Gudobelė labai dekoratyvi. Gegužės - birželio mėnesiais ji apsipila gražiais baltais žiedais. Jos vaisiai rudai arba tamsiai raudoni. Nunoksta rugsėjo mėnesį ir išsilaiko visą žiemą. Šalnos pakąsti vaisiai labai saldūs. Juos mėgsta paukščiai. Mokslininkai gudobelėje rado tris naujus flavonoidus, kurie aktyviai kovoja su ŽIV.
Žiedynai džiovinami vėjo perpučiamoje patalpoje. Džiovinti būna kartoko skonio ir turi savitą kvapą. Prinokę vaisiai renkami rugsėjo - spalio mėnesiais. Geriausia džiovinti apšildomoje džiovykloje maždaug 40 - 50 laipsnių temperatūroje. Jeigu jie tinkamai sudžiovinti, vaisiai turi išlaikyti savo formą, išlikti tamsiai raudonos arba oranžinės spalvos. Jų paviršius tampa raukšlėtas, jie silpno kvapo ir aitroki. Taip paruošti gudobelės vaisiai tinka vartoti 2 metus.
Šių patrauklių vaisių gydomąsias savybes aprašė Dioskoridas pirmame amžiuje. Jau tada jis gudobelės vaisius vartojo širdies ligoms, nemigai, galvos svaigimui ir dusuliui gydyti. Flavonoidų, pektinų, vitaminų, mineralinių medžiagų, eterinių aliejų gausu ne tik vaisiuose, bet ir žieduose, lapuose. Juose yra ir kvercetino bei rutino. Gudobelę naudinga vartoti aterosklerozės profilaktikai ir gydymui, nes ji mažina cholesterolio kiekį. Gudobelės preparatai netoksiški, todėl galima ilgai vartoti.
Namuose galima pasigaminti įvairių gudobelės užpilų ir trauktinių. Vieną šaukštą vaisių užplikyti stikline verdančio vandens ir palaikyti apie 12 valandų. Geriausia plikyti ir laikyti termose, nes stipriau pritraukia. Gerti rytą ir vakare pusė valandos prieš valgį, paskaninus medumi. Tokia arbata stabdo gimdos kraujavimą klimakso metu, mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir ramina.
Gudobelės vaisiai labai skanūs po šalnų. Juos galima konservuoti sirupe, imant 0,3 - 0,4 kg cukraus vienam litrui vandens. Džiovintus vaisius taip pat galima vartoti ruošiant uogienes, drebučius ir vitaminines arbatas. Jeigu yra vietos, šviežius vaisius galima laikyti šaldiklyje sušaldžius.
Primename, kad dabar pats laikas apsirūpinti gudobelės vaisiais.