REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Statutiniai pareigūnai sunerimę ar planai per porą metų kone padvigubinti jų atlyginimus nevirs kalbomis. Numatytas nuoseklus kasmetinis darbo užmokesčio didinimas, siekiant, kad 2020 metais pareigūnų darbo užmokestis būtų ne mažesnis kaip 1000 eurų atskaičius mokesčius, jau dabar stringa.

Statutiniai pareigūnai sunerimę ar planai per porą metų kone padvigubinti jų atlyginimus nevirs kalbomis. Numatytas nuoseklus kasmetinis darbo užmokesčio didinimas, siekiant, kad 2020 metais pareigūnų darbo užmokestis būtų ne mažesnis kaip 1000 eurų atskaičius mokesčius, jau dabar stringa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maža to, jaučiamas spaudimas vardan algų didinimo naikinti etatus ir taupyti darbuotojų sąskaita.

REKLAMA

„Jei norime 2020 metais turėti tai, turime užtikrinti nuoseklią pažangą. 2018 metais skiriamos lėšos turi būti didesnės. Nepaisant to, kad mums sako, jog 2019 metai bus geresni. Jei taip bus – mes džiaugsimės, bet dabar turime kalbėti apie 2018 metų perspektyvą,“ - kalbėjo Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Vladimir Banel.

Dėl didesnių algų, policininkai priversti dirbti daugiau

Anot pašnekovo, šiemet nuo liepos 1 dienos didėjo policininkų atlyginimai. Tačiau ne fiksuota jos dalis. Didesnę algą šie turi užsidirbti patys, dirbdami viršvalandžius bei kitus darbus, mat per pastaruosius metus policija prarado apie 2000 pareigūnų. „Negalima sakyti, kad policininkai uždirba po 700 – 850 eurų. Tai iškreiptas vaizdas. Tuos pinigus tu gali gauti, jei dirbi viršvalandžius, o juos dirbti reikia, nes pajėgų neužtenka. Apie 2000 policininkų praradom per 2 metus. Likusieji priversti eiti patruliuoti, daryti begalę kitų darbų, kad gautų tą minėtą atlyginimą,“ - teigė V. Banel.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kurių statutinių pareigūnų atlyginimai nesiekia 500 eurų. Tiek pasak V. Banel iš vadovybės gauna pasieniečiai. Ugniagesių pradinis atlyginimas be priedų, priemokų ar užtarnauto stažo siekia apie 460 eurų.

„Planuojamas algų kilimas 30 procentų iki 2020 metų stringa. Per šiuos metus siekė 10 procentų pakelti, o pakėlė iki 9 procentų. Kitais metais vėl nenumatomas kilimas 10 procentų, galime kalbėti tik apie 7 procentų kilimą,“ - kalbėjo Lietuvos ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos pirmininkas Saulius Džiautas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas tikisi, jog dalį pinigų, reikalingų pareigūnų algoms didinti, pavyks rasti vykdant struktūrines pertvarkas. Tačiau anot S. Džiauto, tokio lygio pokyčiai priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamente negalimi.

„Lėšų poreikis yra didesnis negu numatytas biudžeto projekte, tikimės, kad jis grįš į vyriausybę ir bus pataisytas. Įrodinėjame, kad mums to reikia, kai kurie komitetai pritaria mūsų pozicijai, o kiti sako, kiek galit susimažinkit poreikį, bet kaip tai įmanoma? Dabar žvelgiant į atlyginimus mes jau atsiliekame nuo policininkų. Taip jie persitvarkė, bet neteko daug darbuotojų, mes tokio lygio pertvarkos negalime daryti,“ - kalbėjo S. Džiautas.

REKLAMA

Siekiant didinti algas jaučiamas didžiulis spaudimas.

„Jaučiamas spaudimas naikinti etatus, taupyti žmonių sąskaita, budėti po 3 vietoj 6. Jau dabar ugniagesiai visiškai nesukomplektuotais skyriais atvažiuoja į gaisrus ir dėl žmonių trūkumo reikia kviestis papildomas pajėgas, o viršvalandžiams nėra pinigų,“ - kalbėjo S. Džiautas.

Tinkamai nepasirūpinta pareigūnų darbo priemonėmis

Problema ne tik atlyginimai. Tiek ugniagesių, tiek ir policininkų profesinių sąjungų atstovai tikina, jog pareigūnai naudojasi pasenusiomis darbo saugos priemonės. Kai kurie jų – visai neturi.

REKLAMA

„Savivaldybių ugniagesiai silpnai aprūpinti. Naudojasi 40 metų senumo technika, o kaimo vietovėse neturi net kvėpavimo aparatų, kas padėtų laiko ir jėgų sutaupyti gaisro metu, nes be šių darbo priemonių negali įlįsti į ugnį. Tų pačių pirštinių trūksta,“ - kalbėjo S. Džiautas.

Lietuvos policijos profesinės sąjungos pirmininkė Roma Katinienė sako, jog policininkų situacija kalbant apie darbo saugą ne ką geresnė.

„Svarbu, kad būtų numatytas pareigūnų darbo saugumo paketas. Tai liemenės, pirštinės ir kitos priemonės. Pavyzdžiui, Kauno Žaliakalnio policijos komisariato pareigūnai, kurie reaguoja į įvykius kiekvieną dieną, neturi net elementarių liemenių, pirštinių,“ - teigė R. Katinienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atstovės teigimu, klausimų kelia ir kai kurie policijos departamento priimami sprendimai.

„Nemanau, kad prioritetas yra pakeisti tarnybines uniformas pareigūnams ar apklijuoti lipdukais naujus automobilius, tačiau policijos departamentas, matyt, mano kitaip. Pernai virš 5 milijonų sutaupytų, buvo išleista prekėm ir paslaugom. Profsąjunga paprašė įvairių Seimo komitetų, kad būtų vykdoma kontrolė ir stebėsena,“ - sakė R. Katinienė.

Policininkų algos, profesinės sąjungos pirmininkės teigimu, kilo sumažėjus pareigūnų skaičiui, tad nesąžininga būtų darbo užmokesčio nedidinti 2018 metais.

REKLAMA

„Darbo užmokestis kilo, tačiau tokiam kėlimui mes nepritarėm, nes jis pakilo sumažėjus pareigūnų skaičiui, tad nesąžininga būtų nekelti ir nedidinti užmokesčio 2018 metais,” - dėstė R. Katinienė.

Ministras profsąjungoms priminė prioritetus

Visi šie statutinius pareigūnus neraminantys klausimai buvo aptarti susitikus su vidaus reikalų ministru Eimučiu Misiūnu. Jo patarėjo Karolio Vaitkevičiaus teigimu, profsąjungos nepatenkintos, kad per mažai yra skiriama papildomų pinigų. Tačiau ministras šioms priminė kokie yra vidaus ministerijos prioritetai.

„Ministras, kaip yra sakęs, pristatydamas ministerijos biudžetą, pagrindinis prioritetas yra finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos stiprinimas, taip pat priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo sistemos, konkrečiai savivaldybių ugniagesiams reikia daugiau lėšų. Tai čia yra sritys, kur tikimės rasti galimybę susitarti su vyriausybe dėl didesnių lėšų,“ - tv3.lt portalui teigė K. Vaitkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų