• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nektarinai – į persikus panašūs vaisiai, turintys kiek lygesnę odelę ir saldesnį skonį. Šiuos vaisius įprasta valgyti šviežius, bet galima dėti ir į skirtingus desertus, vaisių kokteilius ar glotnučius, jais gardinti pusryčių košes ir salotas.

Nektarinai – į persikus panašūs vaisiai, turintys kiek lygesnę odelę ir saldesnį skonį. Šiuos vaisius įprasta valgyti šviežius, bet galima dėti ir į skirtingus desertus, vaisių kokteilius ar glotnučius, jais gardinti pusryčių košes ir salotas.

REKLAMA

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nektarinai puikiai papildys vasaros vaisių racioną, suteiks organizmui naudingų vitaminų ir mineralų. Tačiau norint išlaikyti nektarinų sultingumą, skonį ir kvapnumą, labai svarbu juos tinkamai laikyti ir baigti nokinti namuose.

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip tai padaryti tinkamai, o šiltai vasaros popietei rekomenduoja pasigaminti gaivų persikų bei mangų limonadą.

Apsaugo nuo ankstyvo senėjimo

Kaip teigia sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, nektarinai, kaip ir kiti kaulavaisiai, savo sudėtyje turi nemažą kiekį vandens. Dėl šios priežasties jais galima puikiai atsigaivinti, o organizme šie vaisiai padės palaikyti tinkamą skysčių balansą. Vis dėlto, nektarinai palankūs sveikatai ne tik dėl šios ypatybės. 

REKLAMA
REKLAMA

„Nektarinuose gausu B grupės vitaminų, taip pat vitamino C, E, ir K. Šiuose vaisiuose gausu skaidulų, palaikančių gerą virškinimo sistemos sveikatą, ir organizmui reikalingų mineralų: kalio, kalcio, magnio, šiek tiek geležies. Nektarinuose yra medžiagų pasižyminčių antioksidacinėmis savybėmis ir apsaugančių organizmą nuo ląstelių pažeidimų bei ankstyvo senėjimo. Dėl šių priežasčių nektarinus, kaip ir kitus kaulavaisius, vasaros metu išties vertėtų įtraukti į mitybos racioną ir skanauti dažniau“, – apie nektarinų naudą sveikatai pasakoja E. Gavelienė.

REKLAMA

Tiesa, sveikatai palankios mitybos konsultantė primena, kad nepaisant savo gerųjų savybių, nektarinai neturėtų būti vienintelis vasarą skanaujamas vaisius.

„Sveikos ir subalansuotos mitybos garantas – skirtingų vaisių, daržovių ir uogų, grūdinių kultūrų bei baltymais turtingų produktų įtraukimas į valgiaraštį. Vasara tam geriausias metas, nes šviežių ir skanių gėrybių gausu tiek namų daržuose ir soduose, tiek parduotuvėse. Kasdien šviežių daržovių, vaisių ir uogų rekomenduojama suvartoti bent 300–400 gramų“, – pranešime spaudai primena gydytoja dietologė. 

REKLAMA
REKLAMA

Sunokinti paprasta ir namuose

Daugelis kaulavaisių į mūsų šalį atkeliauja iš pietų regionų, kur būna nuskinami dar iki galo neprinokę, kad transportavimo bei sandėliavimo metu išlaikytų savo savybes. Tačiau ekspertė pabrėžia, kad parduotuvių vaisių skyrius pasiekia tik atrinkti kaulavaisiai, kurių prinokimo lygis turi atitikti griežus reikalavimus – visi vaisiai turi būti pakankamai subrendę ir pasiekę nustatytą išnokimo stadiją. 

Vis dėlto, įsigijus kiek kietesnių, galutinio brandumo dar nepasiekusių kaulavaisių, O. Suchočeva pataria nesibaiminti – pilnai susinokinti juos itin paprasta namuose:

„Įsigijus nepilnai sunokusių nektarinų, palaikykite juos keletą dienų kambario temperatūroje, sudėję į popierinį maišelį arba vaisiams skirtą dubenį. Jei nesate tikri, ar nektarinai jau pakankamai subrendę, patikrinkite juos šiuo būdu: švelniai spustelėkite nektariną ir jeigu jie dar bus kieti, vadinasi, kad nesunokę, o jei vaisiuose liks duobutės – nektarinai pernoko. Tik tuo atveju, jei šios duobutės kaip mat išsilygins – vaisiai puikiai sunokę ir tinkami skanauti.“ 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiek suminkštėjusius ir sunokusius nektarinus galima perkelti į šaldytuvą – vaisiams skirtą stalčių. Tačiau svarbu atsiminti, kad sunokę kaulavaisiai greitai genda, tad ilgiau laikomi šaldytuve jie gali prarasti savo drėgmę ir susiraukšlėti:

„Prieš valgant iš šaldytuvo išimtus vaisius geriausia juos trumpai palaikyti kambario temperatūroje. Taip vaisiai išliks sultingi, malonios tekstūros ir bus ypač kvapnūs.“ 

Jo fruktozė tikrai “senėjimą” stabdo. Ir tikrai diabeto rizikos nesukelia.

Kazkas is importuotojų per daug nektarinų užsiveze.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų