• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sąvoką „gerosios bakterijos“ esame girdėję visi. Tačiau ar tikrai žinome, kas tai ir kodėl šie mikroorganizmai yra tokie svarbūs mūsų sveikatai? Laidos „Sveikata.lt“ komanda parengė jums specialų interviu su Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentu, gastroenterologu, profesoriumi Liutauru Labanausku, kuriame kalbėsime apie gerąsias bakterijas ir jų naudą.

Sąvoką „gerosios bakterijos“ esame girdėję visi. Tačiau ar tikrai žinome, kas tai ir kodėl šie mikroorganizmai yra tokie svarbūs mūsų sveikatai? Laidos „Sveikata.lt“ komanda parengė jums specialų interviu su Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentu, gastroenterologu, profesoriumi Liutauru Labanausku, kuriame kalbėsime apie gerąsias bakterijas ir jų naudą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Profesoriau, apie gerąsias bakterijas yra girdėję daugelis, tačiau kas iš tiesų slepiasi po šiuo terminu?

REKLAMA

Gerosios bakterijos yra liaudyje naudojamas terminas. Mediciniškai tai vadinama probiotikais. Jos suteikia naudą mūsų organizmui. Lotyniškai žodis „probiotikai“ reiškia „geras gyvenimas“, tad gerosios bakterijos – geram gyvenimui.

Ar gyvenimo eigoje natūraliai mažėja gerųjų bakterijų skaičius organizme?

Nemažėja, tačiau gali keistis jų struktūra. Tai priklauso nuo gyvenimo kokybės. Jei valgome maistą ar geriame gėrimus, kurie trikdo virškinimo sistemą, mes nepadedame gerųjų bakterijų išlikimui. Renkantis maistą, reikėtų atsižvelgti, kad jis ne tik būtų sveikas, bet ir leistų jaustis gerai, na, o gerosios bakterijos tą savijautą tikrai palaiko. Gerųjų bakterijų galima gauti į savo maisto racioną įtraukiant kuo daugiau natūraliai fermentuotų maisto produktų: raugintų kopūstų, jogurto, kefyro ar įvairių gėrimų. Šiuo metu populiarėja funkcinis maistas – kombučia. Tai yra gėrimas, savo sudėtyje turintis ne tik gausybę probiotikų, bet ir organinių rūgščių, virškinimo fermentų bei antioksidantų, todėl gali efektyviai pagerinti organizmo veiklą. Svarbu atkreipti dėmesį, kad funkcinį maistą reikėtų vartoti ne pasterizuotą, kitu atveju jis neatliks savo funkcijos.

Pilną interviu skaitykite čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų