REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuviai vis labiau vaikosi becukrių produktų mados – vietoj įprastų saldumynų renkasi šokoladukus, saldainius bei sausainius be pridėtinio cukraus, arba su saldikliais. Kai kurios parduotuvės per pastaruosius metus tokių prekių asortimentą dėl išaugusios paklausos didino net du kartus. Mitybos specialistai sako, kad tokie produktai smaližiams – ne panacėja, mat skanėstai su dirbtiniais saldikliais taip pat nėra palankūs sveikatai, o medikai pataria visų pirma atsižvelgti į suvalgomų saldumynų kiekį.

Lietuviai vis labiau vaikosi becukrių produktų mados – vietoj įprastų saldumynų renkasi šokoladukus, saldainius bei sausainius be pridėtinio cukraus, arba su saldikliais. Kai kurios parduotuvės per pastaruosius metus tokių prekių asortimentą dėl išaugusios paklausos didino net du kartus. Mitybos specialistai sako, kad tokie produktai smaližiams – ne panacėja, mat skanėstai su dirbtiniais saldikliais taip pat nėra palankūs sveikatai, o medikai pataria visų pirma atsižvelgti į suvalgomų saldumynų kiekį.

REKLAMA

Profesionali fitneso sportininkė Silvija rodo savo virtuvės lentynas, kuriose gausu saldumynų – sirupų, sausainių, šokoladukų. Tačiau jie praktiškai nekenkia figūrai, mat yra becukriai ar su nedideliu kiekiu cukraus, o saldų skonį juose suteikia saldikliai.

Sportininkė pasakoja, kad pagimdžiusi sūnų bandė sportuoti ir atstatyti figūrą, tačiau prisipažįsta – ji tikra smaližė, tad nevalgyti saldaus buvo tikras išbandymas. 

REKLAMA
REKLAMA

„Būdavo taip, kad po treniruotės atvažiuoji namo ir žinai, kad reik baltymų, nusiperki varškės, liesos aišku, ir galvoji – reik kažkaip suvalgyt. Pirmą, antrą, trečią vakarą suvalgai, vėliau negali jau žiūrėti, ir pradedi galvot kuo skaninti“, – prisimena sportininkė Silvija Sviatlovičiūtė.

REKLAMA

Mergina pasakoja netrukus radusi išeitį – produktus be pridėtinio cukraus, su saldikliais. Pasak Silvijos, jai tai buvo tikras išsigelbėjimas. Netrukus tą įrodė ir sporto rezultatai.

„Tik kai atradau cukraus pakaitalus, prasidėjo mano kelionė į sportą ir į rezultatus, ir pasidarė tiesiog lengviau. Tu kiekvieną dieną visur matai parduotuvėj – begalė bandelių, saldumynų, visko norisi. Bet supranti, kad tai kenkia figūrai“, – sako S. Sviatlovičiūtė.

Mergina pabrėžia – visur reikalingas saikas. Valgydami daug net tokių saldumynų, žmonės viršys kalorijų kiekį, ir jokių gerų rezultatų nepasieks.

REKLAMA
REKLAMA

Papildų sportininkams parduotuvės direktorius sako, kad paklausa produktams be cukraus bei su mažesniu kalorijų kiekiu atsirado dar prie 5 metus, tačiau tada tokių prekių nusipirkti ateidavo vien sportininkai, kurie laikydavosi griežtų dietų, ruošėsi varžyboms ir cukraus valgyti negalėjo, o pasmaližiaut norėjo.

„Kiekvienas madas diktuoja profesionalūs sportininkai, žmonės juos seka soc. tinkluose, domisi. Turintis gražų kūną žmogus įdeda ką naudoja, ir jau jį seka tie žmonės, kurie nesilaiko griežtų dietų, bet nori paragauti bekalorį produktą“, – teigia „Papildų pasaulio“ direktorius Nerijus Matačinskas.

Tad, anot pašnekovo, becukris maistas greitai populiarus tapo ir tarp žmonių, kurie tiesiog nori lieknėti, arba vartoti mažiau cukraus. Esą tų žmonių ateina vis daugiau, becukrius produktus jie išgraibsto akimirksniu, tad verslininkui teko didinti ir asortimentą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mados, tendencijos, jos auga, tas kiekis, asortimentas, kai mes pradėjom jais prekiaut, buvo labai siauras, o dabar jų yra tiek, kad galėtume visą parduotuvę apstatyt vien tik dietiniais padažais, papildais, batonėliais. Ir saldainius, ir nutelas, ir vaflius net be cukraus, kur skonis kaip paprastų vaflių“, – kalba N. Matačinskas.

Tai, kad lietuviai produktų, kuriuose nėra pridėtinio cukraus perka vis daugiau, sako ir ekologiškų prekių parduotuvių tinklo atstovė.

„Tą siejame su sveikesnio gyvenimo būdo populiarėjimu, ir vis labiau populiarėjančia ketogenine mityba. Šioje mityboje negali būt cukraus, tai klientai ateina, ieško, prašo, formuoja poreikį. Becukrių produktų asortimentą per pastaruosius keletą metų išplėtėme du kartus“, – tvirtina „Livin“ atstovė Agnė Jakubonė.

REKLAMA

Tad, vengiantys cukraus, šiandien parduotuvių lentynose gali nusipirkti įvairiausio šokolado ir pavyzdžiui, sausainių, su natūraliais saldikliais, arba su dirbtiniais. Tačiau, anot Vilniaus universiteto medicinos fakulteto profesoriaus, mitybos specialisto Rimanto Stuko, saldikliai smaližiams nėra panacėja, mat nei cukraus, nei jo pakaitalo – dirbtinių saldiklių, tokių kaip – eritritolis, sacharinas, maltitolis, ksilitolis– daug valgyti negalima. 

„Tai nėra palanku svaikatai, ir reikia turėti minty, kad kiekvienas dirbtinis saldiklis yra visgi potencialus kancerogenas, mutagenas, gali veikti toksiškai, ir tokių maisto produktų valgyti daug nerekomenduotina, ir dažnai valgyti maistą, kurio sudėtine yra sintetinių, dirbtinių saldiklių tikrai nereikėtų. Aišku, yra ir tokių cukraus pakaitalų, kurie irgi suteikia saldų skonį, kurie yra natūralus, pvz., Stevija, bet jie ne visur tinka“, – aiškina mitybos specialistas Rimantas Stukas.

Tad profesorius pataria visų pirmą atsižvelgti į suvalgomų saldėsių kiekį. Valgant saikingais, retkarčiais galima suvalgyti ir šokolado su saldikliu, o kartais net įprasti torto, tik nedidelį gabaliuką. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų