Maždaug 40 procentų (kai kuriuose regionuose net 90-95 procentai) suaugusiųjų organizmai neįsisavina laktozės (pieno cukraus). Tokiems žmonėms vos nuo kelių gurkšnelių pieno ima labai pūsti pilvą, o pavieniais atvejais dėl staigios intoksikacijos net netenkama sąmonės.
Šio trūkumo neturi rūgštūs pieno produktai - rūgpienis, jogurtas, kefyras ir t. t. Juose laktozės nebėra, nes ją "suvalgo" rūgimo bakterijos ir grybeliai. Rūgštūs produktai ne tik geriau, bet ir beveik trigubai greičiau suvirškinami nei saldus pienas, - per valandą.
Pieniškuose produktuose daug vitaminų, mikro ir makroelementų. Jiems suvirškinti organizmui nereikia eikvoti daug energijos, jie lengvai įsisavinami, neapsunkina virškinimo organų. Tačiau yra ir minusų. Dideliais kiekiais vartojami net ir rūgštūs pieno produktai suaugusiesiems kenkia, nes sutrinka kalcio apykaita, užsiteršia organizmas ir nusilpsta imuninė sistema. Yra nustatyta tokia pieno riebalų "norma": iki 50 gramų jauniems, iki 20-30 gramų pagyvenusiems žmonėms. Varškę ir sūrį rekomenduojama valgyti ne dažniau kaip 2-3 kartus per savaitę. Tai yra koncentruoti baltyminiai produktai, rūgštinantys kraują. Nors jie virškinami geriau už mėsą, dar geriau jų nepadauginti. Vienu kartu galima suvalgyti 100-150 gramų varškės arba iki 100 gramų sūrio.