REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2009 metais Eurovizijos konkursas vyks Maskvoje (dar papildyta)

Šeštadienio naktį Serbijos sostinėje Belgrade baigėsi 2008 metų Eurovizijos dainų konkursas. Jame daugiausiai balsų surinko Rusijos atlikėjas Dima Bilanas ir kitais metais Europos dainininkai rinksis Maskvoje. Tą pačią naktį buvo paskelbti ir pusfinalių balsavimo detalizacija – J. Milius jame užėmė 16-ą vietą.

REKLAMA
REKLAMA

Nors Lietuvos dainininkas Jeronimas Milius į finalinę konkurso dalį nepateko, geopolitinį balsavimą buvo smalsu stebėti.

REKLAMA

Kaip visuomet tradicijos, susiformavusios prieš keliolika metų, nepasikeitė – didžiosios šalys – konkurso steigėjos – balsų beveik negavo, o kaimynai ištikimai balsuoja vieni už kitus.

Šiokia tokia išimtimi tapo tik Lietuva – t.v. „didžiuosius balus“ mes skyrėme Rusijai (12 balų), Latvijai (10 balų) ir Prancūzijai (8 balus), nuošalyje palikdami savo trečiąją konkurso finale dalyvavusią kaimynę - Lenkiją.

Tą pačią naktį konkurso organizatoriai paskelbė, kaip šalys balsavo per pusfinalius. J. Miliaus dainai balus skyrė tik trys šalys – 12 balų Latvija, 10 balų Gruzija ir 8 balus Didžioji Britanija, ir, surinkęs 30 balų, J. Milius pusfinalyje užėmė 16 vietą iš 19-os.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuva aukščiausiais balais įvertino Latvijos, Gruzijos ir Danijos atlikėjus.

Antrą vietą konkurse užėmė Ukraina, trečią – Graikija.

D. Medvedevo sveikinimai

26 metų Dimos Bilano daina, kurią jis atliko drauge su piruetus ant dirbtinio ledo dariusiu Rusijos dailiojo čiuožimo olimpiniu čempionu Jevgenijumi Pliuščenka ir Stradivarijaus smuiku griežusiu vengrų smuikininku Edvinu Martonu, surinko 272 taškus, kuriuos jam skyrė telefonu balsavę žiūrovai iš 43 šalių.

Po dvylika taškų Dimai Bilanui skyrė visos trys Baltijos šalys, taip pat Ukraina, Izraelis, Baltarusija ir Armėnija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dėkui Belgrade, pasimatysime Maskvoje“, - džiaugdamasis sušuko žiūrovams Dima Bilanas, kuris tėvynėje jau įsitvirtino kaip kylanti žvaigždė, o šiais metais ketina išleisti albumą anglų kalba ir pradėti tarptautinę karjerą.

Jo atliktą dainą „Believe“ parašė JAV prodiuseris Jimas Beanzas (Džimas Bencas), kuriam talkino kitas amerikietis - prodiuseris ir reperis Timbalandas.

Rusija šį konkursą, kurį televizorių ekranuose stebėjo daugiau kaip šimtas milijonų žiūrovų, laimėjo pirmą kartą.

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas paskambino Dimai Bilanui ir pasveikino su šaunia pergale.

REKLAMA

„D. Medvedevas telefonu pasveikino rusų dainininką ir visą jo komandą su užtikrinta pergale Eurovizijos konkurse“, - pranešė „Interfax“ Rusijos vadovo spaudos tarnyba.

„Labai šaunu, kad prizas atvažiuos į Rusiją“, - pokalbio metu, pasak spaudos tarnybos, sakė D.Medvedevas ir pareiškė esąs tikras, kad kitais metais Eurovizija įvyks „aukščiausiu lygiu“.

Dima Bilanas finale aplenkė antroje vietoje likusią publikos favoritę Ukrainos atlikėją Ani Lorak, kuri už uždegančią dainą „Shady Lady“, parašytą Rusijos popžvaigždės Filipo Kirkorovo, gavo 230 taškų.

REKLAMA

Graikijai atstovavusi dainininkė Kalomoira, kuri atliko rytietiškais motyvais atmieštą dainą „Secret combination“, surinko 218 taškų ir liko trečia.

Dimos Bilano sceniniu vardu koncertuojantis Viktoras Belanas Eurovizijos dainų konkurse dalyvavo nebe pirmąkart - 2006 metais Atėnuose jis su daina „Never Let You Go“ iškovojo antrąją vietą, pralaimėjęs tik šokiruojančiai Suomijos sunkiojo roko grupei „Lordi“.

Antrąją vietą Rusijai 2000-aisiais buvo iškovojusi ir dainininkė Alsu.

Tie, kuriems ne taip pasisekė

Be Rusijos, Ukrainos ir Graikijos, į pirmąjį dešimtuką šiais metais dar pateko Armėnija, Norvegija, Serbija, Turkija, Azerbaidžanas, Izraelis ir Bosnija ir Hercegovina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Latvijai, kuri šįmet vienintelė iš Baltijos šalių dalyvavo Eurovizijos finale, atstovavusi grupė „Pirates Of The Sea“ už dainą „Wolves Of The Sea“ gavo 83 taškus ir užėmė 12 vietą.

Paskutinę vietą šiemet užėmė britų dainininkas Andy Abrahamsas, kuris už dainą „Even If“ gavo 14 taškų. Tiek pat taškų surinko ir antrą bei trečią vietą nuo galo užėmusios Lenkija ir Vokietija.

Ne ką geriau pasirodė ir prancūzų atstovas Sebastienas Tellier, kurio daina „Divine“ sukėlė tėvynėje nepasitenkinimą dėl atlikėjo sprendimo dainuoti angliškai. Surinkęs 47 taškus jis užėmė vos 19 vietą.

REKLAMA

Tuo tarpu šįmet konkurso šeimininkei Serbijai atstovavusi Jelena Tomaševič, kuri atliko dainą „Oro“, laimėjo aukštą 6 vietą.

Šiųmetėje Eurovizijoje iš viso dalyvavo 43 šalių atstovai, tačiau didžiajame finale pasirodė tik 25 valstybių atlikėjai, nes likusieji nesugebėjo įveikti dviejų pusfinalių barjero. Tarp likusiųjų už šio barjero buvo ir Lietuvos atstovas Jeronimas Milius su roko balade „Nomads in the Night“.

Balsavimo sistema

Šiais metais pirmą kartą per Eurovizijos dainų konkurso istoriją buvo nuspręsta rengti du pusfinalius. Kaimyninės šalys, kurios tradiciškai balsuoja viena už kitą (kaip, pavyzdžiui, Graikija ir Kipras), pusfinaliuose buvo priverstos varžytis skirtingose grupėse. Baltijos, Skandinavijos ir buvusios Jugoslavijos respublikos taip pat buvo išskirstytos.

Organizatoriai žengti tokį žingsnį buvo spaudžiami po to, kai praėjusiais metais į šio konkurso finalą nepateko nė vienas atlikėjas iš Vakarų Europos (išskyrus keturias didžiausias Europos transliuotojų sąjungos (EBU) nares - Ispaniją, Jungtinę Karalystę, Prancūziją ir Vokietiją, finale dalyvaujančias automatiškai).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų