• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Puplaiškis

"Mano mama labai vertino puplaiškį ir dažnai vartojo jo užpilus, - rašo Julija J. iš Pasvalio. - Papasakokite plačiau apie šį vaistingą augalą".

REKLAMA
REKLAMA

Trilapio puplaiškio pavadinimas kilęs iš to, kad jo lapai panašūs į pupos lapus. Liaudis dar jį vadina drugio dobilu, ožkanage, tilvyčiu, vebre.

REKLAMA

Puplaiškiai auga stovinčiame vandenyje ir žydi gegužės - liepos mėnesiais. Lietuvoje jų galima rasti užutėkiuose, pelkese, grioviuose ten, kur jiems palanki vieta augti. Žiedynas tankus, su 10 - 30 žiedų. Vaisius - rutulio formos dėžutė. Puplaiškių lapai skinami gegužės pabaigoje - birželio pradžioje. Jie renkami su trumpučiais lapkotėliais ir džiovinami nuo saulės apsaugotoje vietoje. Jeigu puplaiškiai tinkamai sudžiovinti, tai būna šviesiai žalios spalvos.

REKLAMA
REKLAMA

Gydomąjį puplaiškio poveikį sukelia jo kartumynai: foliamentinas, lagoninas, sverozodas. Turi ir jodo, vitamino C, saponinų. Puplaiškiai vartojami sutrikus virškinimui, sužadinti apetitui. Jų maišoma su tulžies sekreciją gerinančiais vaistažolių rinkiniais. Puplaiškis kelia nuotaiką, didina darbingumą, mažina skausmą, atpalaiduoja spazmus, padeda prieš uždegimus ir traukulius bei nuo vidurių užkietėjimo.

Liaudis puplaiškiais gydydavo net odos ligas: spuogus, žaizdeles, sumušimus, klodavo ant skaudamų sąnarių. Manyta, kad gydo ir drugį (iš čia kilęs pavadinimas - "drugio dobilas").

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Arbata iš puplaiškių ruošiama taip: valgomąjį šaukštą sausų susmulkintų puplaiškių užpilti lėkšte verdančio vandens ir palaukti pusvalandį, kol pritrauks.

Galima pagaminti puplaiškių ekstraktą. Vienai daliai puplaiškių imamos 5 dalys vandens ir nuolat maišant leidžiama kurį laiką pastovėti 35 - 40 laipsnių šilumoje. Po to nusunkiama. Nusunkti lapai dar kartą apipilami 5 dalimis vandens ir leidžiama pastovėti apie 3 valandas. Po antro nusunkimo abu skystimai sumaišomi ir verdami, kol pasidaro apytirštis skystis. Vartoti po 10 lašų ant cukraus arba kurį laiką kelis kartus per dieną po arbatinį šaukštelį.

REKLAMA

Geriant puplaiškius, geriau virškinamos ir pasisavinamos maisto medžiagos, ypač kai sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas, užkietėję viduriai, žarnyne dažnai renkasi dujos. Liaudis juos vartoja nuo kepenų, tulžies ligų, mažakraujystės, reumato, podagros, skrofuliozės, dedervinių. Vonios su puplaiškiais ruošiamos kai kurioms odos ligoms gydyti.

Būtina įsiminti, kad puplaiškių negalima vartoti nėštumo ir kūdikio maitinimo metu, viduriuojant, sergant opalige.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų