REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Du britai, kurie buvo visiškai akli daugelį metų, atgavo dalį regėjimo po operacijos, kurios metu jiems buvo įdėti naujoviški implantai.

REKLAMA
REKLAMA

Jie dabar gali matyti šviesą ir netgi kai kuriuos siluetus dėl įtaisų, įmontuotų už tinklainės, praneša BBC.

REKLAMA

Šios operacijos yra dalis klinikinio tyrimo, kurį atlieka Oksfordo akių ligoninė ir Karaliaus koledžo ligoninė.

Tyrimui vadovauja profesorius Robertas MacLarenas ir Timas Jacksonas.

Du pacientai – Chrisas Jamesas ir Robinas Millaras – regėjimą prarado dėl pigmentinio retinito. Šis sutrikimas paveikia tinklainę, kuri yra šviesai jautrus audinys, kuriuo iš vidaus yra išklota užpakalinė akies dalis ir kuriame vyksta pirmosios matymo stadijos.

REKLAMA
REKLAMA

Akliems vyrams operacijos metu buvo įmontuoti labai ploni 3 mm kvadrato dydžio mikroelektroniniai lustai, turintys 1,5 tūkst. šviesai jautrių taškų.

Kai šviesa įeina į akį ir pasiekia lustą, ji stimuliuoja minėtus taškus, kurie siunčia elektroninius signalus į regos nervą, o iš čia į smegenis.

Lusto jautrumas gali būti pakeistas per išorinį maitinimo bloką, kuris susijungia su lustu per magnetinį diską, esantį ant galvos odos.

„Tai pirmas kartas, kai Britanijoje pacientas, kuris buvo visiškai aklas, gali kažką matyti.

Ankstesniuose regėjimo atstatymo tyrimuose, įskaitant tuos, kuriuose buvo naudojamos kamieninės ląstelės, pacientai visada turėdavo šiek tiek regėjimo.

Čia pacientai visiškai neturėjo šviesos suvokimo, bet implantas iš naujo aktyvavo jų tinklainę po daugiau nei dešimtmečio“, – sakė prof. R. MacLarenas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų