu pasikalbėti ir su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emanueliu Makronu) bei Vokietijos kanclere Angela Merkel. V. Zelenskis sakė norintis su jais aptarti situaciją Rytų Ukrainoje ir galimybę artimiausiu metu surengti susitikimą Normandijos formatu.

REKLAMA
REKLAMA

„Šalys susitarė dėl galimo šalių lyderių susitikimo Normandijos formatu. Darbo grupės šiuo metu rengia dokumentus pasirašymui aukščiausiu lygiu“, – po trečiadienio pokalbio pranešė Ukrainos prezidentūros spaudos tarnyba.

REKLAMA

Pranešime nurodoma, jog V. Zelenskis taip pat atkreipė dėmesį, kad norint apginti ukrainiečių, nesvarbu, kur jie būtų, teises, nebūtina keisti Ukrainos konstitucijos.

„Kalbėta apie Trišalės kontaktinės grupės dialogo svarbą. Volodymyras Zelenskis pabrėžė, kad gins visų ukrainiečių teises, nepriklausomai nuo to, kur jie yra, o tam nebūtini Ukrainos konstitucijos pakeitimai“, – sakoma pranešime.

Šalys taip pat aptarė apsikeitimo kaliniais klausimą.

Anksčiau Kremliaus spaudos tarnyba pranešė, jog per V. Putino ir V. Zelenskio pokalbį taip pat buvo patvirtinta, kad ypatingai svarbu nuosekliai įgyvendinti Minsko susitarimus“, įskaitant juridinius ypatingojo statuso suteikimo Donecko ir Lugansko regionams aspektus.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo požiūriu akcentuota konstruktyvaus šalių dialogo, taip pat ir Minsko Kontaktinėje grupėje, būtinybė, – sakoma Kremliaus pranešime. – Sutarta intensyvinti darbą dėl sulaikytų asmenų sugrąžinimo.“

Vėliau Rusijos prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas pranešė, kad pokalbis truko maždaug 20 minučių ir buvo „pakankamai pragmatiško pobūdžio“.

Išvakarėse Ukrainos gynybos ministerijos spaudos tarnyba pranešė, kad Rytų Ukrainoje žuvo keturi ukrainiečių pajėgų kariai.

Trečiadienį šalies ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo vadovas Ruslanas Chomčiakas per spaudos konferenciją pranešė, kad nuo liepos 21-osios, kai Donbase prasidėjo paliaubos, žuvo šeši ukrainiečių kariai, o dar devyni buvo sužaloti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konfliktas tarp Ukrainos pajėgų ir Rusijos remiamų separatistų Rytų Ukrainoje tęsiasi nuo 2014 metų pavasario. Jis pareikalavo jau apie 13 tūkst. žmonių gyvybių.

Šis karinis konfliktas prasidėjo po to, kai Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą.

Kijevas ir jo sąjungininkai Vakaruose kaltina Rusiją siunčiant per sieną karių ir ginklų. Maskva šiuos kaltinimus neigia.

Ukraina, Rusija, Prancūzija ir Vokietija dar 2015 metais buvo sutarusios dėl paliaubų Rytų Ukrainoje pagal vadinamuosius Minsko susitarimus, bet kariniai veiksmai iki šiol tęsiasi.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų