REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pinigų plovimas į Iraną, manipuliacijos palūkanų normomis, už kurias moka vartotojai ir verslo atstovai, netinkamai atimamos nuosavybės teisės iš namų savininkų ir kiti bankų nusikaltimai 2012-iais stambiausioms finansų institucijoms atsiėjo daugiau kaip 10,7 mlrd. JAV dolerių, rašo naujienų portalas CNN.

REKLAMA
REKLAMA

Kai gruodžio mėnesį bankas UBS sutiko JAV valdžiai sumokėti 1,2 mlrd. JAV dolerių už tai, kad manipuliavo tarpbankinėmis palūkanų normomis, LIBOR, buvo pasiektas bankų sumokėtų baudų rekordas. Tačiau į šią sumą įeina tik tos baudos, kurias bankai sumokėjo JAV, neįskaitant dar kelių milijardų, kuriuos tarptautiniai bankai sutiko sumokėti Europos kontrolieriams.

REKLAMA

Daugiau kaip pusė šių baudų susiję su netinkama būsto paskolų išieškojimo praktika. Didžioji dalis iš surinktų baudų bus skirta padėti nuo bankų nukentėjusiems asmenims.

Pavyzdžiui, 1,5 mlrd. JAV dolerių buvo skirta fondui, iš kurio pinigai buvo grąžinami skolininkams, kurių namai buto netinkamai parduoti ar areštuoti. 175 mln. JAV dolerių bauda skirta finansinių paslaugų bendrovei „Wells Fargo“, kuri turėjo padėti smulkiesiems namų savininkams, kuriems buvo suteiktos brangesnės paskolos, nors jie galėjo gauti ir pigesnes tradicines būsto paskolas.

REKLAMA
REKLAMA

Dalis Bernardo Madoffo finansinės piramidės aukų gali tikėtis atgauti prarastus pinigus po to, kai JAV banko „Bank of New York Mellon“ Niujorko valdžiai sutiko sumokėti 210 mln. JAV dolerių baudą už tai, kad priviliojo klientus B. Madoffui.

Beveik pusė šių baudų (daugiau kaip 5 mlrd. JAV dolerių) pateko į valdžios iždą, daugiausiai JAV iždo generalinį fondą. Tarp šių baudų yra 3,2 mlrd. JAV dolerių, kuriuos bankai HSBC, ING ir „Standard Chartered“ sumokėjo už pinigų plovimą į tokias šalis kaip Kuba ar Iranas.

Tarp jų yra ir 1,56 mlrd. JAV dolerių, kuruos sumokėjo bankai UBS ir „Barclays“, manipuliavę LIBOR palūkanų normomis. Taip pat 335 mln. JAV dolerių baudos iš bankų „Deutsche Bank“ ir „Flagstar“, kurie buvo apkaltinti pardavę būsto paskolas prieš tai neperspėję apie skolininkų rizikingumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų