REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar prie Kauno savivaldybės piketavę bendrijos „Viltis“ nariai, stebimi policijos, prašė miesto valdžios neatimti patalpų, kuriose veikia protinę ir fizinę negalią turinčių vaikų dienos centras.

REKLAMA
REKLAMA

Nors invalidų vaikų ir jų tėvelių piketas buvo visiškai taikus, žmonės šalo aikštėje ir net nebandė prieiti prie merijos pastato, prie valdžios rūmų durų demonstratyviai budėjo policija, rašo „Respublika“.

REKLAMA

Nuotraukos ant sniego

Tėvai laikė rankose savo vaikų nuotraukas, o vėliau jas sudėjo ant sniego krūvos, kad pro šalį einantys valdininkai įsižiūrėtų, iš kokių ligoniukų norima atimti patalpas.

Bendrija „Viltis“ vienija 76 šeimas, kuriose auga protinę ir fizinę negalią turintys vaikai. Savivaldybė pagal panaudos sutartį Partizanų gatvėje skyrė „Vilčiai“ buvusį darželį. Čia dienomis, kol tėveliai dirba, globojami psichikos negalią turintys vaikai, negalintys likti be suaugusiųjų priežiūros. Kai kurie vaikai net nevaikšto. Dienos centre invalidai lavinami darbo terapijos, tekstilės, meno užsiėmimais. Neįgalūs vaikai mokosi žaidimų ir bendrauja, vasarą vyksta į ekskursijas, kartu atostogauja.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau praėjusių metų gruodžio 12-ąją savivaldybės administracija parengė miesto tarybos sprendimo projektą dėl panaudos sutarties su „Viltimi“ pakeitimo. Dalį patalpų iš „Vilties“ ketinta atsiimti.

Žemės reikia statyboms?

Prasidėjus protestams sutarties pakeitimo klausimas buvo pašalintas iš savivaldybės tarybos posėdžio darbotvarkės, o projektas dingo iš savivaldybės interneto svetainės. Tačiau baiminamasi, kad projektas gali būti įtrauktas į kito tarybos posėdžio darbotvarkę.

Vieta, kur įsikūrusi „Viltis“ yra tinkama naujoms statyboms, užima 1 ha plotą. Prieš trejus metus būta planų toje vietoje statyti vieno aukšto namus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot bendrijos „Viltis“ pirmininkės Joanos Šimanauskienės, miesto valdžia visaip stengiasi invalidus vaikus išguiti. „Savivaldybė per 16 metų neparėmė mus nė vienu slaugytojos etatu. Atvirkščiai. Atėmė vienintelius dviejų pedagogų etatus, o dabar grasina atimti patalpas. Jaučiamės niekinami ir diskriminuojami“, - piktinosi J. Šimanauskienė.

Savivaldybė neparėmė

33 metų neįgalią dukrą auginanti Angelė Jančiauskienė guodėsi, kad „Viltyje“ vaikai jau šildosi prie malkomis kūrenamos krosnelės, nes nėra pinigų sumokėti už šildymą. Už pinigus, paaukotus televizijos žiūrovų, „Viltis“ pirks savo vaikams ne saldainių, o čiužinius bei žiedus nuo pragulų. Mat 21 vaikas turi sunkią negalią.

REKLAMA

Savivaldybė planuoja dalį patalpų perduoti vaikų globos bendrijai „Pastogė“. Piketuotojai įtaria, kad „Pastogėje“ kuriamos darbo vietos 15 darbuotojų, atleistų mažinant etatus savivaldybėje.

Piketuotojai piktinosi, kad dėl nepakankamo finansavimo baigia sunykti ir savivaldybės išlaikoma specializuota mokykla „Šaltinėlis“, kur mokosi psichikos negalią turintys vaikai.

Olava Strikulienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų