REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Taigi, prasidėjo septintasis nėštumo mėnuo. Dauguma moterų atsikvepia su palengvėjimu: liko ne tiek jau daug. Be to, jūs jau apsipratote su savo padėtimi ir išmokote susitvarkyti su iškilusiais sunkumais. Kokie sunkumai laukia nėštukės finišo tiesiojoje? Didelė problemų, iškylančių šiuo periodu, grupė susijusi su tam tikrais gimdymo nukrypimais: priešlaikinis gimdymas, komplikacijos gimdymo metu, neplanuotas cezario pjūvis ir pan. Kitos gi problemos susijusios su deguonies trūkumu vaisiui: jei deguonies tekėjimas dėl vienų ar kitų priežasčių nutrūksta, nėštumas gali baigtis reanimacijoje. Visas iškylančias problemas reikia nedelsiant išspręsti ir kreiptis profesionalios medicinos pagalbos.

REKLAMA
REKLAMA

Savijauta, pasikeitimai organizme

Šiuo nėštumo laikotarpiu padidėja gimda. Vaisiaus judesiai sustiprėja, ir jie tampa lengvai jaučiami. Visiškai tikėtina, kad pajusite ir gimdos susitraukinėjimus: jie, kaip taisyklė, trunka neilgai – nuo 30 sekundžių iki 2 minučių. Keičiantis kūno padėčiai šie susitraukimai nustoja. Tokie netikri sąrėmiai – normalus reiškinys, kai vaisius yra stumiamas link gimdos kaklelio ir signalizuoja būsimai mamai apie artėjantį gimdymą. Jei tokie sąrėmiai trunka ilgiau nei 4 valandas – būtina kreiptis į gydytoją.

REKLAMA

Gimda gali užspausti šlapimo pūslę, ir jūs norėsite šlapintis žymiai dažniau nei kad pirmajame ir antrajame trimestruose.

Kai kurioms moterims nėštumo pabaigoje atsiranda arba sustiprėja dusulys: mažylis taip išauga, kad plaučių išsiplėtimui vietos sumažėja ir nelieka tiek, kiek buvo anksčiau. Be to, ir deguonies šiuo metu jums reikia dviems! Stenkitės kuo daugiau laiko praleisti šviežiame ore ir nepersivalgyti. O kai vaisius nusileis į mažąjį dubenį (tai įvyksta maždaug mėnesį iki gimdymo), dusulys praeis arba ryškiai sumažės.

REKLAMA
REKLAMA

Apskritai vaisiaus nusileidimas palengvina moters naštą: dauguma moterų tvirtina, kad paskutinį nėštumo mėnesį jos jautėsi žymiai geriau. Trečiąjį nėštumo trimestrą moterys sunkiai užmiega, kai kurias gali kankinti nemiga. Tai vyksta dėl pakitusių kūno proporcijų, kai sunkiai randama miego poza. Be to, vis kankina nerimas dėl būsimo vaikelio gimimo. Ir visą tai galima pavadinti vienu žodžiu – nuovargis. Visų pirma, prieš kovojant su realiais fiziniais nepatogumais, turite nurimti ir paieškoti priemonių, kurios leis jums surasti harmoniją: pasivaikščiojimas, šiltas pienas su medumi prieš miegą, tyli muzika ar gera knyga. Ir jokiais būdais negaišinkite savęs ieškodama patogios miego pozos – ją surasite savaime nusiraminę. Vienas iš patarimų: pakiškite po pilvu ar kojomis pagalvę, taip pat pagalvę galite įsikišti tarp kojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kadangi nėščiosios moters svoris trečiuoju trimestru paauga 4-6 kilogramais, gali sutrikti judesių koordinacija: moteris tampa nerangi, gali atsirasti skausmai liemens srityje, spaudimas tam tikrose kūno vietose. Dėl progesterono kiekio, jautresni tampa ir sąnariai. Saugokite stuburą, nedėvėkite aukštakulnės avalynės. Venkite ilgo stovėjimo ar sėdėjimo. Sėdėdama naudokite specialų paaukštinimą kojoms. Nekelkite kojos ant kojos. Atlikite specialią nėščiosioms gimnastiką.

Deja, ir trečiajame trimestre kai kurios moterys kankinasi dėl rytinio pykinimo: tenka prie to prisitaikyti ir suprasti, kad liko pakentėti jau tikrai nedaug.

REKLAMA

Galimos komplikacijos

Kraujavimas Kraujavimą šioje stadijoje dažniausiai iššaukia neteisinga placentos padėtis, kai ji būna pernelyg prigludusi prie gimdos arba gimdos kaklelio. Kraujas tuomet būna ryškiai raudonas, o pats kraujavimas neskausmingas. Jis prasideda staiga, o jį iššaukti gali kažkoks fizinis krūvis arba intymus artumas, kartais – ir paprasčiausias kosulys. Bet kokiu atveju, nedelsiant kreipkitės į gydytoją, kuris priežastis nustatys ultragarso pagalba. Gali prireikti lovos režimo, vitaminų ar maisto papildų dozės. Esant tokioms aplinkybėms nėštumą galima išsaugoti iki 36 savaitės, kartais planuojant cezario pjūvį. Tokiu atveju, gimusiam mažyliui teks pagyventi neišnešiotų kūdikių skyriuje, o namo jį išleis tik sustiprėjus. Kas ketvirtas kraujavimo atvejis – priešlaikinis placentos atsiskyrimas nuo gimdos. 90 proc. atvejų motinos ir jų kūdikiai yra sveiki ir jaučiasi puikiai, išsiderina tik tai, kas yra tarp jų. Placentos atsiskyrimas gali įvykti nepastebimai ir neturėti jokių neigiamų pasekmių. Tačiau galimas ir vidinis ar išorinis kraujavimas. Išorinio kraujavimo simptomai: pulso sumažėjimas, silpnumas, išbalimas, šaltas prakaitas. Vidinis kraujavimas primena menstruacijas, kai kraujas krešuliuojasi. Atsiskyrus placentai gimda tampa skausminga, todėl gali atsirasti ir skausmas pilvo srityje. Kai prasideda tokio pobūdžio kraujavimas, moteriai paskiriamas griežtas lovos režimas, ji būtinai turi būti prižiūrima gydytojų, o esant būtinybei – atliekamas cezario pjūvis.

REKLAMA

Vaisiaus judesių nebuvimas Kai šiuo etapu staiga dingsta vaisiaus judesiai – tai pakankamai pavojingas simptomas. Vos pajutus sumažėjusius vaiko judesius, reikia nedelsiant kreiptis į gydytoją. Dažnai atrodo, kad vaikas tik miega, tačiau geriau nepalikti vietos abejonėms ir negaišti laiko. Dėl savo ramybės namuose galite įsigyti stetoskopą – juk dar prie keletą dešimtmečių tai buvo vienintelis būdas patikrinti, ar vaikas juda! Nors ir labai nesinori apie tai kalbėti, tačiau šią liūdną temą taip pat reikia paliesti, kalbant apie trečiojo trimestro galimas komplikacijas – mirusio vaisiaus gimimas. Tiesa, toks reiškinys šiais laikais nutinka labai retai, kadangi naujausia technika leidžia išvengti šio nemalonumo. Vaisiaus mirtis yra susijusi dažniausiai su deguonies trūkumu. Tam tikromis situacijomis gydytojas nusprendžia apie priešlaikinio gimdymo stimuliaciją, kad išgelbėtų kūdikį nuo uždusimo. Ligoninėje tokiu atveju kūdikį pajungia prie aparatų, kurie tiekia deguonį, ir staigiai reanimuoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Priešlaikinis gimdymas Trečiame nėštumo trimestre daugiau negresia persileidimas – tokiu laikotarpiu įvyksta neplanuotas nėštumo nutraukimas. Prasidėjęs gimdymas liudija apie tai, kad jūsų kūnas dėl vienų ar kitų priežasčių nesugebėjo išnešioti vaisiaus iki galo. Šį reiškinį gali išprovokuoti infekcijos, hipertonija, narkotikų naudojimas ar rūkymas, taip pat problemos su placenta, gimdos ir gimdos kaklelio anomalijos, tačiau yra daug atvejų, kai priežastys taip ir lieka neaiškiomis. Motinai priešlaikinis gimdymas nesiskiria nuo kitų, tačiau kūdikiui jie yra grėsmingi: šiuo metu jis pasaulyje atsiranda nepakankamai fiziškai subrendęs, todėl negali autonomiškai funkcionuoti, jam reikalinga intenstyvi pagalba. Vis dėl to, šiuolaikinė medicinos technika daro stebuklus ir vis daugiau „neišnešiotukų“ yra išgelbėjamos gyvybės.

Bet užteks čia tų gąsdinančių kalbų. Trečiasis trimestras – tai finišo tiesioji. Visi buvę nemalonumai yra niekis su tuo stebuklu, kuris įvyks netrukus – susitikimu su žmogeliuku, su kuriuo devynis mėnesius buvo vienas kūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų