Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje apsilankę Europos Komisijos (EK) ekspertai, palankiai įvertinę maisto perdirbimo įmonių veiklą, kartu patarė aktyviau jas modernizuoti.
Lietuvoje kol kas iš šiuo metu veikiančių daugiau kaip pusketvirto šimto mėsos perdirbimo įmonių ir skerdyklų tik septynios atitinka Europos Sąjungos nustatytus standartus.
Tuo tarpu jau 20 pieno perdirbimo įmonių turi tarptautinius kokybės pažymėjimus, kurie suteikia jų pagamintą produkciją eksportuoti į ES šalių rinkas. Šioje srityje Lietuva gerokai aplenkė kaimynines Latviją bei Estiją, kur tokius leidimus teturi tik keletas įmonių.
Tačiau pieno perdirbėjams kartais iškyla keblumų realizuojant produkciją užsienio rinkose. Čia kartais tenka susidurti ir su aršia konkurencine kova. Taip, pavyzdžiui, atsitiko su eksportuojamais pieno milteliais, kuriuose buvo bandoma rasti kenksmingų cheminių medžiagų.
Neblogai dirba žuvies perdirbimo įmonės. Iš 70 jų jau 11 irgi turi ES eksporto licencijas.
Beje, kol kas ES ekspertai turi pastabų kai kuriems dideliems pramoniniams paukštynams, kuriuose paukščių laikymo sąlygos dar neatitinka tarptautinių standartų.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius Kazimieras Lukauskas “Eltai” sakė, kad iki 2004 m. ES produkcijos kokybės standartus atitiks 156 mėsos perdirbimo įmonės.
Beveik 200 mėsos perdirbimo įmonių Lietuvoje yra labai smulkios, perdirbančios 11 proc. žaliavos, ir dėl finansinės būklės bei ribotos rinkos neturės galimybių dalyvauti maisto gamyboje Lietuvai įstojus į ES. Per 2002 metus, kaip neatitinkančios galiojančių reikalavimų, uždarytos 59 mėsos perdirbimo įmonės, 57 įmonių veikla laikinai sustabdyta.
Lietuvoje iki 2007 m. numatyta rekonstruoti ir modernizuoti 40 mėsos perdirbimo įmonių.
ELTA