REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tikriausiai visada išgirstant apie vėžį nupurto šiurpuliukai. Yra daugybė vėžio rizikos veiksnių, tačiau neseniai nustatyta, kad vienas populiarus gėrimas gali padvigubinti sergamumą kai kuriomis vėžio rūšimis.

Tikriausiai visada išgirstant apie vėžį nupurto šiurpuliukai. Yra daugybė vėžio rizikos veiksnių, tačiau neseniai nustatyta, kad vienas populiarus gėrimas gali padvigubinti sergamumą kai kuriomis vėžio rūšimis.

REKLAMA

Vėžys yra liga, kuriai būdingas greitas ir nekontroliuojamas piktybinių ląstelių dauginimasis. Nerimą kelia tai, kad daugiau nei trečdalis žmonių per savo gyvenimą gali susirgti tam tikra vėžio forma. Tyrėjai ne kartą pabrėžė, kad tai, ką kasdien dedame į savo kūną, turi daug įtakos vėžio vystymuisi.

Vėžiui būdingos įvairios ypatybės, dėl kurių jis gali būti toks mirtinas, tačiau pavojingiausias yra jo greitas dauginimasis. Ląstelės, kurios greitai dauginasi, gali greitai judėti visame kūne ir yra gerai žinoma, kad alkoholis gali paskatinti šį procesą.

„Cancer Research UK“ duomenimis, yra trys pagrindiniai būdai, kaip alkoholis sukelia vėžį.

Alkoholis gali pažeisti kūno ląsteles, virsdamas chemine medžiaga, žinoma acetaldehidu, dėl kurio ląstelės dalijasi – tai yra vėžio požymis. Jis gali padidinti hormonų, tokių kaip estrogenas ir insulinas, kiekį – abu hormonai sparčiai skatina ląstelių dalijimąsi.

REKLAMA
REKLAMA

Galiausiai, alkoholis turi įtakos keičiant ląsteles burnoje ir gerklėje, todėl šios kūno dalys labiau įsisavina kenksmingas vėžį sukeliančias chemines medžiagas.

REKLAMA

„Dėl to vėžį sukeliančios medžiagos (pvz., esančios cigarečių dūmuose) lengviau patenka į ląstelę ir gali pakenkti“, – priduria „Cancer Research UK“.

Alkoholio vartojimas yra pagrindinis tam tikrų galvos ir kaklo vėžio, pavyzdžiui, burnos ertmės (išskyrus lūpas), gerklės ir gerklų vėžio, rizikos veiksnys. Daugiau nei 3.5 stiklinės alkoholinių gėrimų per dieną gali padvigubinti arba patrigubinti tikimybę susirgti tokio tipo vėžiu, rašo portalas express.co.uk.

Dar blogiau, kad rizika yra daug didesnė žmonėms, vartojantiems ir alkoholį, ir tabaką.

Sveikatos specialistai priduria, kad krūties, gaubtinės ir tiesiosios žarnos ir kepenų vėžio atsiradimo rizikai didelę įtaką taip pat daro alkoholio vartojimas.

REKLAMA
REKLAMA

Alkoholio vartojimas yra ne tik pagrindinis kepenų vėžio rizikos veiksnys, bet ir pagrindinė ligos priežastis. Reguliarus alkoholio vartojimas gali sukelti kepenų uždegimą ir darinius, kurie, kaip manoma, turi įtakos vėžio vystymuisi.

Specialistai teigia, kad alkoholiniai gėrimai taip pat labai didina stemplės vėžio riziką. Tačiau vartojant mažiau alkoholio šių ligų rizika gerokai sumažėja.

Kaip išvengti vėžio

Norint sumažinti riziką susirgti vėžiu, galima imtis daugelio veiksmų – pavyzdžiui, reguliariai mankštintis ir nerūkyti. Laikantis dietos, kurioje akcentuojamas priešvėžinis maistas ir sveiko svorio palaikymas taip pat gali sumažinti riziką.

„Mayo Clinic“ taip pat teigia, kad svarbu tinkamai apsisaugoti nuo saulės. Tačiau kai kurios vėžio formos yra genetinės, todėl norinti išvengti jų reikia reguliariai tikrintis. Kuo anksčiau liga nustatoma, tuo didesnės išsigydymo galimybės.

Dar tik pradejus skaityti buvo aisku apie ka bus rasoma, manau daugiau pavojaus gerti gira, del savo mieliu sudeties, o siaip mirsta nuo vezio dauguma nevartojentys.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų