• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Smurtą šeimoje nutraukia tik mirtina tragedija

Kova su smurtu šeimose – tai kova su vėjo malūnais. Tokio smurto dar ilgai nepavyks išgyvendinti, nes jis daugelyje pastogių yra tapęs įprastu gyvenimo būdu. Net jeigu smurtas ir slepiamas nuo pašalinių akių, galinčių „sutrukdyti“ smurtauti, tai vis tiek toleruojamas. Toleruojamas pačiose šeimose – aukos yra atlaidžios smurtautojams, negali arba nemoka be jų gyventi (pavyzdžiui, praeityje garsaus krepšininko šeimoje), taip pat „globojamas“ net ir Seime (žmoną prilupęs parlamentaras turi sąžinės toliau būti „tautos žiedu“, ir niekas jo nepaprotina).

Du žmogaus veidai

Neseniai Kauno apygardos teismas, kone kasdien nagrinėjantis tragiškai pasibaigusius smurto šeimose atvejus, dar du vyrus paskelbė esant savo moterų žudikais ir pasiuntė ilgam už grotų. Šios dviejų šeimų istorijos tik patvirtino, jog namuose smurtauja ir aplinkinių teigiamai charakterizuojami vyrai. Tai yra už namų sienų jie yra „kaip ir visi“, kaip apie esą darbštų ir paslaugų Matuizų kaimo (Varėnos r.) gyventoją Sigitą Skomorokevičių ( 44 m.) atsiliepė jį gerai pažįstantys seniūnijos darbuotojai, o namuose – „kumščių politikos“ propaguotojai. Tarsi būtų dviem veidais.

Dabar S. Skomorokevičius nuteistas 11 metų kalėti. Ne vienas Matuizų gyventojas labai gailisi šio nuteistojo, nes jis esą būdavęs padoresnis už savo nuolat girtaudavusią sugyventinę Angelę (40 m.), ir tikisi, kad Lietuvos apeliacinis teismas, į kurį skundu jau kreipėsi nuteistasis, bus atlaidesnis savo moters žudiku tapusiam Sigitui.

REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau Sigitas buvo neteistas, jis neturėjo ir problemų dėl smurto šeimoje. Bet, kaip paaiškėjo, tokių problemų neturėjo tik todėl, kad sugyventinio smurtą patirdavusi Angelė niekam nesiskųsdavo. Maža to, ji daug kam meluodavo, jog mėlynėmis „pasipuošusi“ todėl, kad atsitrenkusi į batų dėžę ar už ko nors užkliuvusi, pargriuvusi.

REKLAMA

Tačiau mažiausiai penki liudytojai teisme pasakojo žinodavę, kad Sigitas skriaudžia Angelę. Šios moters dukra liudijo, jog sugyventinio smurto auka jos motina tapdavusi maždaug kartą per mėnesį.

Girta ir nepaklusni

O nesiskųsdavo ir savo gyvenimo nekeitė Angelė greičiausiai dėl to, kad jautėsi esanti pati kalta: moteris negalėdavo atsispirti alkoholiui, ji bene visada turėdavo namie pasislėpusi vieną kitą buteliuką. Sugyventiniui, grįžusiam po darbų ir rasdavusiam neblaivią Angelę, kartais tai nepatikdavę, o kartais jis prisėsdavęs pagurkšnoti kartu.

REKLAMA
REKLAMA

Alkoholis Angelę ir pražudė. Neblaivi moteris buvo ir praėjusių metų rugpjūčio 17-ąją, kai vakare dėl to Sigitas ją apstumdė ir apsmūgiavo, ir rugpjūčio 26-osios naktį, kai Sigitas pastebėjo, kad sugyventinė, visas tas dienas neieškojusi medikų pagalbos, jau mirusi. Ji buvo patyrusi sunkią galvos traumą.

Kadangi Angelė sirgo epilepsija ir dėl to būdavo kankinama priepuolių, po jos mirties Sigitas turbūt neabejojo, kad visi patikės, jog mirtinus sužalojimus Angelė patyrė griuvinėdama. Tačiau teismo medicinos ekspertai nustatė, kad tokių sužalojimų moteris negalėjusi patirti griūdama: mat griūnant ir veidu trenkiantis į kietus paviršius, nukenčia atsikišusios veido dalys, bet ne akiduobės, kaip būta Angelės atveju.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Supratęs, kad įkliuvo, Sigitas, būdamas suimtas, pripažino smurtavęs prieš sugyventinę ir paaiškino, jog girta ir nepaklusni moteris jį tiesiog erzino – vertė baimintis, kad ji gali prisišlapinti, piktino, jog naktį nėjo miegoti. Todėl, kad būtų paklusni, ir prireikę smurto. Tačiau vėliau Sigitas savo ankstesnius parodymus pakeitė ir jų tvirtai laikėsi teisme. Čia kaltinamasis įtikinėjo nepripažįstantis savo kaltės, nes sugyventinė buvo susižalojusi griuvinėdama. Vis dėlto ši versija teismo neįtikino, todėl S. Skomorokevičius sulaukė 11 metų nelaisvės bausmės. Taip liūdnai baigėsi 10 metų kartu praleidusios poros gyvenimas.

REKLAMA

Išsituokę liko kartu

Visai toks pats likimas ištiko ir apie 12 metų kartu gyvenusius jonaviškius Editą (39 m.) ir Romualdą (40 m.) Eitučius. Pora buvo susituokusi, po to 2011-ųjų pabaigoje išsituokė, tačiau netrukus vėl gyveno kartu, nes, kaip aiškino Romualdas, skyrybos buvo reikalingos tik dėl galimybės gauti socialines pašalpas.

Šaltkalviu-remontininku dirbęs ir anksčiau niekada neteistas R. Eitutis savo dabar jau buvusioje darbovietėje ir seniūnijoje irgi charakterizuojamas teigiamai. Tačiau tai skamba absurdiškai, kai yra žinomas faktas, jog abu sutuoktiniai patys neaugino savo mažamečio sūnaus, nes teismas abiem buvo apribojęs tėvų valdžią. Dėl girtavimo ir nepriežiūros. Eitučių sūneliu, kuris dabar jau paauglys, nuo mažens rūpinosi jo oficiali globėja – močiutė. O vyresnysis Editos sūnus jau seniai gyvena su savo tėčiu.

REKLAMA

Ir abu vaikai, ir Editos motina, ir sesuo žinojo, kad namuose R. Eitutis – ne toks vyras, kokį pažįsta bendradarbiai ir tolimesnieji kaimynai. Nors policijoje buvo nežinoma, nes Edita nesiskųsdavo, tačiau Romualdas neretai pakeldavo ranką prieš savo moterį, kai būdavo girtas. Tuomet Edita skubėdavo pas savo motiną ir ten būdavo kelias dienas, bet Romualdas ją susirasdavo ir, atsiprašęs bei apibėręs pažadais, parsiviliodavo.

Dūriai po... bučinio

Atlaidi ir prie savo šeimos gyvenimo būdo pripratusi Edita praėjusių metų liepos 7-osios vėlų vakarą tapo mirtina savo vyro smurto auka.

Vyras tądien buvo girtavęs su savo bičiuliais pas juos ir savo namuose, o Edita, nors namie kartu ir nesivaišino, alkoholio buvo gėrusi kažkur kitur, iš kur vakare sugrįžo. Mat nors Romualdas ir jo sugėrovai po tragedijos aiškino, kad Edita atrodė esanti blaivi, tačiau po mirties moters kraujyje buvo rasta net per 3 promiles alkoholio (itin sunkus girtumo laipsnis).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip Eitučių nuomotame bute įvyko tragedija, niekas nematė, nes kelias valandas viešėję du Romualdo bičiuliai buvo jau išėję. Vyrai žinojo, kad tą vakarą Romualdas namie pasigedo 1000 litų, skirtų mokesčiams už butą sumokėti, matė, kad jis pyko ant parvykusios žmonos, tačiau nieko blogo nenujautė, nes Edita ir Romualdas tuoj susitaikė ir netgi pasibučiavo.

Tačiau kai draugai išėjo, Romualdas puolė aiškintis, kur prapuolę pinigai. Anot jo, Edita į tai sureagavo keiksmais ir įžeidinėjimais. Tuomet Romualdas, esą nė pats nesuvokdamas, ką daro, nulėkė į virtuvę, griebė peilį ir sugrįžęs kelis kartus smogė juo Editai į krūtinę. Moteris tuo metu sėdėjo – gintis ji nespėjo arba nepajėgė. Po kelių akimirkų Edita mirė, nes nuo 5 dūrių peiliu į pilvą ir krūtinę jai buvo sužaloti vidaus organai, net širdis, ir nelaimėlė tuoj pat nukraujavo.

REKLAMA

Atsitokėjęs jonaviškis metė iš rankų peilį ir nesistengė vengti atsakomybės – jis iškart nupėdino į kaimynystėje esančią Jonavos policijos įstaigą ir prisipažino. Policininkai netgi manė, kad tai – girto vyro kliedesiai. Bet netrukus R. Eitutis buvo suimtas ir todėl dabar, kai Kauno apygardos teismas už žmonos nužudymą jam paskyrė 12 metų nelaisvės, vienerius metus bausmės R. Eitutis jau atlikęs.

Teismas priteisė iš nuteistojo ir civilinius ieškinius nužudytosios motinai bei abiem sūnums – iš viso per 150 tūkstančių litų.

O 1000 litų, dėl kurių tikino įtūžęs ir pratrūkęs R. Eitutis, po tragedijos buvo rasti jo paties piniginėje...

REKLAMA

Ir tituluotieji muša

Nereikia nė psichologų analizių ir išvadų, kad būtų aišku, jog smurtą šeimose dažniausiai išprovokuoja alkoholis. Tai neginčytinai liudija vien šalies teismuose išnagrinėti tragiški „naminio smurto“ atvejai. Tačiau galima pasamprotauti, jog tokio smurto nemažėja dar ir dėl to, kad toks gyvenimo būdas daugeliui priimtinas kaip gyvenimo norma. Juk savo namiškius pliekia ne tik nuolat girtaujantys, toliau savo kiemo mažai ką matantys asmenys. Štai Lietuvos krepšinio pasaulyje titulais garsus Gintaras Einikis (43 m.), pastaruoju metu gyvenantis Klaipėdoje, neseniai bene ketvirtą kartą įkliuvo dėl smurto prieš savo žmoną Jurgitą. O ši savo garsiam vyrui vis atleidžia... Interneto žinių komentatoriai jau tik šaiposi iš G. Einikio žmonos ir nesidrovi pranašauti, kad šioje šeimoje kada nors smurtas baigsis tragedija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Madą“ gyventi smurtaujant, kaip matyti, diktuoja ir Seimas. Tiksliau – Seimo narys vilnietis Egidijus Vareikis (55 m.). Nors dar gegužės pradžioje jis namie, būdamas girtas, sumušė savo žmoną Rozvitą, parlamentaras iki šiol tebedirba Seime – garbingoje valstybės institucijoje, kuri savo priimtais įstatymais esą kovoja prieš smurtą. Žmona E. Vareikiui tuoj pat atleido, jis kaltę pripažino, todėl net nebus teisiamas. „Tautos žiedui“ priklausantis smurtautojas tik įpareigotas kurį laiką lankyti tam tikrus užsiėmimus – anot teismo, dalyvauti smurtinį elgesį keičiančiose programose.

Irena ZUBRICKIENĖ  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų