• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Padidintas cholesterolio kiekis kraujyje

"Tyrimai dažnai rodo, jog mano organizme per didelis cholesterolio kiekis. Ką daryti, kad jį sumažinčiau? - klausia Marija O. iš Jurbarko.

REKLAMA
REKLAMA

(Į klausimus atsako šeimos gydytoja Alvida Gesaitienė)

Cholesterolio kiekis padidėja dėl įvairių priežasčių. Jei jo kiekis būna ilgai ir smarkiai padidėjęs, jis gali sukelti širdies ligas. Susiaurėjus ar užsikimšus kraujagyslėms, kurios aprūpina širdį deguonimi ir maistingomis medžiagomis, gali ištikti širdies infarktas.

REKLAMA

Kai cholesterolio kiekis padidėjęs ne dėl kokių nors rimtų susirgimų, jį galima sumažinti įvairiomis priemonėmis.

Pirmiausia reikia valgyti dažniau, bet po truputį. Pieno produktus vartoti kuo liesesnius: liesą pieną, pasukas, išrūgas, liesą varškę, sūrį, mažesnį negu 10 % riebumo. Valgyti ankštinių daržovių, t. y. pupelių, lęšių, žirnių, patiekalų iš sojos. Patartina kuo daugiau vartoti vaisių, daržovių, grūdų. Žuvį valgyti liesą, o kiaušinių vartoti tik baltymus. Iš mėsos patartina veršiena, žvėriena, triušiena, laukinių paukščių mėsa ir vištiena be odelės.Venkite savo racione gyvulinės kilmės riebalų ir raudonos mėsos [jos vietoje pasistenkite vartoti sojų produktus]. Vartokite kuo mažiau cukraus ir fruktozės. Pasinaudokite natūraliomis saldžiomis vaisių medžiagomis ir saldinkite desertus trintais vaisiais arba medumi. Bičių meduje esantis mikroelementas chromas padeda sureguliuoti riebalų apykaitą ir neleidžia cholesteroliui nusėsti kraujagyslėse. Riebaluose gruzdintų bulvių, įvairių traškučių ir riebių konditerinių kepinių su kiaušinių tryniais iš viso atsisakykite. Nevalgykite kepenų, smegenėlių, inkstų ir gyvulinės kilmės riebalų.

REKLAMA
REKLAMA

Rytą valgykite javainius arba jogurtą su sėlenomis arba avižiniais dribsniais, kurie sumažins cholesterolio kiekį kraujyje. Vartokite alyvų aliejų. Jame daug nesočiųjų riebalų rūgščių, todėl mažina cholesterolio kiekį kraujyje, taip apsaugodamas nuo daugumos širdies ir kraujo apytakos ligų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Česnakai su svogūnais taip pat padės apsaugoti kraujagysles nuo užkalkėjimo. Be to, jų sudėtinės medžiagos veikia kraujo krešėjimą, skystina kraują.

Valgykite kuo daugiau žalių daržovių: pomidorų, saldžiųjų paprikų, lapinių salotų. Nepamirškite obuolių. Ypač gerai padeda šalinti riebalus iš kraujo morkos. Vartokite krienus: dėkite šios šaknelės į patiekalus, ypač sriubas ir padažus.

REKLAMA

Juodojoje ir žaliojoje arbatoje taip pat yra medžiagų, trukdančių nusėsti kalkėms ir cholesteroliui.

Turite antsvorio? Sumažinkite! Kaip tai padaryti? Laikykitės dietos ir sportuokite. Per dieną nueikite nors 3 - 5 kilometrus, kuo daugiau judėkite. Kris svoris - sumažės ir cholesterolio kiekis kraujyje. Meskite rūkyti.

REKLAMA

Patartina kasdien suvalgyti 2 greipfrutus. Jie sumažina cholesterolio kiekį kraujyje ir sustiprina kraujagysles.

Smiltyninis šlamutis ir paprastosios kiaulpienės šaknys bei lapai skatina cholesterolio pasišalinimą iš organizmo.

1.Sumaišyti 100 ml kiaulpienės šaknų sulčių su 1 valgomuoju šaukštu 90 % spirito, 1valgomuoju šaukštu glicerino ir 1 valgomuoju šaukštu vandens. Perfiltruoti ir vartoti po 1 - 2 šaukštus per dieną.

2. Pavirinti 1 litre vandens 3 - 4 kiaulpienių stiebus ir ataušinus gerti po dvi stiklines per dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų