REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
28
Idėja kepti lietuvišką duoną gimė sporto klube: šiandien draugai savo gaminiais džiugina visą Panevėžį (nuotr. V. Černiausko)

Atsitiktinumai mūsų gyvenimuose neretai sukuria gražiausius dalykus. Būtent taip nutiko ir Mariui bei Vaidui. Netikėtai sporto klube susipažinę ir apie mitybą pasikalbėję vyrai ne tik tapo bičiuliais, bet ir verslo partneriais, kurie šiandien džiugina šalies gyventojus rankų darbo duona tiesiai iš Panevėžio. Apie netikėtai užgimusią verslo idėją jiedu papasakos jau šį sekmadienį, TV3 laidos „La maistas“ žiūrovams.

28

Atsitiktinumai mūsų gyvenimuose neretai sukuria gražiausius dalykus. Būtent taip nutiko ir Mariui bei Vaidui. Netikėtai sporto klube susipažinę ir apie mitybą pasikalbėję vyrai ne tik tapo bičiuliais, bet ir verslo partneriais, kurie šiandien džiugina šalies gyventojus rankų darbo duona tiesiai iš Panevėžio. Apie netikėtai užgimusią verslo idėją jiedu papasakos jau šį sekmadienį, TV3 laidos „La maistas“ žiūrovams.

REKLAMA

Kaip laidoje pasakos Vaidas, jo močiutė kepdavo duoną pagal senovinį receptą be cukraus. Šį receptą ilgai saugojo Vaido mama, o kai perdavė jį sūnui, moteris tikėjosi, kad kažkada ateis diena, kai močiutės receptas ir vėl bus prisimintas.

Pasirodo, ji neklydo. Prieš gerą dešimtmetį Vaidas netikėtai sporto klube susipažino su Mariumi, o užsikalbėję apie sveiką mitybą, jiedu palietė ir duonos temą bei tai, ko rinkoje šiuo metu trūksta. Netrukus draugais tapę vyrai šį Vaido močiutės duonos receptą pabandė atkartoti. O pavaišinę draugus bei artimuosius, sulaukė begalės pagyrų. Tapo aišku – bandyti savo jėgas šiame versle yra būtina.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, būta ir sunkumų, ir bemiegių naktų. O ypač tada, kai savo duoną jiedu nusprendė pristatyti Panevėžio mugėje. Marius taip stengėsi iki renginio ištobulinti duonos receptą, kad į kepyklą važiuodavo ne tik rytais ir vakarais, bet kartais joje netgi nakvodavo. „Galiausiai mugei duoną jis iškepė tiesiog puikiai“, – kolegai pagyrų negailės Vaidas.

REKLAMA

Anot Mariaus, paruošti duoną nuo pradžios iki galo užtrunka maždaug pusantros paros. Negana to, iki šiol kartu su bičiuliu jie viską stengiasi daryti tik rankomis.

„Visos miltų partijos būna skirtingos, tačiau ranka viskas jaučiasi geriau – tiek tešlą minkant, tiek ją maišant. O juk maišyklės viską daro be jausmo“, – sakys Vaidas, o Marius pridės, kad tikros naminės duonos tešlos su maišykle nė nebūtų įmanoma išmaišyti, mat ji yra ypač sunki.

Lietuvišką duoną, padedamas Mariaus, bandys iškepti ir laidos vedėjas Gian Luca Demarco. O vėliau parodys puikaus ir sotaus sumuštinio su jautiena ir burrata sūriu receptą.

REKLAMA
REKLAMA

Norėdami pasigaminti šį sumuštinį namuose, pirmiausiai įkaitintoje keptuvėje ištirpdykite ghee sviestą. Tuomet sudėkite jautienos pjausnius ir po kelias minutes pakepkite juos iš abiejų pusių. Mėsai iškepus, suvyniokite ją į foliją ir palikite pastovėti 10  minučių.

 

Tuomet paruoškite sumuštiniams reikalingą pagardą – susmulkinkite šviežią mairūną, kelias skilteles česnako ir sudėkite viską į keptuvę. Vėliau pridėkite pistacijų ir vėl viską lengvai pakepinkite.

Paruošus visus ingredientus, galite pradėti formuoti sumuštinius. Tam pirmiausiai ant duonos riekelės užtepkite garstyčių ir užberkite susmulkintą raudonąjį svogūną. Burratą pagardinę druska ir pipirais, ją supjaustykite ir uždėkite ant jau pradėto ruošti sumuštinio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ant viršaus papildomai sudėkite saulėje džiovintus pomidorus ir griežinėliais pjaustytą jautieną. Galiausiai sumuštinius Gian Luca dar siūlys papuošti čili pipiru ir keptuvėje paruoštu pistacijų, mairūno ir česnakų mišiniu.

Lietuviškos duonos paslaptys ir gardus sumuštinių receptas – laidoje „La maistas“, sekmadienį, 9.30 val. per TV3!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų