REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vos tik žemės ūkio ministro kėdei rastas naujasis šeimininkas, visuomenė išgirdo jau ne kartą linksniuotą pažadą, kad ši ministerija iš nemažų patalpų Vilniaus centre kelsis į Kauną. Vis tik kalbų ir bandymų perkelti ministeriją – jau būta, o ji vis dar stovi Vilniaus centre. Ar trečias kartas nemeluos?

Vos tik žemės ūkio ministro kėdei rastas naujasis šeimininkas, visuomenė išgirdo jau ne kartą linksniuotą pažadą, kad ši ministerija iš nemažų patalpų Vilniaus centre kelsis į Kauną. Vis tik kalbų ir bandymų perkelti ministeriją – jau būta, o ji vis dar stovi Vilniaus centre. Ar trečias kartas nemeluos?

REKLAMA

Idėja iškelti ministeriją iš sostinės kilo ne pačiam žemės ūkio ministrui Giedriui Surpliui. Tokia nuostata numatyta Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Vyriausybės programoje: „Stiprindami regioninę politiką ketiname perkelti į Kauną dvi ministerijas: Aplinkos ir Žemės ūkio“.

Ten pat numatyta ir „apjungti kai kurias ministerijas“, tačiau dar pernai valstiečiai atsisakė arba bent jau atidėjo užmojį sujungti Energetikos ir Ūkio ministerijas (tiksliau, naikinti Energetikos ministeriją, jos funkcijas perduodant Ūkio ministerijai).

REKLAMA
REKLAMA

Perkelti nori ne pirmą kartą

Mintis perkelti būtent ŽŪM gimsta jau ne pirmą kartą – šią idėją 2009 m. puoselėjo buvęs žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius. Metus taip ir nepavykus įgyvendinti idėjos, jis vėliau prisipažino, kad tai buvo sudėtingas projektas, nes ir ministerijos tarnautojams neatrodė patraukli perspektyva į darbą važiuoti Kaunan.

REKLAMA

„Didžiulis pasipriešinimas buvo. Nes Vilnius yra tuo įdomus, kad daugelis įtakingų žmonių taip susipynę, kad dirba toje pačioje ministerijoje ir Seime. Tada tam tikras daromas spaudimas ir patys valdininkai būna sunerimę, daro viską, kad šis žingsnis nebūtų atliekamas“, – tv3.lt kalbėjo K. Starkevičius.

Tačiau svarbiausia priežastis tuomet buvo krizė. Kaip skaičiavo ministerija, persikelti į naujas patalpas būtų kainavę apie 24 mln. litų (6,95 mln. eurų), o kur dar išeitinės kompensacijos darbuotojams.

K. Starkevičius dar priduria sulaukęs ir nemenko pasipriešinimo iš opozicijos (socialdemokratų, „tvarkiečių“ ir „darbiečių“ – aut. past.). Šįkart buvęs ministras žada, kad opozicija palaikys valdančiuosius, nes tai – buvusios konservatorių Vyriausybės idėja.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kodėl ministerijos perkėlimo vieta tąkart pasirinktas būtent Kaunas, K. Starkevičius pastebėjo, kad būtent laikinojoje sostinėje ruošiami stipriausi žemės ūkio specialistai.

„Pagrindinis principas – tai, kad visi pagrindiniai žemės ūkio specialistai ruošiami Kaune Veterinarijos akademijoje (Lietuvos sveikatos mokslų universitete – aut. past.), Aleksandro Stulginskio universitete. Jeigu reikalingas inžinerinis profilis, taip pat Kaune yra stiprus mokslas“, - sakė buvęs ministras.

B. Markauskas keltis nesiveržė

2016–2020 m. Seimo kadencijai išrinkti valstiečiai grįžo idėjos grįžo ir įtraukė ją į Vyriausybės programą. Tačiau partijos deleguotas ministras Bronius Markauskas nerodė iniciatyvos perkelti ministeriją ir sakė prie šio sumanymo nenorintis kišti rankų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Būtų sudėtinga. (...) Tai paliestų tūkstančius žmonių, kurie noro keltis dirbti kitur neturi. Tai būtų labai rimtas iššūkis“, – 2017 m. rugpjūtį BNS kalbėjo B. Markauskas.

Persikels iki kadencijos pabaigos

Galiausiai gegužės viduryje G. Surplys pakeitė iki tol ŽŪM vadovavusį Bronių Markauską ir kaipmat pareiškė ketinantis įgyvendinti minėtąjį programos punktą „visai greitai“. Vis dėlto „visai greitai“, kaip planuoja G. Surplys, bus iki kadencijos pabaigos.

„Persikelti planuojama per šią kadenciją. Netrukus turėtų būti visi paskaičiavimai. Ketinu susitikti su Kauno miesto meru pasižiūrėti patalpų, variantų, išsianalizuoti nekilnojamojo turto rinkos situaciją. Žodžiu, tikrai tų darbų imamės rimtai“, – tv3.lt sakė G. Surplys.

REKLAMA

Paklaustas, kodėl ministerija kelsis būtent į Kauną, ministras antrino K. Starkevičiui, teigdamas, kad tai miestas, ruošiantis puikius žemės ūkio specialistus. Kitos priežastys – LVŽS rinkiminis pažadas įgyvendinti tokį persikraustymą bei Kauno vieta – jį patogiau pasiekti iš visų Lietuvos pusių. Ne ką mažiau svarbu ir tai, kad ministerijos įkurdinimas Kaune padidintu miesto prestižą.

„Visos centrinės valdžios institucijos yra susibūrusios, berods, 6 kv. km plote Vilniuje. Jeigu mes norime kažkokio didesnio regioninio impulso, turime galimybę tas centrines valdžios institucijas šiek tiek padėlioti visoje Lietuvoje. Tai gali būti stiprus impulsas regionų ekonomikai, tai nacionalinės valdžios prestižo padalinimas po visą Lietuvą. Šiuo atveju gautų Kaunas savo ministeriją. Tai miesto įvaizdžiui yra svarbus aspektas“, – teigė ministras.

REKLAMA

Bandys įkalbėti darbuotojus

G. Surplys pripažįsta, kad įgyvendindamas ministerijos perkėlimą gali sulaukti darbuotojų pasipriešinimo, tačiau tikisi juos įkalbėti, siūlydamas perspektyvią ir modernią darbo vietą.

„Kaip aš darbuotojams sakau, pabandykime kartu paieškoti sprendimų, kurie leistų dirbti Kaune, bet dirbti moderniausioje ministerijoje, su moderniausiomis patalpomis, nauja darbo kultūra, kur būtų laisvesnis darbo grafikas, kur būtų daugiau elektroninio bendravimo, vaizdo konferencijos su Vilniumi. Gal tas pasiūlymas ir nepasirodys toks bauginantis“, – svarstė G. Surplys.

Kaip planuoja ministras, kartu su ŽŪM į Kauną būtų perkeliama ir didžioji dalis ministerijai pavaldžių institucijų, kurioms nėra būtina likti sostinėje. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų