REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pavasaris įpusėjo ir anykštėnai jau skanauja pirmąsias lietuviškas braškes, o jau kitą savaitę pirmosios lietuviškos uogos pasieks ir prekybos vietas. Tiesa, šiais metais dėl saulės stokos derlius kiek vėlyvesnis.

Pavasaris įpusėjo ir anykštėnai jau skanauja pirmąsias lietuviškas braškes, o jau kitą savaitę pirmosios lietuviškos uogos pasieks ir prekybos vietas. Tiesa, šiais metais dėl saulės stokos derlius kiek vėlyvesnis.

REKLAMA

Augintojai tvirtina, kad šiemet užauginti ankstyvąsias braškes atsiėjo gerokai brangiau nei pernai. O kainos esą turėtų išlikti panašios kaip pernai. Už kilogramą pirmųjų braškių ūkininkas tikisi gauti 8 eurus. Tačiau kiek pirkėjai mokės už braškes skirtingose vietose, priklausys ir nuo prekybininkų.

Darbuotojai atsargiai skina jau gerokai įraudusias uogas. Tai pirmosios šiųmetės braškės anykštėnų šiltnamiuose.

„Šiai dienai turim tik paragavimui, bet derlius laukia tikrai gausus, gražus, skanus“, – sako brigadininkė Vaiva Kiaušienė.

REKLAMA
REKLAMA

Broliai Juškos Anykščių pašonėje pirmieji Lietuvoje užaugina braškes. Tiesa, šiemet, uogų derlius kiek vėlyvesnis.

„Nes pavasaris buvo tamsus, mes jas truputį vėliau pakėlėme. Grubiai 10 dienų turbūt vėliau bus braškė, bet manau vis tiek mes būsim pirmi Lietuvoj. Žiūrint mūsų akimis, kitą savaitę jau didesnis derlius prasidės. Pradėsim tonom skinti“, – tvirtina agronomas Alvydas Tamošiūnas.

REKLAMA

Pasak žinovo, sulaukti braškių vos įpusėjus pavasariui, pavyksta sukūrus uogoms palankias sąlygas augti, o vėliau ir sirpti.  

„Yra technologija olandiška, jas laiku pakelti, laiku suteikti poilsio valandas, gerai prižiūrėti, apsaugoti nuo ligų, apsaugoti nuo kenkėjų. Klimato visi reikalai, drėgmė, temperatūros. Ir pagalba iš aukščiau, kad saulės būtų ir visa kita“, – aiškina A. Tamošiūnas.

Jei orai bus palankūs, neužpuls ligos, šiais metais anykštėnai iš hektaro tikisi priskinti maždaug 50 tonų pavasarinio braškių derliaus.

REKLAMA
REKLAMA

„Uogos kokybė gera, viskas klostosi lyg tai sėkmingai ir norėtume gauti apie 8 eurus už kilogramą“, – kalba ūkio bendrasavininkas Valdas Juška.

Už panašią kainą, pasak augintojo, pirmąsias braškes pardavė ir pernai. Nors užauginti jas šiemet atsėjo gerokai brangiau.

„Šiemet brangiau braškę užauginti todėl, kad viskas brango, kas liečia energetiką, 2 kartus, žmonių atlyginai kilo“, – aiškina V. Juška.

Augintojai paaiškina ir kodėl jų pirmosios braškės turi savo kainą.  

„Tos braškės, kurias mes auginam, jos yra atitinkamos veislės, jos labiau lepios, bet jos turi ir kvapą, ir skonį“, – tvirtina V. Juška.

Įprastai anykštėnai braškes šiltnamiuose išskina iki prasidedant didžiajam braškių sezonui Lietuvoje. Dar vieno derliaus šiuose šiltnamiuose augintojai sulaukia rudenį.

tv3.lt

Nors ir milijoną, pernai
Nors ir milijoną, pernai
net nebepirkau, prabangos uogos.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų