• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar sveika mityba skirta tik tiems, kurie skaičiuoja kalorijas ir vengia cukraus? Visai ne – šiuolaikinis požiūris į maistą keičiasi: natūralūs ingredientai ir balansas lėkštėje vis dažniau tampa pasirinkimu dėl skonio, o ne vien dėl taisyklių.

Ar sveika mityba skirta tik tiems, kurie skaičiuoja kalorijas ir vengia cukraus? Visai ne – šiuolaikinis požiūris į maistą keičiasi: natūralūs ingredientai ir balansas lėkštėje vis dažniau tampa pasirinkimu dėl skonio, o ne vien dėl taisyklių.

REKLAMA

Apie tai, kaip galima valgyti sveikai ir skaniai, „Žinių radijas“ laidoje diskutuoja Laura Šimkūnaitė – prekės ženklo „eatamins" įkūrėja ir socialinių tinklų turinio kūrėja.

Kaip atsirado ir kaip sugalvojai eiti sveiko maisto keliu, ar ne? Galima taip pasakyti. Nuo ko prasidėjo? Kas tave įkvėpė?

REKLAMA
REKLAMA

L. Šimkūnaitė: Mano šeimoje moterys yra gaminančios, visą laiką buvo, ir mama, ir močiutė. Tai tų pavyzdžių buvo visą laiką, bet man gaminimas visą laiką buvo toks natūralus dalykas.

REKLAMA

Gaminimas yra mano meilės kalba, aš noriu pagaminti savo mylimiems žmonėms. Man, pavyzdžiui, šventės yra apie maistą, bendrą stalą, buvimą su šeima, susibūrimą visiems kartu ir smagų laiką.

Ar tiesa, kad tik sveikuoliai itin prisižiūrintys savo mitybą, bando kažką įsigyti iš tavęs?

L. Šimkūnaitė: Visaip būna – yra pirkėjas ir gurmanas, ir kai kurie pirkėjai yra sveikuoliai, o kai kuriems tai tiesiog skanu.

REKLAMA
REKLAMA

O kaip pastebi – vis tiek mugėse atstovauji savo prekės ženklą. Ar žmonės prieina, pradeda domėtis, kas sudėtyje, ar tiesiog labiau ragauja? Kaip tai atrodo?

L. Šimkūnaitė: Priklauso nuo produkto, trumų sviestas – ragauja ir viskas, karameles irgi. Aišku, mano karamelės nėra visiškai sveikuoliškos – jos turi cukraus, bet iš kitos pusės, jų sudėtis visiškai natūrali – jokių gliukozės sirupų, palmių aliejų ir panašiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mano šūkis yra – tik tikslingi ingredientai, jokių nesąmonių.

Apie pačią tą subalansuotą mitybą – kas ji tau yra? Ką tau reiškia subalansuota mityba? Ar būtent tie natūralūs produktai, ar kaip?

L. Šimkūnaitė: Aš asmeniškai žiūriu, kad būtų pakankamai baltymų, pakankamai augalų, kadangi mityba senai domiuosi, tai mėgstu ir tam tikrus mokslininkus pasekti socialinėse medijose.

REKLAMA

Tai, pavyzdžiui, dabar yra labai irgi tokia svarbi naujiena, kad žmogui reikėtų vidutiniškai per savaitę suvalgyti 30 skirtingų augalų. Augalai tai gali būti pomidoras, gali būti grikis, ir grūdai gali būti, viskas kas auga iš žemės.

Man atrodo, kad visai gera mintis pasiskaičiuoti ir šį eksperimentą pasidaryti sau kiekvienam, nes tikrai labai svarbu yra ir mikrobiotai, kas irgi su viskuo susiję, visu mūsų organizmu.

REKLAMA

O kiek tau pavyksta per savaitę tų augalų suvartoti?

L. Šimkūnaitė:  Man tai gerokai ir daugiau pavyksta, bet čia ir yra, kad tas subalansuotumas, tai man atrodo, kad turėtų būti įvairus, kad nebūtų, jog pastoviai tą patį per tą patį – agurkas su pomidoru, agurkas su pomidoru, o atkreipti dėmesį ir į sezoniškumą, nes aš, pavyzdžiui, labai pasidžiaugiau, kad šią žiemą pomidorų turbūt ant rankų pirštų galėčiau suskaičiuoti kiek suvalgiau, nes kažkaip renkuosi tuos žemiškesnius produktus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar tai ten kokius baltuosius ridikus, ar tai ten mėlyną kopūstą. Tiesiog pasižiūriu, kas tuo metu yra sezono metu – kartais net mėgstu paieškoti internete pagal mėnesį. Ir tada, žinai, galvoju: o, artėja pavasaris – lauksiu ridikėlių ir smidrų.

Ne veltui tuo metu jie ir yra.

L. Šimkūnaitė: Taip. Aš labai tikiu 80-20 principu. Čia visiems labai rekomenduoju, nes man atrodo, kad 80 proc. laiko mes turėtume maitintis maistingai, ar ne?

REKLAMA

Nes vieniems vienas dalykas gali būti sveika, kitiem nesveika, bet ta gera mityba, aš manau, kad turėtų vyrauti ir būti apie 80 proc., ir 20 proc. jau tada turėtų būti tie pasilepinimai ir visi kiti dalykai.

Neįversti savęs visą šimtą procentų, ar ne?

L. Šimkūnaitė: Taip, nes tai tikrai sunkiai įgyvendinama yra, nes tu nori ir kažką tai skanaus valgyti… Aš nenoriu aišku sakyti, kad sveika mityba yra neskanu –  čia yra visiškai nesąmonė, bet tu kartais nori ir išeiti kažkur tai, burgeriuką pasigrilinti ir vyno taurę išgerti.

REKLAMA

Tai viskas su tuo yra gerai, bet tai, mano nuomone, neturėtų būti kiekvieną dieną. Ir smagu tada, kai tas desertas tau yra toks išlauktas prizas.

Savaime aišku, maistu gal ir nereikėtų savęs apdovanoti, bet man tai toks malonumas – kartą per savaitę išeini kur nors, suvalgai desertą, labai smagu.

Pilnos laidos klausykite čia:

REKLAMA
Nejaugi lietuviai turetu maitintis tradiciniu kokios tai kitos salies maistu?
Tai kad tie sveikuoliai pirmi užverčia kanopas.
Pažiūrėkite, ką valgė tėvai,senoliai ir kiek gyveno. Jūs pusę tiek neisgyvensite su savo žalesom.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų