• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gydantieji patiekalai

Apie topinambo (žieminės bulvės) gydomąsias savybes buvo žinoma daugiau kaip 2 000 metų prieš Kristų. Topinambų gumbų sultimis ir stiebų nuoviru buvo gydomos žaizdos ir nudegimai, stuburo, sąnarių skausmai, kovojama su nemiga ir nusilpimu. Šiomis dienomis šis augalas plačiau naudojamas cukriniam diabetui, hipertonijai, skrandžio opoms, mažakraujystei, odos ir kitoms ligoms gydyti. Gydomųjų savybių turi visi patiekalai, paruošti iš šio stebuklingojo augalo.

REKLAMA
REKLAMA

Salotos "Energija". Sutarkuokite ir apibarstykite druska pusę kopūsto koto. Stambia tarka sutarkuokite du nedidelius topinambo gumbus ir dvi morkas. Viską išmaišykite. Galite įberti smulkintų petražolių ar saliero lapelių. Prieš tiekdami į stalą apšlakstykite aliejumi, citrinų sultimis arba uždėkite grietinės.

REKLAMA

Sriuba "Sveikata". Užvirinkite 1 litrą pieno. Įmaišykite vieną valgomą šaukštą miltų, 2 arbatinius šaukštelius sviesto. Užvirinkite dar kartą. Sutarkuokite stambia tarka 5 topinambo gumbus, supjaustykite ir pakepinkite aliejuje svogūno galvutę. Viską sudėkite į pieną, pavirkite 5 minutes. Supylę į lėkštes, apiberkite smulkintais petražolių lapeliais.

REKLAMA
REKLAMA

Topinambų paplotėliai "Jėga". 1 kilogramą topinambų gumbų gerai nuplaukite ir apšluostykite. Sutarkuokite, įmuškite 2 kiaušinius, įdėkite 2-3 valgomus šaukštus miltų, druskos ir cukraus (pagal skonį). Kruopščiai išmaišykite. Kepkite gerai įkaitintuose riebaluose kaip blynus. Patiekite su grietine, uogiene ar džemu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gira "Gaivumas". Sutarkuokite smulkia tarka 5 kilogramus gerai nuplautų ir nušluostytų topinambų. Užpilkite 5 litrais vandens ir 5 minutes pavirkite. Kai atvės, įberkite 10 gramų mielių. Po trijų parų gėrimą nukoškite.

Rauginti topinambai. Nuplautus, nuskustus topinambus supjaustykite plonomis skiltelėmis, sudėkite į stiklinę, emaliuotą ar medinį indą. Užplikykite sūdytu vandeniu (2 valgomi šaukštai 1 litrui vandens), uždenkite ir statykite į tamsią vietą. Kai išrūgs, dėkite į salotas, mišraines. Laikykite vėsioje vietoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų