REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prasidėjusi vasara įpūtė šviežio gūsio į miesto turgavietes – čia jau prekiaujama šiemet užaugintomis daržovėmis ir uogomis. Dar prieš keletą savaičių turguje vyravusias lenkiškas braškes pakeitė užaugintos Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA

Brangios uogos

Nors jų kilogramas kainuoja apie dešimt litų – pora litų daugiau nei atvežtinės, tačiau perkamos ne ką prasčiau.

REKLAMA

Darbo aikštėje esančiame turguje „Tau, žemdirby“ sutikta braškių prekiautoja iš Kėdainių rajono, norėdama įrodyti, kad klientai nėra apgaudinėjami, atsivežė keletą braškių, persodintų į vazonėlius.

„Taip norime įtikinti savo klientus, kad parduodame tikrai lietuviškas braškes. Prekyba skųstis negalime – viską, ką atsivežame, parduodame. Šiemet derlius mažesnis, uogos menkesnės. Visa tai dėl nepastovių orų – vieną dieną karšta, o kitą – šalta. Liūtys žemę suplūkė, tai braškėms nepatinka, todėl nėra gero derliaus“, – pasakojo Jovita Stankevičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Braškių augintoja prognozavo, kad sezono įkarštyje uogos pigs, tačiau abejojo, ar pasieks praėjusių metų mažiausias kainas.

Užaugo po danga

Pasivaikščiojus ir labiau pasidomėjus braškių pardavimu paaiškėjo, kad pirmosios uogos užaugintos po dirbtine danga.

Prekiautojai teigė, kad prinokusiųjų lauke dar teks palaukti, kol pagerės orai.

Katinų kaimo ūkininkė tvirtino, kad gausaus braškių derliaus Lietuvoje nebus, o kol kas geriausiai sekasi uždirbti iš šviežių daržovių.

„Po plėvele auginam, pagrindinės braškės dar neprasidėjo. Praėjusiais metais kilogramas šių uogų kainavo apie penkis šešis litus. Šiemet uogienojai menkai žydėjo, todėl braškių daug nebus. Nesame stambūs ūkininkai, auginame tam, kad šiek tiek prisidurtume pinigų. Nieko nesamdome – patys parduodame. Dabar paklausiausi svogūnai, salotos, krapai, burokėliai su lapais, ridikėliai. Populiarūs ir špinatai“, – noriai kalbėjo Katinų kaimo gyventoja Marytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šalia prekiautojų braškėmis įsikūręs panevėžietis Kęstutis pirkėjams siūlė įsigyti šviežių žemuogių. Vyras patikino, kad tai tikrai laukinės uogos, o jų rinkti važiuojantis net į Zarasų rajoną,

„Galiu garantuoti – skinu žemuoges pats ant Zarasų rajono kalniukų. Savaitgaliais uogauti važiuoju vienai ar dviem dienoms. Nors žemuoges atvežu nebe pirmą kartą, bet iki tol pats niekada nepardavinėjau. Anksčiau tai darydavo viena moteris. Man daug lengviau žemuoges rinkti, nei jas pardavinėti“, – prisipažino kvapių miško uogų prekiautojas Kęstutis.

REKLAMA

Už nedidelę žemuogių stiklinę jis prašė keturių litų.

Agurkų augintojų sumažėjo?

Į žemdirbių turgų savo užaugintą derlių atvežantys ūkininkai šiemet brangiau nei praėjusiais metais parduoda ir agurkus. Jų kaina svyruoja nuo dviejų su puse iki trijų litų, nors pernai kainavo litu mažiau.

Ne tik braškėmis, bet ir savo užaugintais agurkais prekiaujanti J.Stankevičienė teigė, kad šių daržovių kainą lemia ne gamta, o paklausa ir konkurencija.

„Agurkų derliui orai nedaro didelės įtakos, nes auginami šiltnamiuose. Šiemet agurkai brangesni, jų kaina priklauso nuo paklausos. Nebėra tiek augintojų, kiek jų būdavo pernai. Vienu metu visi augino šias daržoves, todėl kainos buvo smarkiai kritusios“, – paaiškino J.Stankevičienė.

REKLAMA

Ūkininkė mano, kad sumažėjusį agurkų augintojų skaičių nulėmė ir sunkmetis.

„Daug augintojų išvažiavo gyventi ir dirbti į užsienį. Kainos nedidelės, pats ūkininkas daug agurkų parduoti negali. Tačiau atiduodamas perpardavinėtojams patirs nuostolį, nes jie atskaičiuoja tik pusę sumos, kurią gauna pardavę. Žmonėms neapsimoka auginti, juk investicijos didžiulės. Turi pirkti vinis, plėvelę, o ši yra labai brangi“, – verslo ypatumus aiškino J.Stankevičienė.

Ūkininkės teigimu, pastatyti šiltnamį kainuoja keletą tūkstančių litų, todėl pirmais metais investuotos lėšos neatsiperka, naudą agurkų augintojai pradeda justi po poros metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Turguje vis dar karaliauja lenkiški pomidorai, jų kilogramas kainuoja apie tris su puse, keturis litus, tačiau po truputį atsiranda ir lietuviškų daržovių. Jos brangesnės apie pusantro lito.

Žemdirbių turguje savo sūnaus užaugintomis daržovėmis prekiaujantis Juozas Daubaras iš Radviliškio rajono teigė, kad labiau apsimoka patiems auginti ir parduoti daržoves nei pasitelkti perpardavinėtojus.

Itališkos bulvės

Vasaros pradžioje brangūs ne tik šviežios uogos ir daržovės. Auga ir pernykščio derliaus daržovių kainos.

REKLAMA

Dešimt kilogramų praėjusių metų bulvių dabar kainuoja litu ar dviem daugiau nei prieš keletą savaičių. Pardavėjai teigia, kad daržovės pabrangsta ir todėl, kad jas reikia atrinkti rankomis.

„Darbo daug. Šiuo metų laiku jau būna daug sugedusių bulvių, jas reikia kruopščiai peržiūrėti. Kiekvieną bulvytę apčiupinėju“, – pasakojo nenorėjusi prisistatyti pardavėja.

Šalia šviežiomis bulvėmis, atvežtomis iš Graikijos ir Italijos, prekiaujanti panevėžietė Zita Morkūnienė tikino, kad užsienietiškas daržoves lietuviai šiais laikais jau vertina ne taip skeptiškai, kaip prieš dešimtmetį.

REKLAMA

„Pirkėjams įdomu, ar bulvė vandeninga, sukrenta ar kieta – kaip daugelis mūsų bulvių. Tenka papasakoti, kad bulvę ragavai, nupasakoti jos skonines savybes. Kai kurie nusiperka po pusę kilogramo pabandyti, kitą dieną ateina ir pasako, kad bulvės jiems patiko. Šviežios lietuviškos bulvės nuo itališkų ar graikiškų niekuo nesiskiria. Nežinau, ar jos tiktų cepelinams, – nesu bandžiusi, bet šio patiekalo nepagaminsi ir iš lietuviškų šviežių bulvių“, – tikino Z.Morkūnienė.

Medus per brangus

Žemdirbių turguje jau galima aptikti ir šviežio medaus, jo kilogramas kainuoja 18 litų.

Bičių produktu prekiaujanti panevėžietė Regina teigė, kad medaus jai atvežantis bitininkas žentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Panevėžyje medus nėra brangus. Girdėjau, kad Vilniuje jis pardavinėjamas už 25 litus. Medų bitės neša iš Žaliosios girios – netoli Vabalninko, Biržų rajone. Žentas bitininkauja, o aš bičių bijau labiau nei šuns. Šunį galiu prisivilioti, o bitei duodu per galvą“, – juokavo moteris.

Ji teigė ta pačia kaina, kaip ir šviežią, parduodanti praėjusių metų medų.

Tai išgirdusi ir į pokalbį įsiterpusi viena panevėžietė pasipiktino, kad medus per brangus.

„Nesąmonė – šviežias yra šviežias, jis yra brangiausias, dar žiemą dešimt litų už kilogramą mokėdavau, dabar parduokite pigiau“, – mokė pardavėją klientė.

REKLAMA

Tačiau medaus prekiautoja neatlyžo – teigė, kad didesnę kainą lėmė tai, jog žiemą išmirė daug bičių.

„Penkiasdešimt procentų bičių išnyko dėl šaltos žiemos – taip nutiko ne tik Biržų rajone, bet ir Pasvalio. Šiemet pigesnio medaus nebebus, – pareiškė Regina. – Žmonės ieško pigesnio, nes mano: jeigu jau yra šviežio medaus, pernykštis turėtų pigti.“

Nors daugelio daržovių kainos šiemet yra didesnės nei praėjusiais metais, tačiau tai nė motais čia užsukantiems miestiečiams.

Panevėžietė Monika prisipažino, kad apsipirkti turguje yra nepalyginti maloniau nei prekybos centre.

REKLAMA

„Puiku gauti tikrai šviežias daržoves, didelis pasirinkimas, be to, galima pasiderėti. Ir tiesioginis bendravimas, kurio dabar taip trūksta, taip pat maloni apsipirkimo dalis. Aišku, malonu žinoti, kad paremi vietinius ūkininkus, daržininkus“, – turgaus privalumus vardino panevėžietė.

Mantas Tomkūnas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų