REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
59
„Maisto kelias“  (nuotr. Tomas Foto)

Po egzotinius kraštus kartu su bičiuliu Leonardu Pobedonoscevu keliavęs aktorius Audrius Bružas gali pasidžiaugti ragavęs ne vieną gurmanišką patiekalą. Draugai drąsiai neria į kulinarinių skonių paieškas ir nedvejodami ragauja troškintus šikšnosparnius, pūdytą ryklį, buliaus sėklides, keptus skorpionus ir kitus egzotinius delikatesus.

59

Po egzotinius kraštus kartu su bičiuliu Leonardu Pobedonoscevu keliavęs aktorius Audrius Bružas gali pasidžiaugti ragavęs ne vieną gurmanišką patiekalą. Draugai drąsiai neria į kulinarinių skonių paieškas ir nedvejodami ragauja troškintus šikšnosparnius, pūdytą ryklį, buliaus sėklides, keptus skorpionus ir kitus egzotinius delikatesus.

REKLAMA

Šį kartą gurmaniškos naujienos keliautojus pasitiko ir Marijampolėje, kurioje Leo su Bružu degustavo lietuvių auginamus ir ruošiamus džiovintus svirplius.

Madagaskaro salą ir Meksiką kartu išmaišę aktoriai Audrius Bružas ir Leonardas Pobedonoscevas jau visą vasarą įnirtingai naršo gimtąjį kraštą. Kartu su TV3 televizijos projektu „Maisto kelias“ po Lietuvą keliaujantys ir geriausias kulinarinio turizmo vieteles atrandantys laidos vedėjai, apsilankę Marijampolėje, sulaukė gurmaniško siurprizo.

Marijampolės kempinge Leonardą ir Audrių pasitiko „Della Taste“ svirplių augintojai, kurie šiuos vabzdžius džiovina ir ruošia iš jų unikalius užkandžius bei miltus. Žiogus, skruzdėles, svirplius ar kitus vabzdžius daugelis pasaulio virtuvių pripažįsta kaip svarbų mitybai baltimų šaltinį, kuriame gausu skirtingų aminorūgščių, geležies, kalcio, vitaminų ir skaidulų. Tokį vabzdžių valgymą mokslininkai yra net pavadinę entomofagija, tačiau vakarų virtuvė vabzdžius vis dar laiko tabu.

REKLAMA
REKLAMA

„Kelionių metu po egzotines šalis tikrai teko ne kartą ragauti vietinės virtuvės delikatesų, tokių kaip pūdytas ryklys, banginio mėsos troškinys, kepti skorpionai, kobros užpiltinė, krokodiliena, bebro uodegos ar net buliaus sėklidės. Lankantis Suvalkijoje mus taip pat pasiekė gurmaniški skoniai – džiovinti svirpliai. Jie yra paruošti su įvairiais prieskoniais, todėl skonis primena traškučius ar riešutus ir yra puikus bei sveikas užkandis ar pagardas salotoms“, - pasakoja Audrius Bružas.

REKLAMA

Tolimoje Balio saloje ramybę ir antruosius namus atradęs Audriaus kolega Leonardas Pobedonoscevas taip pat yra atviras kulinarinėms avantiūroms. Marijampolėje ragaujant svirplius, vedėjų laukė netradicinis jų derinys – ledai, pagardinti džiovintais svirpliais.

„Kelionėse esame su Audriumi ragavę troškintą šikšnosparnį, nors mums iš pradžių sakė, kad tai žuvis. Na, o Marijampolėje pamačius stalą, nukrautą džiovintų svirplių produktais, nustebau, nesuprasdamas kur esu – Marijampolėje ar Azijos glūdumoje. Išgirdęs, jog pavaišins dar ir netradiciniu deriniu ledais su svirpliais – išvis likau suglumęs, tačiau rezultatas ir skonis paliko gerus įspūdžius“, - tvirtina Leonardas.

REKLAMA
REKLAMA

Trečioji Leonardo ir Audriaus kelionė – po Suvalkijos lygumas

Šį šeštadienį, TV3 televizijos eteryje tęsis kulinarinio pažinimo ir kelionių laida „Maisto kelias“. Jos vedėjai, nutrūktgalviai aktoriai Leonardas Pobedonoscevas ir Audrius Bružas leisis jau į trečiąją kelionę – šį kartą po Suvalkijos lygumas. Juodu kelionės rytą pradės tradiciškai, vasaros rezidencijoje „Eglės sanatorijoje“ Druskininkuose ir prasieis visus

organizmo taškus stimuliuojančiu pėdų masažo refleksoterapiniu taku. Šių basų pėdų potyrio aktorių duetui tikrai prireiks, mat trečiosios kelionės tikslas – lygumos, pietvakarių Lietuva. Nieko nelaukę jie pajudės Marijampolės link su viltimi dar geriau pažinti Suvalkijos regioną ir atvykę į Marijampolę garsiajame Kačių kiemelyje iš karto susitiks su Marijampolės turizmo ir verslo informacinio centro „SMART Marijampolė“ vadove Ieva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų mieste turime legendą, jog Marijampolės įkūrėja grafienė Pranciška Butlerienė labai mylėjo kates. Todėl apsilankius Kačių kiemelyje būtina paglostyti čia esančias kačių skulptūras, mat jos pildo norus. Perspėju, jog tik ne finansinius“, - keliautojams pasakos Ieva Vizgirdienė.

Linksmieji nuotykių ieškotojai čiups žemėlapius ir, stoję ant paspirtukų, prasilėks Marijampolėje nutiestais dviračių takais. Šiek tiek praalkę Audrius su Leonardu aplankys ir pačiame centre įkurtą restobarą „KamBARys“, kuriame pasimėgaus pikantiškais užkandžiais, visoje Marijampolėje garsėjančiomis pačių baro savininkių marinuotomis alyvuogėmis ir kitais kulinariniais šedevrais.

REKLAMA

„Mes čia užbėgome, kaip senais gerais laikais kambariokai užbėgdavo pas kambariokes“, - jaunystės prisiminimais dalinsis Audrius.

Visgi nebūtų šie „Maisto kelio“ vedėjai savimi, jeigu neužsibrėžtų tikslo rasti ir geriausias vasaros lauko pramogas. Jiems vietiniai papasakos apie Marijampolės kempingą, kuriame vos tik atvykę vedėjai išmėgins vandens pramogas, prasilėks motoroleriais, pažais tinklinį bei susipažins su vietiniais maisto verslais. Vienas jų – grilio patiekalų vagonėlis „9 metrai skonio“, kuris palepins gardžia, ką tik iš kepsninės ištraukta plėšyta kiauliena, minkšta vištiena ir krevečių iešmeliais.

„Pavadinimą galvojome ilgai, tačiau kai įsigijome maisto vagonėlį, jį išsimatavome ir pamatėme, kad jis yra lygiai 9 metrų ilgio. Jis nepririša prie nieko, intriguoja, galime atvažiuoti į bet kurią Lietuvos vietą, svarbu kad tik būtų kelias kaip“, - laidoje pasakos verslo savininkas Alfonsas Vaidas Markevičius.

REKLAMA

Kitas unikalus atradimas Marijampolėje – džiovinti svirpliai, kuriais Leo ir Bružą pavaišins „Della Taste“ ir „Suvalkijos svirplių“ įkūrėjai. Šis gurmaniškas delikatesas – tikras ateities maistas ir puikus baltymų šaltinis. Na, o egzotinių skonių ištroškę keliautojai dar turės progą paragauti ir neeilinio derinio – ledų su svirpliais.

„Viską darome patys ir čia pat Marijampolėje įsisteigėme fermą. Daug dirbame norėdami išsiaiškinti, kaip tinkamai užauginti tuos svirplius, kaip išgauti maksimalų baltymų kiekį. Šie vabzdžiai itin jautrūs bakterijoms, ligoms, todėl juos auginti reikia atsakingai, laikytis švaros. Tu negali nueiti pas svirplius, jeigu jauti peršalimo simptomus“, - svirplių auginimo subtilybes atskleis Greta ir Vaidas Budreikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paragavę neragautų skonių bičiuliai keliaudami užmatys nusidriekusius pluoštinių kanapių laukus. Prisiminę, jog iš jų sėklų išgaunamas aliejus, itin naudingas žmogaus organizmui, Leo ir Bružas susipažins su vietiniu verslu „Jorùs“ bei jo gaminamais produktais iš kanapių.

„Dėliojame po truputį žingsnius ir užsienyje, mat keičiasi žmonių požiūris ir supratimas, labiau atsižvelgiama į sveikos gyvensenos principus. Lietuviai taip pat atsigręžia į tai, mat augalinės kilmės baltymai, išgaunami iš kanapių sėklų, atranda savo klientą ir keičia tą chemiją natūraliais produktais“, - laidoje pasakos viena iš „Jorùs“ įkūrėjų Ieva Stankevičiūtė.

REKLAMA

Pažinę Marijampolės regioną „Maisto kelio“ vedėjai pajudės į Šakius, bet prieš tai susitiks su „Kamado Bono“ kepsninių meistru Robertu, kuris bus paruošęs ypatingą Zanavykų ragaučių ir palepins keliautojus to krašto vietiniais patiekalais. Prisikimšę pilvus Audrius su Leonardu patrauks link Šakių rajono Poniškų privilegijų kraštą, kur jų jau lauks plačiai vartus atvėręs Zyplių dvaras ir jų naujiena – bekontaktis viešbutis renovuotame dvaro oficinos pastate.

„Šis dvaras 1806 metais Augustui Poniatovskiui atiteko už nuopelnus Napoleono kare. Iš pradžių jis buvo vieno aukšto klasicistinio stiliaus ir tik vėliau atkurtas į neobarokinį stilių. Oficinoje įkurtas viešbutis yra netradicinis, turintis net tris skirtingus įėjimus. Oficina yra buvęs tarnų pastatas, tačiau juose dvarininkai priimdavo ir svečius“, - dvaro istorija ir paslaptimis dalinsis viešbučio „Zyplių dvaro oficina“ ir Zyplių dvaro virtuvės restorano „Kuchmistrai“ vadovė Jolita Briedė.

REKLAMA

Būtent dvaro virtuvės restorane praalkusius vedėjus pasitiks ir pats kuchmistras, paruošęs ir stalą nukrovęs kulinarinėmis gėrybėmis ir dvaro virtuvės šedevrais, savo receptūromis menančius net LDK laikus.

„Restorane puoselėjame XIX a. virtuvę, tą baroko laikotarpį, kuomet buvo naudojama daug prieskonių, žvėrienos. Su naujuoju meniu linkstame link laukinės gamtos, jog tiek desertai, tiek užkandžiai ir, žinoma, pagrindiniai patiekalai būtų paruošti iš to, ką galima užsiauginti pačiam“, - pasakos restorano „Kuchmistrai“ šefas Artūras Rakauskas.

Kelionei einant į pabaigą duetas užsuks į Kidulių kaime veikiančią vyninę „Vilkenta“, kur susipažins su vyndarystės tradicijomis, ilgamečio, iš kartos į kartą perduoto amato paslaptimis ir paragaus paties Kastyčio Kerbedžio apdainuoto pienių vyno.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pats augau šalia vyndarių, nuo pat mažų dienų bėgiojau į skverną įsikibęs, mačiau kaip yra gaminamas vynas ir kartu to mokiausi. Pirmoji senelio pamoka buvo sudėtinga, nes jeigu tą dieną supykdavau, žinodavau, kad tris dienas senelis manęs į rūsį nesives, nes vynas nemėgsta blogų emocijų“, - savo istorija ir amato paslaptimis dalinsis vyndarys Juozas Vilkenis.

Po tokios turiningos ir įspūdžių kupinos ekskursijos po Suvalkijos kraštą Leonardui ir Audriui beliks pavargusius raumenis atpalaiduoti „Eglės sanatorijos“ vertikalios vonios gydomojoje procedūroje.

Žiūrovų pamėgta kulinarinių kelionių po Lietuvą laida „Maisto kelias“ sėkmingai pradėjo ketvirtąjį sezoną. Prie laidos vairo stojusių užkietėjusių keliautojų, egzotinius kraštus skersai ir išilgai išmaišiusių charizmatiškų ir humoro jausmo nestokojančių bičiulių Audriaus Bružo ir Leonardo Pobedonoscevo širdys ištroškusios nuotykių. Jų gausu ne tik užsienyje, bet ir gimtojoje Lietuvoje, tad vyrai pasiryžę tai įrodyti!

„Maisto kelias“ – šeštadienį, 9:30 val. per TV3 televiziją!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų