• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neurologas pasidalijo įžvalgomis apie kasdien vartojamus maisto produktus, kurie yra nuodas jūsų smegenims ir joms kenkia – kai kurie iš jų gali jus nustebinti.

Neurologas pasidalijo įžvalgomis apie kasdien vartojamus maisto produktus, kurie yra nuodas jūsų smegenims ir joms kenkia – kai kurie iš jų gali jus nustebinti.

REKLAMA

Neuromokslininkas dr. Ramonas Velazquezas, „Mind Lab Pro“ konsultantas ir mokslinių tyrimų patarėjas, išskyrė penkis dažnai vartojamus maisto produktus, galinčius neigiamai paveikti smegenų struktūrą ir funkcijas.

Posakis „esi tai, ką valgai“ yra vis dar aktualus – mūsų mitybos pasirinkimai turi įtakos ne tik fizinei išvaizdai, bet ir vidinei savijautai bei smegenų sveikatai, rašoma express.co.uk.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak daktaro R. Velazquezo, netinkama mityba daro ilgalaikį poveikį ir kenkia smegenims: „Maistas, kurį valgote būdami 30-40 metų, turės įtakos tam, kaip jūsų smegenys veiks sulaukus 60-70 metų ar daugiau.“

REKLAMA

5 maisto produktai, kenkiantys smegenims

Jis išskyrė kelis įprastus produktus, kurių dažnas vartojimas gali lemti atminties sutrikimus ir silpninti pažintines funkcijas.

Nors pagrindinis sveikos mitybos principas yra saikingumas, šių patarimų laikymasis gali padėti palaikyti gerą smegenų būklę.

1. Itin perdirbti maisto produktai

Greitai paruošiami patiekalai ir užkandžiai yra patogūs, tačiau juose dažnai gausu priedų, konservantų ir dirbtinių ingredientų.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimai rodo, kad žmonių, kurie vartoja daugiausiai perdirbtų maisto produktų, pažintinės funkcijos blogėja net 28 proc. greičiau.

„Šie produktai skatina uždegimines reakcijas, kurios kenkia jautrioms jungtims tarp smegenų ląstelių“, – teigia dr. R. Velazquezas.

Vietoj to reikėtų rinktis šviežius vaisius, daržoves, natūralią mėsą bei kuo mažiau apdorotą maistą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2. Daug gyvsidabrio turinčios žuvys

Nors žuvis dėl omega-3 riebalų rūgščių laikoma naudinga smegenims, kai kurios jos rūšys, ypač plėšrios, ilgai gyvenančios, gali kelti pavojų.

Kardžuvėje, karališkojoje skumbrėje ir tilapijoje gali kauptis daug gyvsidabrio – neurotoksino, kuris prasiskverbia pro kraujo ir smegenų barjerą, trikdydamas ląstelių veiklą.

REKLAMA

3. Maistas, kuriame daug pažangiųjų glikacijos galutinių produktų (AGEs)

Kepant maistą aukštoje temperatūroje, ypač skrudinant, kepant ant grotelių, susidaro AGEs – junginiai, sukeliantys oksidacinį stresą ir uždegimą smegenyse.

Jie siejami su baltymų sankaupomis – amiloido plokštelėmis, kurios randamos Alzheimerio liga sergančiųjų smegenyse.

Geresni pasirinkimai būtų virimas garuose, troškinimas ar kepimas žemesnėje temperatūroje.

REKLAMA

4. Dirbtiniai saldikliai

Naujausi tyrimai rodo, kad kai kurie dirbtiniai saldikliai gali pakeisti žarnyno mikroflorą, skatindami uždegiminius procesus, galinčius neigiamai paveikti pažinimo funkcijas bei padidinti neurodegeneracinių ligų riziką.

Sveikesnės alternatyvos būtų natūralūs saldikliai, tokie kaip medus ar klevų sirupas, bei laipsniškas saldumynų vartojimo mažinimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5. Per didelis alkoholio kiekis

Ilgalaikis ir gausus alkoholio vartojimas gali mažinti smegenų tūrį, ypač prefrontalinėje žievėje – smegenų srityje, atsakingoje už sprendimų priėmimą ir loginį mąstymą.

Svarbiausia – saikas. Nedidelis alkoholio kiekis daugeliui žmonių nekenkia, tačiau dažnas vartojimas gali sukelti ilgalaikių padarinių.

Nors minėti produktai gali turėti neigiamos įtakos, mitybos specialistai pabrėžia, kad svarbiausia yra subalansuota mityba. Kaip teigia dietologė Eva De Angelis, svarbu žiūrėti į bendrą mitybos modelį:

„Jei jūsų mityboje gausu skaidulų, baltymų ir sveikųjų riebalų, o perdirbtų, riebių, sūrių ar saldžių produktų vartojama saikingai – retkarčiais pasimėgauti, pavyzdžiui, skrudintu maistu, nėra blogai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų