REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Ši sriuba taps didžiausia šaltibarščių konkurente: svarbiausias ingredientas – pomidoras (nuotr. La maistas)

Italas virtuvės šefas Gian Luca Demarco metė iššūkį savo bičiuliui, kulinarijos studijos šefui Arūnui Stoškui – vyrui teks trumpam perimti TV3 laidos „La maistas“ vedėjo vairą! Jau šį sekmadienį Arūnas atskleis viską apie pomidorus, jų rūšis bei pagamins šaltą daržovių sriubą, kuri galės konkuruoti net su lietuvių numylėtais šaltibarščiais!

13

Italas virtuvės šefas Gian Luca Demarco metė iššūkį savo bičiuliui, kulinarijos studijos šefui Arūnui Stoškui – vyrui teks trumpam perimti TV3 laidos „La maistas“ vedėjo vairą! Jau šį sekmadienį Arūnas atskleis viską apie pomidorus, jų rūšis bei pagamins šaltą daržovių sriubą, kuri galės konkuruoti net su lietuvių numylėtais šaltibarščiais!

REKLAMA

Tam, kad apie pomidorus sužinotų viską, Arūnas keliaus į Kietaviškes, kur susipažins su daugybę metų pomidorų versle besisukančiu Mindaugu Pupieniu. „Kietaviškės – pomidorų karalystė“, – neslėps jis.

Didžiulis šiltnamis, kurį pamatys ir žiūrovai, įkurtas 2017 metais – tuo metu čia auginti tik įprasti pomidorai. O štai jau po metų čia buvo galima rasti net 17 pačių įvairiausių pomidorų rūšių!

O kokius pomidorus lietuviai šiandien renkasi dažniausiai? „Asmeniškai man, ir, turbūt, didžiajai daliai lietuvių, labiausiai patinka avietiniai pomidorai. Jų plona luobelė – jei į rankas paimi sunokusį pomidorą, netgi lieka pirštų žymės.

REKLAMA
REKLAMA

Tokie pomidorai su grietine – topų topas! Taip pat daugelis mėgsta ir juoduosius, bet jie kitokie – su lašiniais, turbūt, jų tikrai nevalgysite, nes jie turi saldumo“, – šypsosis Mindaugas.

REKLAMA

Ypatingu skoniu pasižymi ir geltonieji pomidorai. „Jie – tikras atradimas. Kai juos valgai sunokusius, skonis primena ananasą bei mangą“, – pasakos M. Pupienis.

Tiesa, jei dabar pomidorų yra pačių įvairiausių, anksčiau lietuviai tokiems skonių eksperimentams pasiryžę nebuvo.

„1998 metais, kai prasidėjo mano karjera, Lietuvoje turbūt 90 procentų pomidorų buvo tik raudoni ir apvalūs. O kai 2002 metais per klaidą sėklų pardavėjas davė kitokių sėklų ir mums užaugo geltoni pomidorai, juos netgi slėpdavome po raudonais (juokiasi). Tuo metu jie žmonėms atrodė tiesiog nevalgomi. O dabar jie juos ragauja su mielu noru“, – prisimins Mindaugas.

REKLAMA
REKLAMA

Įdomu tai, kad Kietaviškių šiltnamyje dirbantys žmonės nėra vieninteliai, atsidavę pomidorams. Čia sukasi ir kamanės!

„Be kamanių šių pomidorų nebūtų. Būtent kamanės atlieka paslėptą darbą – kai pomidoro žiedas išsiskleidžia, jos turi per 36 valandas jį apvaisinti, kad pomidoras subręstų ir užsimegztų vaisius. Pagal darbo profilį čia „dirba“ 5 bitės ir 1 kamanė“, – įdomų faktą atskleis M. Pupienis.

Jis papasakos ir apie dažną lietuvių klaidą: „Gink dieve, pomidorų nelaikykite šaldytuve. Geriau tiesiog kažkur virtuvėje, kur jis ir toliau noktų. Nuskinto pomidoro kelionė dar tikrai nesibaigia.“

Įkvėptas to, ką sužinos apie pomidorus, laidos žiūrovus nuspręs nustebinti ir virtuvės šefas A. Stoškus. Pastarasis atskleis, kaip pasigaminti šaltą ispanišką „Gazpacho“ sriubą, kurioje svarbiausi būtent pomidorai. „Jei turite visus ingredientus, pagaminti sriubą užtruksite vos 5 minutes!“ – suintriguos Arūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Pirmiausiai sausoje keptuvėje pakepkite aitresnį skonį suteiksiantį kuminą. Tuomet puode užvirkite vandenį, įdėkite sultinio kubelį ir palikite jį pastovėti 10 minučių. Per šį laiką keptuvėje paskrudinkite čiabatos riekeles.

Pradėkite ruošti sriubą – nulupkite agurką, o tuomet jį supjaustykite gabalėliais kartu su pomidorais, raudonuoju svogūnu bei paprika.

Į dubenį, kuriame bus visos šios daržovės, įpilkite šiek tiek raudonojo vyno acto. Tuomet pridėkite skrudintą čiabatą, laiškinio svogūno baltąją dalį bei pagardinkite visa tai druska, pipirais ir alyvuogių aliejumi.

Prie sriubos Arūnas siūlys pasiruošti gardų žolelių padažą, tiksiantį ir kitiems patiekalams. Tam į trintuvą pirmiausiai įdėkite česnako skiltelę, kalendrą, petražoles, svogūnų laiškus bei įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Kai viską sumalsite, papildomai padažą dar pagardinkite druska ir pipirais.

Beliks visus sriubai skirtus ingredientus sutrinti, ir, jei norėsis, kad ji būtų kiek skystesnė, įpilti sultinio bei pomidorų sulčių. Sriubą patiekite su žolelių padažu!

Laida „La maistas“ – sekmadienį, 9.30 val. per TV3!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų