REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nepaisant sveiko ir skanaus maisto reputacijos, mokslininkai nustatė, kad valgant ūkiuose augintą lašišą gali padidėti rizika susirgti vėžiu.

Nepaisant sveiko ir skanaus maisto reputacijos, mokslininkai nustatė, kad valgant ūkiuose augintą lašišą gali padidėti rizika susirgti vėžiu.

REKLAMA

„Cancer Research UK“ duomenimis, sveikesnė mityba gali užkirsti kelią vienam iš 20 vėžio atvejų. Tai, ką valgome ir geriame, gali paveikti mūsų sveikatą įvairiais būdais, todėl dažnai mums sakoma apriboti kaloringo maisto, saldžių gėrimų ir perdirbtos mėsos vartojimą. Vis dėlto, nors sveikai maitindamiesi galite sumažinti vėžio augimo greitį, turėtumėte gerai pagalvoti, ką valgote, rašo mirror.co.uk.

Vienas iš maisto produktų, galinčių kelti pavojų, yra lašiša – maistas, reklamuojamas kaip sveikas pasirinkimas dėl didelio omega riebalų rūgščių kiekio. Ši plačiai žinoma nauda sveikatai yra deklaruojama, neatsižvelgiant į tai, ar žuvys buvo sugautos gamtoje, ar augintos ūkiuose.

Kokia lašiša didina riziką?

Susirūpinimą kelia ūkiuose auginama lašiša, kuri, ekspertų nuomone, gali būti susijusi su padidėjusia prostatos vėžio rizika. Remiantis leidiniu „Harvard Health“, 2004 metais atliktas tyrimas parodė, kad grupė žmogaus sukurtų cheminių medžiagų, žinomų kaip polichloruotas bifenilas arba PCB, ūkiuose auginamose lašišose buvo iki aštuonių kartų labiau paplitusios nei „laukinėse“ lašišose.

REKLAMA
REKLAMA

Nors šios medžiagos buvo uždraustos jau dešimtmečius, jų pėdsakai dažnai vis dar aptinkami vartojamame maiste. Dėl jų patekimo į aplinką daugiausia kaltos pavojingų atliekų aikštelės, aiškino Aplinkos apsaugos fondas.

REKLAMA

Kadangi tarp ūkiuose auginamų lašišų buvo nustatyti keli užteršimo atvejai, mokslininkai perspėjo, kad valgant šias žuvis gali padidėti rizika susirgti šia klastinga liga. Nustatyta, kad kancerogeniškumo lygis yra ypač didelis britų lašišoje, o pigi išauginta lašiša, kuri dažniausiai dominuoja prekybos centrų lentynose, gali padaryti daugiau žalos nei naudos ją valgančiam žmogui, rašoma žurnale „Science“.

Tyrėjai teigė: „Rizikos analizė rodo, kad ūkiuose išaugintos Atlanto lašišos vartojimas gali kelti pavojų sveikatai, kuris, deja, sumažina teigiamą žuvies vartojimo poveikį“. Atskirame tyrime, paskelbtame kitame žurnale „Environmental Research“, nustatyta: 

REKLAMA
REKLAMA

„Biologinį ir toksinį PCB ir jų metabolitų poveikį iš dalies lemia jų gebėjimas sąveikauti su keletu ląstelių ir branduolių receptorių, taip pakeičiant signalizacijos kelius ir genų transkripciją“.

Norėdami tai patikrinti, jie atliko 58 prostatos vėžio ir 99 kontrolinių grupių tyrimą. Jie nustatė, kad: „Atliekant daugiamatę analizę, vyrų, kurių vidutiniškai chloruoto PCB koncentracija didžiausia, prostatos vėžio tikimybė buvo du kartus didesnė nei vyrų, kurių koncentracija yra mažiausia. Šie rezultatai rodo, kad didesnė PCB koncentracija gali būti teigiamai susijusi su padidėjusia prostatos vėžio rizika“.

Papildomi tyrimai taip pat rodo, kad tai gali sukelti didesnę krūties vėžio riziką. Ilinojaus visuomenės sveikatos departamentas suabejojo šiomis išvadomis:

„Nėra įrodymų, kad PCB tokiais mažais kiekiais, kurie paprastai būna aplinkoje, sukelia vėžį. Tyrimai su žmonėmis, kurie buvo veikiami dideliu PCB kiekiu, neparodė, kad PCB sukelia vėžį“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų