REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kepenų pažeidimas yra vienas iš gerai žinomų per didelio alkoholio vartojimo padarinių, tačiau tai rodo, kad gyvenate linksmai, tiesa? Ne visada, pasirodo. Kai kurios žarnyno bakterijos gamina alkoholį ir gali pakenkti jūsų kepenims net nesuteikdamos laikinų gėrimo malonumų, kas atrodo šiek tiek nesąžininga, rašoma iflscience.com.

Kepenų pažeidimas yra vienas iš gerai žinomų per didelio alkoholio vartojimo padarinių, tačiau tai rodo, kad gyvenate linksmai, tiesa? Ne visada, pasirodo. Kai kurios žarnyno bakterijos gamina alkoholį ir gali pakenkti jūsų kepenims net nesuteikdamos laikinų gėrimo malonumų, kas atrodo šiek tiek nesąžininga, rašoma iflscience.com.

REKLAMA

Maždaug ketvirtadalis pasaulio suaugusiųjų kenčia nuo nealkoholinės riebiosios kepenų ligos (NAFLD), kai kepenyse kaupiasi riebalai, trukdantys jų funkcijoms, nors prie to neprisideda alkoholio vartojimas. Ligos priežastis nežinoma, tačiau „Cell Metabolism“ rašoma, kad pavadinimas dažnai būna šiek tiek klaidinantis.

Jing Yuan iš Kinijos pagrindinio pediatrijos institute kartu su kolegomis tyrė pacientą, kuris sirgo sunkiu NAFLD ir taip pat apgirsdavo kaskart valgydamas maistą, kuriame gausu cukraus, būklę, vadinamą autoalaus daryklos sindromu (ABS). Paprastai ABS yra susijęs su mielių infekcijomis, tačiau šis pacientas, matyt, jos neturėjo – abu tyrimo rezultatai neigiami ir nepagerėdavo pavartojus vaistus nuo mielių.

REKLAMA
REKLAMA

Yuan gilinosi giliau ir nustatė, kad alkoholis sklinda iš žarnyno bakterijų. „Mes buvome nustebinti, kad bakterijos gali pagaminti tiek daug alkoholio“, - sakoma pranešime.

REKLAMA

„Kai kūnas yra perkrautas ir negali suskaidyti šių bakterijų gaminamo alkoholio, galite išsivystyti riebalų kepenų liga, net jei negeriate.“

Autoriai ištyrė su šia liga susidūrusių žmonių išmatas, kad nustatytų, kas yra atsakingas už tokią bakterijų veiklą ir kas kaltas dėl konkrečių Klebsiella pneumonijos padermių.

Nors beveik visi virškinimo sistemoje turi Klebsiella pneumoniją, dauguma jų gamina tik nedidelį kiekį alkoholio. Yuan pastebėjo, kad sergančių NAFLD organizme bakterijos gamina keturis – šešis kartus daugiau alkoholio nei įprastai, o tai prilygsta vienos vyno taurės iškeitimu į visą butelį.

REKLAMA
REKLAMA

Yuan atrado, kad 60 proc. Kinijos žmonių, kenčiančių nuo NAFLD, organizme rastų žarnyno bakterijų, gaminančių nemažą kiekį alkoholio, nors ir per retai, kad būtų akivaizdūs intoksikacijos požymiai.

Kitaip tariant, vieno iš septynių žmonių žarnynas pagamina pakankamai alkoholio, kad pakenktų jų sveikatai net neapsvaigus, jau nekalbant apie pasimėgavimą puikaus vyno ar viskio skoniu.

Norėdami patvirtinti, kad šis negeriamas alkoholis iš tikrųjų yra atsakingas už NAFLD, Yuan maitino peles aukštos fermentacijos maistu, o dėl šios priežasties per mėnesį jų kepenyse atsirado riebalų sankaupos. Po dar vieno mėnesio kepenys buvo randuotos, o tai rodo ilgalaikę žalą. Pašalinus  Klebsiella pneumoniją, poveikis buvo sustabdytas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„NAFLD yra heterogeninė liga ir gali turėti daug priežasčių. Mūsų tyrimas rodo, kad labai tikėtina, kad Klebsiella pneumonija yra viena iš jų. Šios bakterijos kenkia jūsų kepenims taip pat, kaip alkoholis, išskyrus tai, kad šiuo atveju jūs neturite pasirinkimo“,– teigė Yuan.

Tęsiamas darbas, kuriuo stengiamasi išsiaiškinti, kodėl fermentacija taip veikia vienus žmones, o ne kitus. Ieškoma gydymo būdų, išskyrus akivaizdų būdą sumažinti cukraus vartojimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų