REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

73 balsais „už“, 56 „prieš“ ir 7 parlamentarams susilaikius, Seimas priėmė ateinančių metų biudžetą.

REKLAMA
REKLAMA

Planuojama, kad ateinančiais metais nacionalinio biudžeto pajamos, įskaitant Europos Sąjungos ir kitą paramą, sieks 20 milijardų litų. Tuo tarpu išlaidos bus beveik dviem su puse milijardo didesnės.

REKLAMA

Beveik pusę biudžeto pajamų (virš 8-ių milijardų) žadama gauti iš Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) bei tikimasi, kad daugiau kaip milijardą iš savo pajamų mokesčio sumokės gyventojai. Planuojama, kad maždaug penktadalį visų biudžeto pajamų pavyks surinkti iš akcizo.

Pakeitimai

Dauguma prašymų padidinti finansavimą atmesta, nes finansų ministrė Ingrida Šimonytė nemato galimybės ir tikslo mažinti skolos aptarnavimo išlaidų. Nepritarta siūlymui mažinti valstybės skolinimosi limitą. Dabartinė riba leidžia Vyriausybei skolintis apie 5 milijardus litų.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat neleista daugiau skolintis ir savivaldybėms. Ministrė I. Šimonytė kritikavo savivaldybių fiskalinę drausmę ir nurodė į neišnaudotus resursus.

Kartu atsisakyta padidinti asignavimus Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondui, kurio lėšomis iš dalies kompensuojamas periodinės spaudos pristatymas į kaimo vietoves.

Atmestas siūlymas sumažinti asignavimus Valdovų rūmams, nes ateinančiais metais numatytiems tarptautiniams renginiams reikalingos patalpos, tačiau skirti pinigai Premjero rezidencijos statyboms užbaigti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Finansų ministrė teigė, kad tai – pirmas kartas, kai priimant biudžetą, reikėjo atsižvelgti į Seimo nutarimus sumažinti pajamas. Pasak ministrės, dėl parlamento sprendimo sumažinti akcizus alkoholiui, tai kainuos apie šimtą milijonų litų. „Dar balandžio mėnesį finansų ministras turės stovėti Seimo tribūnoje ir aiškinti dėl biudžeto pajamų peržiūrėjimo,“ - perspėjo I. Šimonytė.

Debatai

Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Kęstutis Glaveckas, siūlydamas pritarti siūlomam įstatymui sakė, kad biudžetas – maksimalus, idant užtikrintų proveržį. „Akivaizdūs kokybiniai pasikeitimai, kurie sumažins nedarbą, didins investicijas,“ - dėstė K. Glaveckas.

REKLAMA

„Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis kvietė balsuoti „prieš“ ir klausė, ar teisingai biudžeto projekte išdėstyti prioritetai. „Tuo metu, kai neradome pinigų pensijoms, Valdovų rūmams ir Andriaus Kubiliaus rezidencijai skiriame milijonus, - kritikavo V. Mazuronis ir tęsė - Nėra pagrindinio prioriteto – paprasto Lietuvos žmogaus ir jo kasdieninių problemų.“

Jungtinės (Liberalų ir centro sąjungos bei Tautos prisikėlimo partijos) frakcijos narys Valdemaras Valkiūnas kvietė balsuoti „už“ biudžetą, nes kitos išeities nėra. Algimantas Dumbrava iš „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos kritikavo požiūrį į savivaldą ir sakė negalįs pritarti biudžetui, kuris mažina socialines išmokas pažeidžiamų žmonių sąskaita.

REKLAMA

Tėvynės Sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų atstovas Rimantas Jonas Dagys džiaugėsi, kad biudžete nėra didžiulių ir abejotinų projektų: „Džiaugiuosi, kad šiame biudžete nėra tokių projektų, kuriuos siūlė V. Mazuronio partija, kaip ir Nacionalinio stadiono. Tai rodo, kad į biudžetą žiūrėta atsakingai. Kita vertus, Vyriausybė padarė 100 mln. litų dydžio meškos paslaugą, kai pritarė akcizų sumažinimui. O tai gali kainuoti biudžeto ir socialinių išlaidų peržiūrą pavasarį", - sakė R. J. Dagys.

Nepritarta socialdemokrato Vytenio Andriukaičio siūlymui į biudžeto preambulę įrašyti įsipareigojimus padidinti iki prieškrizinio lygio senatvės ir valstybines pensijas. Savo ruožtu, V. Andriukaitis pagrasino kreiptis į Konstitucinį teismą: „Socialinė neteisybė akis bado,“ - teigė V. Andriukaitis ir šaukėsi Prezidentės įvertinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybė taip pat nepritarė Jono Juozapaičio siūlymui Joniškio „Saulės“ mokyklos sporto salėje įrengti sėdimas vietas ir tam skirti 52 tūkst. Lt. ,,Apgailestauju, kad opozicijai neiškyrėte net 52 tūkst. litų, o valdantiesiems skiriaite milijonus", - per svarstymą piktinosi J. Juozapaitis.

Vyriausybė nepritarė ir siūlymams skirti 400 tūkst. Lt Šalčininkų ,,Santarvės“ vidurinės mokyklos pastatui rekonstruoti, Lengvosios atletikos maniežo Šiauliuose renovacijai, atmestas pasiūlymas padidinti savivaldybių skolinimosi limitą iki 60 proc.

REKLAMA

Svarstant pritarta 200 tūkst. litų iš Vyriausybės rezervo skyrimui Klaipėdos ,,Žuvėdros" dalyvavimui pasaulio sportinių šokių čempionate.

Andrius Šedžius iš mišrios Seimo narių grupės teigė, kad negalima pritarti biudžetui, kurį reikės persvarstyti pavasarį. Jis skeptiškai vertino planus gauti pajamų iš šešėlio, sakydamas nematąs realių programų ir būdų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų