REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) išnagrinėjęs kasacinį skundą tėvo ir dukros byloje dėl išlaikymo priteisimo, konstatavo, kad aplinkybė, jog vaikas augo valstybiniuose vaikų globos namuose ir jam teismo sprendimu buvo paskirta rūpyba, nepašalina tėvų prievolės mokėti išlaikymą.

REKLAMA
REKLAMA

Bylą nagrinėjusi LAT Civilinių bylų skyriaus teisėjų kolegija nutartyje pažymėjo, kad jei tėvai neteikia išlaikymo, atsiranda pagrindas skaičiuoti išlaikymo įsiskolinimą.

REKLAMA

Pilnametė mergina, šiuo metu pati auginanti sūnų, kreipėsi į Kauno miesto apylinkės teismą prašydama nustatyti tėvystę jos tėvui ir priteisti iš jo išlaikymą. Jos nurodymu, tevystė patvirtinta DNR ekspertizė. Per ieškovės gyvenimą globos namuose, tėvas jai išlaikymo neteikė ir jokių lėšų neskyrė. Tuo metu būdama nepilnametė, ji negalėjo pati kreiptis dėl tėvystės nustatymo ir išlaikymo priteisimo.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nuomone, vaikas, kuriam paskirta rūpyba ir nustatyta gyvenamoji vieta globos namuose, gali prisiteisti išlaikymo įsiskolinimą iš tėvo. Globos namams nepareiškus reikalavimo, vaikas laikomas kreditoriumi ir tinkamu ieškovu tokioje byloje.

Šis Lietuvos Aukščiausiojo Teismo sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų