REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tikrų kavos mėgėjų neatbaido nei tiesiog akyse kylančios kavos kainos, nei prieštaringi vertinimai apie jos naudą bei poveikį žmogaus sveikatai. Tam jie turi ne vieną svarų argumentą ir net buriasi į vienminčių klubus. Štai ką sužinojome ypatingos kavos mėgėjų klubo – „Kavariumo“ atidaryme.

Tikrų kavos mėgėjų neatbaido nei tiesiog akyse kylančios kavos kainos, nei prieštaringi vertinimai apie jos naudą bei poveikį žmogaus sveikatai. Tam jie turi ne vieną svarų argumentą ir net buriasi į vienminčių klubus. Štai ką sužinojome ypatingos kavos mėgėjų klubo – „Kavariumo“ atidaryme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ritualas

Tikra kava tai ne tas paskubomis į darbą besiruošiant išgertas „amerikoniško“ dydžio puodas, į kurį rytais įmetame porą šaukštų kokiame supermarkete pirktos kavos, specialistų vadinamos „lentynine“ kava, ir užpilame verdančiu vandeniu. Tai – daug svarbių sudėtinių dalių. Svarbu – kokia tai kava, koks vanduo, laikas per kurį gėrimas ruošiamas, indas, kuriame gaminame, puodelis iš kurio mėgaujamės gėrimu.

REKLAMA

Violeta Masteikienė, ilgametė „Kavos kultūros dienų“ organizatorė, sako: „Mėgavimasis procesu, kavos pupelių pasirinkimas, susimalimas, užsiplikymas į „tikrą" puodelį – mieli ritualai, kuriems deja, jau imame pristigti laiko. Nors dauguma žinome, kad dėl paruošimo būdo pasikeičia gėrimo skonis. Skubame, o po to stebimės, kad kava pasitaikė neskani“. Kavos žinovai, teigia, kad normalus kavos puodelis, tai 12 gr. nemaltos kavos (sumalus bus šiek tiek daugiau nei du šaukšteliai) į 200 ml puodelį. 2-3 tokie kavos puodeliai per dieną sveikam žmogui tikrai nepakenks. Geriausia, kai kava šviežiai sumalta, užpilta, kaip sakė kavos treneris (pasirodo, yra ir tokių!) Domas Balandis, tiesiog skaniu vandeniu. Malta kava greitai netenka kvapo, sugeria įvairius pašalinius kvapus, todėl malti reiktų tik tiek kavos, kiek vienu metu jos suvartosime. Jeigu pirkome jau sumaltą kavą, ją reikia laikyti neilgai ir sandariame, geriau ne stikliniame, o keraminiame ar metaliniame inde. O paruošti galite, kaip pageidaujate: plikyti ar nuspausti French press pagalba, internete jau galite rasti ir Lietuvoje dar naują kavai gaminti prietaisą – aeropresą.

REKLAMA
REKLAMA

Mitai

Violeta Masteikienė paneigia įsigalėjusį mitą, kad kavą reikia plikyti verdančiu vandeniu, neva kitaip jos nepritrauks. Vanduo turėtų būti ne karštesnis nei 85 laipsniai. Beje, jei gėrimą plikome įprastu būdu, tiesiog užpylę vandeniu, dar keturias minutes jo maišyti nereiktų. Kita klaidinga nuomonė: jei kavą gersi be cukraus, ims graužti rėmuo. Pasak Violetos, jei išgėrus kavos pakilo rūgštingumas, vadinosi, gėrėte prastos kokybės nešviežią kavą, darėtės ją labai stiprią, išgėrėte daugiau nei patartina, o gal tiesiog turite sveikatos bėdų, tokiu atveju, „rūgštu gali pasidaryti net ir įkvėpus oro“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

UAB „Kavos bankas“ direktorius Gražvydas Vilčinskas papasakojo, kad senesnės kavos rūgštelė darosi „pikta“, taigi jai netinka vynui taikoma taisyklė, kuris laikui bėgant, priešingai, tampa geresnis, vertingesnis. O kuo pupelės labiau paskrudintos, tuo kartesnė kava. Beje, verta žinoti, kad kofeino kiekis kavoje nuo jos skonio beveik nepriklauso: kai kada prastoje, vandeningoje kavoje gali būti kofeino daugiau, nei kokybiškoje, gerai išvirtoje. Tai susiję su tuo, jog kofeinas vandenyje ištirpsta anksčiau nei medžiagos, kurios suteikia gėrimui skonį.

REKLAMA

Kofeinas

Kavą geriame ne tik dėl mums patinkančio skonio. Be abejo, žinome, kad dėl joje esančio kofeino (0,6-2,4 %) kava turi tonizuojančių savybių, todėl geriame, tikėdamiesi žvalinančio energetinio efekto. Apie nepageidautinus kofeino poveikius žmogaus organizmui prirašyta nemažai, tačiau mes šįkart kalbame ne apie litrus išgertus kavos, o apie mėgavimąsi geros kavos puodeliu. Todėl visus gąsdinimus tegu pasiskaito tie, kurie maukia kavą kaip vandenį. Saikas reikalingas visur. Pasakysime tik tiek, kad nepaisant anksčiau tokios populiarios nuomonės, kofeinas niekaip neveikia kraujospūdžio. Po to, kai žmogus išgeria gėrimo su kofeinu, jis tampa žvalesnis, kyla noras daugiau judėti, be to, būna dėmesingesnis. Domas Balandis, jau trečius metus padedantis žmonėms atrasti tikrą kavą, papasakojo, kad kofeinas žmogų veikia 3-4 valandas, tad rytinio kavos puodelio, kuris padės žvaliam sulaukti pietų, tikrai pakanka. Žinoma, jis nesiūlo gerti kavos „ant tuščio skrandžio“. Kava ne tas gėrimas, kurio virškinimu turėtų užsiimti mūsų tik prabudęs organizmas. Bet papusryčiavę ir šiek tiek lukterėję, drąsiai mėgaukitės. Tik neužgėrinėkite maisto kava! Ne vien dėlto, kad taip neįvertinsite gėrimo savybių, bet dar ir dėl to, kad kofeinas visgi gali sutrikdyti normalų virškinimą, skrandyje gali prasidėti rūgimo ir puvimo procesai.

REKLAMA

Žvėrelis, kuris tuštinasi „aukso vertės kava“

„Kavariumo“ susitikime didelio susidomėjimo ir ovacijų sulaukė brangiausios pasaulyje laikomos kavos „Kopi Luwak“ degustavimas. Tai kava, kurios kilogramo kaina siekia ir net viršija 1500 Lt, o kavos puodelis gali kainuoti ir 50 Lt. UAB „Kavos bankas“, jau trečius metus suteikiančios galimybę ir mums paragauti tokios kavos, direktorius Gražvydas Vilčinskas papasakojo, kokiu unikaliu būdu, lemiančiu tokią kainą, išgaunama ši kava. Ogi Indonezijoje gyvena sterblinis žvėrelis, vadinamas luvaku, kuris labai mėgsta kavamedžio vaisius. Tai ryškios aromatingos ir saldžios uogos, kurios viduje ir slepiasi žalia kavos pupelė – kitaip sakant, vaisiaus kauliukas. Taigi šis šiek tiek į meškėną su katės kūneliu panašus gyvūnėlis, uogas suvalgo, o kauliuką – pupelę, na patys suprantate, pašalina su išmatomis, gražiai kalbant – ypatingai „ natūraliai“ fermentuoja. Luvakas ne tik atsirenka geriausius kavos vaisius, bet ir perėjusios per jo virškinimo traktą, kavos pupelės praranda kartų skonį. Kaip žmonės susigaudė, kad luvako žarnyno apdorotos pupelės – unikalaus skonio – istorija nutyli. Tačiau dabar gyvūnėlis nebelaipioja po kavamedį ieškodamas uogų: jis turi verslius vadybininkus, kurie pasirūpina, kad jam uogų niekada nestigtų, taigi būtų ir pupelių. Pupelės kruopščiai nuplaunamos ir toliau apdorojamos įprastais būdais bei patiekiamos gurmanams ant stalo. Kava gaunasi tirštoka, stipraus ir sunkiai nusakomo, gaivaus aromato. Jos pagaminama tik iki pusės tonos per metus. Nes „gamybos priemonė“ – žvėrelis, matyt taip pat tegali pagaminti ribotą kiekį „aukso“ vertės pupelių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žalių pupelių ekstraktas lieknėjimui

Kavoje – ne tik kofeinas. Joje dar gausu antioksidantų, o būtent chlorogeno rūgšties, kuri, kaip papasakojo „Kavos banko“ direktorius, leidžia išsaugoti jaunystę, reguliuoja ir kontroliuoja cukraus kiekį organizme ir net, kažkokiu būdu sugeba sumažinti riebalų atsargas, taigi padeda lieknėti. Deja, skrudinant kavą, dalis šių vertingų medžiagų prarandama. Užtat jų gausu žaliose kavos pupelėse iš kurių jau daromas žalios kavos ekstraktas, skirtas norintiems padailinti kūno linijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų